Сиво: кога е подходящо за хола

Сиво: кога е подходящо за хола

Използването на сиви нюанси за хола е много добра идея. Съчетава се лесно с доста цветове, което отваря много възможности при избирането на останалата част на интериора. Изборът на тонове в тази гама е наистина богат, а това, от своя страна, позволява повече импровизации. Подобна тактика при обзавеждането е стилно и модерно решение.

3 причини да изберем сивия цвят за хола

Причините да изберете сивото за хола са много, но най-основните сред тях са:

  • минимализъм и модерен вид – сивите нюанси са много стилна идея за обзавеждането на дневна. Благодарение на широката гама на тонове, няма да е трудно да създадете минималистичен и модерен вид за помещението. Те варират от почти избелени, до тъмни, близки до черно, което позволява да използвате много контрасти. Въпреки монотонността на цвета, с правилен подбор на контрасти и текстури, може да създадете живописен и дълбок дизайн, като избягате от митовете за еднообразие и скука;
  • лесно съчетаване с други цветове – тук може да си позволите да разгледате всякакви идеи, тъй като съчетаването на сиво в хола има много и разнообразни възможности. То се комбинира по страхотен начин с пастелни нюанси, бяло, зелено, розово, синьо. Включването на бели тонове е подходящо за хората, които не харесват ярките изпълнения. Интересни опции са и тези, в които е включено и червеното. Не използвайте повече от три различни основни цвята, за да не получите пренасищане на цялостната картина;
  • неангажираща поддръжка – един от основните плюсове на всекидневна в такива тонове е, че тяхната поддръжка е много лесна. Замърсяванията не бият на очи прекалено и няма да се налага да забърсвате при най-малкото петно. Освен за стени, сивкавите нюанси, наподобяващи бетон, са добра идея и за дивани, фотьойли, канапета, маси, столове, секции и всякакви други мебели и декорации.

Това определено са основните ползи от боядисването и цялостното използване на сребристата палитра за хола и холната гарнитура. С правилните идеи, можете да създадете уютно и стилно помещение, в което с удоволствие ще прекарвате свободното си време.

Кои мебели са най-подходящи в сив цвят?

В зависимост от избора ви за стените, може да прецените кои части от обзавеждането могат да бъдат в тази гама. Особено подходящо е да заложите на мека мебел с по-светлите тонове. Ако искате да контрастирате на светли тапети или боя, може да използвате и тъмните. Те позволяват да добавяте и различни текстури от тази гама които също биха се вписали прекрасно в подобен интериор.

СЕКЦИЯ АСТИ БЯЛ ГЛАНЦ

Изключително добра идея е да заложите на рафтове и секции в тази палитра. Това е така, защото по него наличието на прах и мръсотия не се виждат, което ще ви даде възможност да не забърсвате праха ежедневно. Също така стени, имитиращи бетонови елементи, в момента са много модерни и се вписват добре в тенденциите.

С какви цветове да съчетаем сивото в хола?

Тъй като сивото е неутрален цвят, то може да изглежда добре с абсолютно всякакви нюанси. Нека анализираме някои идеи, с част от най-популярните и печеливши комбинации от цветове, с този нюанс в интериора:

  1. Бяло и черно – комбинацията на тези цветове в интериора на хола, е абсолютно класическа. Най-добре би изглеждала в къща или апартамент от скандинавски или хай тек стил. Нужно е да внимавате, за да не се окаже дизайна мрачен. Добра идея е белите части да са поне петдесет процента от цялостното съчетание, а използваните нюанси на сивото, да са от по-светлата гама. Също така дизайнерите съветват да разредите с различни детайли, които да бъдат акцента в стаята. 

    СЕКЦИЯ КРАФТ ЧЕРНО ШАГРЕ С ДЪБ КРАФТ БЯЛ
  2. Розово – това е един от нюансите, които отиват най-много на сивото. То перфектно го разрежда и е изключително добра идея за акцент. Подобни композиции са много стилни и подходящи за апартаменти в стил прованс. Пастелно розово изглежда еднакво добре на фона както на тъмни, така и на светли елементи от него, като придават романтичен и ефирен вид на стаята.
  3. Червено – това е една друга много добра идея за комбиниране в хола. Трябва да имате предвид, че това е смел и екстравагантен цвят. Подобна комбинация ще изглежда най-добре в апартаменти от индустриален стил. За да бъде стаята по-уютна и светла и да намалите агресивния ефект на червеното, може да разредите с около десет до двадесет процента бяло от общата цветова схема.
  4. Жълто – идеята за комбинации с жълто е много добър вариант. То е закачливо и ще допълни, смятаната от мнозина за скучна гама, по стилен начин. Поради яркостта трябва да внимавате, като е най-добре да не го използвате за основа, а за акцент. Бледо жълтите и светлосивите тонове могат да се използват в приблизително равни пропорции и ще изглеждат нежно и хармонично.
  5. Бежово – според дизайнерите, бежовото подхожда изключително много на подобни комбинации. Това е сдържана и благородна комбинация, която ще се впише добре в апартаменти и къщи от всякакъв стил. За най-хармоничен изглед е по-добре да вземете топли вариации от палитрата. Слонова кост и шампанско биха създали много стилен и красив вид в абсолютно всяка стая, като освен това може да включите и интересни текстури в тези тонове.
  6. Кафяво – кафявото е природен и много естествен тон. Някои негови нюанси могат да паснат по прекрасен начин на сив хол. Освен това е супер идея да използвате дървото като материал за част от обзавеждането на стая в този цвят. Това ще направи един много добър баланс. Включвайки и някой по-ярък тон, ще създадете страхотна атмосфера в помещението. 

    СЕКЦИЯ ТРИК ДЪБ СОНОМА С АНТРАЦИТ
  7. Лилаво – лилавото е силен цвят и ако се използва само за декорации и акценти ще създаде стилен краен облик на всяка стая. Използвайте го за секции или рафтове по стените, като така ще постигнете един много добър баланс.

Не забравяйте, че обзавежданетона хола, трябва да е съобразено изцяло с собствените ви виждания за стил. Комфортът трябва да е на първо място, за да може помещението да ви бъде удобно и да обичате да прекарвате времето си там.

Съобразете кои части на палитрата използвате с това колко налично пространство имате. По-просторни помещения могат спокойно да използват тъмни гами. Но това не важи за малките стаи. В подобна ситуация по-добре заложете на светли нюанси, които ще създадат визуален ефект за простор.

Автор: МебелМаг

Подобни статии