Комбиниране на цветове за начинаещи: Урок в интериорния дизайн

Комбиниране на цветове за начинаещи: Урок в интериорния дизайн

Цветовете са навсякъде около нас. Те не само придават характер на обкръжаващата ни среда, но и въздействат върху нашето настроение и емоции. В интериорния дизайн, с правилното им съчетаване, всяко едно пространство може да се преобрази и да стане по-уютно, стилно и привлекателно. Всеки интериорен дизайнер знае, че изборът на подходящата цветова комбинация, е ключов елемент както при боядисването на стаи, така и при обзавеждането.

Какви видове цветове има?

Има няколко подвида, като ще разгледаме следните две категории – топли и студени, и допълващи и аналогични:

Топли и студени

Топлите нюанси включват червено, оранжево и жълто и правят стаята по-свежа и уютна. Към студените спадат синьото, зеленото и лилавото, които придават чувство за спокойствие и прохлада.

Допълващи и аналогични

Допълващите цветове се намират един срещу друг на цветовия кръг – например, синьото е допълващо на оранжевото. Тези комбинации правят интериора жив и енергичен. Аналогичните са близки на цветовия кръг, като зелено, синьо-зелено и синьо, и създават по-хармоничен и спокоен изглед на дизайна.

Кои са основните (първичните) цветове?

Основните или първичните цветове са тези, от които произлизат всички други. Това са червеното, синьото и жълтото. Те не могат да се получат при комбинация на други цветове.

Кои са вторичните и третичните?

Вторичните цветове се получават чрез комбинация на два първични. Така, например, оранжевото се получава при смесване на червено и жълто, зеленото – на синьо и жълто, а лилавото – на червено и синьо. Третичните се получават чрез комбинация на първичен и вторичен цвят, като червено-оранжево.

Каква е разликата между оттенък, нюанс, тон и сянка?

Когато се заемем с интериорен дизайн или просто решим да боядисаме и освежим дома си, е важно да познаваме нюансите на цветовете, които избираме. Въпреки че термините оттенък, нюанс, тон и сянка често се припокриват, те са с различно значение. Нека ги разгледаме по-подробно:

  • оттенък – това е чистият, несмесен цвят. Когато говорим за "основен цвят", имаме предвид оттенъка. В цветовия кръг основните оттенъци са червено, синьо и жълто. Ако искаме да използваме ненаситен, чист цвят, без примеси, тогава се насочваме към оттенъка;
  • нюанс – той се получава, ако към даден оттенък добавим бяло. Това изсветлява цвета и го прави по-пастелен. Перфектен е за създаване на нежни, свежи и светли интериори. Особено популярен е за детски стаи или романтични спални;
  • тон – когато към даден цвят добавим сиво, получаваме отделен тон. Това добавя дълбочина и наситеност без да затъмнява прекалено. Тоновете са страхотни за създаване на модерен и стилен интериор, като допринасят за елегантната атмосфера в помещението;
  • сянка - тя се получава, когато към даден цвят добавим черно. Това го затъмнява и го прави по-наситен. Идеален е за създаване на уютни и интимни пространства или за акцентни стени. Сенките са чудесен избор за луксозни интериори или за помещения, в които искаме да придадем драматично настроение.

За да се постигне най-добрият резултат при комбинацията на различни цветове в интериора, е важно да се има предвид не само основния цвят, но и различните му оттенъци, нюанси, тонове и сенки. Задълбоченото познаване на тези термини може да помогне на всеки дизайнер или домакин да създаде хармоничен и цялостен интериор.

Наситеност и яркост – каква е разликата?

Наситеността определя колко чист и интензивен е даден цвят, докато яркостта показва колко светъл или тъмен е той. Наситеният е жив и ярък, без добавки на черно, бяло или сиво. В контекста на интериорния дизайн, наситените цветове често се използват за акценти, докато по-матовите нюанси са предпочитани като основни за стени или мебели.

Цветови схеми за съчетаване на цветове

Ето какво приложение имат и какво усещане създават различните цветови схеми:

Монохромна

Монохромната схема се фокусира върху използването на един основен цвят, но с добавяне на различни оттенъци, тонове и нюанси. Ако изберем жълто, можем да направим комбинация с по-тъмно, по-светло или пастелно. Тази схема е идеална за създаване на хармонични и спокойни пространства, в които не целим да има контраст.

Допълваща

При нея се комбинират два цвята, които са един срещу друг на цветовия кръг, като червено и зелено, жълто и лилаво. Тази схема добавя динамика и оживление в пространството. Идеална е за зони, които искаме да изпъкнат.

Аналогова

Аналоговата схема комбинира три цвята, които са съседни, като зелено, синьо-зелено и синьо. Предлага по-нежен контраст от допълващата и е подходяща за създаване на спокойни и естествени пространства.

Триадична

При нея се използват три цвята, разпределени равномерно по кръга, като зелено, лилаво и оранжево. Тази схема създава жив и наситен дизайн, който може да бъде използван за обособяване на акцентни стени или предмети в дома.

Разделно-допълваща се

Тази схема прави комбинация от основен цвят и два съседни на допълващия го от цветовия кръг. Ако основният е син, допълващите биха били оранжево-червено и оранжево-жълто. Това съчетание предлага разнообразие и контраст, но е по-балансирано от стандартната допълваща схема.

Четириъгълна

Това е комбинация от четири цвята, които образуват правоъгълник (или квадрат) на цветовия кръг. Могат да бъдат синьо, лилаво, оранжево и жълто-зелено. Тъй като те са с различна интензивност и температура, те ще създадат интересен и сложен интериорен дизайн.

При използване на тези комбинации и цветови схеми, винаги имайте предвид осветлението на стаята, размера и стила на мебелите, както и вашите лични предпочитания. Най-важното е да се чувствате добре и достатъчно комфортно в своя дом!

Изборът на цветове е един от основните компоненти в интериорния дизайн. Правилната комбинация може да донесе усещане за уют, стил и хармония във вашия дом. Независимо дали сте начинаещ, или опитен дизайнер, познаването на цветовете и успешното им съчетаване, ще ви помогне да създадете идеалния интериор за вас и вашето семейство.

Показан продукт - спален комплект Анастасия