Идеи и съвети за обзавеждане на хол и спалня в едно

Идеи и съвети за обзавеждане на хол и спалня в едно

Съчетаването на хол и спалня в едно помещение е една от най-трудните задачи. Най-често до такава комбинация се прибягва поради липса на достатъчно пространство в апартамента. Въпреки сложната задача, тя е съвсем възможна. Нужно е само да мислим максимално за функционалността на стаята. Ако действаме креативно и използваме практични мебели, можем без проблеми да постигнем перфектната подредба и уют, независимо от разположението и наличната квадратура.

Какви са предимствата на хол и спалня в едно?

Комбинирането на тези две помещения се случва най-често при едностайните апартаменти или ако има свободна стая, преустроена в детска. Въпреки това, подобно съчетание има и добри страни.

Първата от тях е, че всичко ви е наблизо. Ако обичате да гледате телевизия до късно или ставате често вечер за вода, това е най-подходящото предложение за вас.

Другата интересна страна е, възможността за нестандартен интериор. За по-артистичните хора подобно предложение е изключително екстравагантно и интригуващо. Дизайнът може да включва стилно оформление, като за акцент да се използва все по-модерното в момента зониране.

Освен всичко друго, този вариант спестява пространство. В случай че имате нужда да използвате друга стая за нещо по-важно за вашето ежедневие, възможността да комбинирате хола и мястото за спане ще ви допадне и ще бъде пълноценно решение за вас.

Вземайки предвид всички тези причини, холът и спалнята в едно не изглежда никак лошо предложение и е нещо, за което трябва да помислим като възможност при обзавеждането на малки апартаменти.

Какво легло да изберем за хол и спалня в едно?

Изборът на легло за такъв тип стая е много важен. Много разпространена опция е използването на сгъваеми мебели. Ако изберете диван, с функция сън, вие всъщност ще имате една страхотна всекидневна, която вечер ще може да трансформирате в комфортно помещение за сън. Това определено е едно практично решение, което ако подредим добре, ще изглежда изключително стилно.

ЪГЛОВ ДИВАН ДИВНА ДЕСЕН ТЪМНО КАФЯВО С КАФЯВО

Другият варианти, който може да използвате в този случай е зонирането. С този дизайнерски трик, може да имате няколко различни къта в една стая. Ако използвате това решение и имате нужното пространство, може да изберете подходяща част в стаята за отделно легло с матрак. Това е най-добрата опция за големи стаи, тъй като така ще отделите визуално дневната от спалнята.

Как да организираме пространството?

За да организираме правилно стаята, е добре да се водим по правилата за зониране. Ето ги и тях:

 1. Основен кът – една от зоните при комбиниране на различни кътове, трябва да е по-добре изразена. В повечето случаи това трябва да е дневната. При някои апартаменти, може и да е трапезарията. Помислете коя ще е водещата при вас.
 2. Еднакъв дизайн – за да изглежда добре цялостният интериор, трябва всички зони да бъдат в един стил. Дори и добре разделени, различните зони трябва да имат повтарящи се елементи като форма, цвят, текстура, части от интериорни комплекти и други.
 3. Спалнята трябва да е най-спокойната част – не е добра идея покрай леглото да има често преминаване или да се набива повече на очи от водещия кът, който сте определили. Нека мястото за спане да бъде възможно най-ненатрапчиво за погледа. Направете го така че да ви бъде удобно и да ви носи комфорт.
 4. Поставете леглото в близост до прозорец – дизайнерите съветват по възможност леглото да бъде близо до прозорец. Това има по-добро влияние върху психиката и качествения сън.
 5. Очертайте визуални разделни граници на отделните кътове – за да очертаете отделните места в помещения с общи хол и спалня, може да използвате както различни мебели, така и завеси или преграда. Това ще създаде чувство на разделение между различните зони, което ще направи стаята практична, но и стилна.

Следвайки тези прости правила, лесно ще организирате наличната площ, когато имате хол и спалня в едно.

Как да разширим пространството визуално?

Избирайки правилния цвят за тавана и стените, както и подбирайки подходящи мебели и аксесоари, не само ще създадете стилен и уютен интериор, но и ще разширите мястото с което разполага стаята. Нека разгледаме различните техники, чрез които ще създадете визуална илюзия за повече простор:

 • пастелна цветова схема – интериори, направени в светли цветове, изглеждат по-топли и по-уютни, и по-добре отразяват светлината;
 • бели стени – белият цвят отразява слънчевите лъчи, което допринася за това стаята да изглежда по-просторна. Освен това лесно се съчетава с всякакъв стил и си отива с абсолютно всички цветове. Това ще помогне за много интересно зониране на обща стая за хол и спалня;
 • светъл таван – при избора за цвят за тавана, забравете за тъмните нюанси. Те намаляват височината на стаята. Светлият нюанс, комбиниран с топли и нежни тонове, които да отразяват светлината и да създават чувство за топлота и уют, би бил доста ефектен. Това ще помогне на стаите с хол и спалня, едновременно да изглеждат много стилно;
 • голям полилей – купете си голям красив полилей, който да балансира стила на различните зони. Когато влезете в стаята, погледът ви първо ще падне върху източника на светлина, а това визуално ще създаде илюзията за по-голям таван;
 • подови лампи – ако не сте почитатели на полилеите, може да използвате подови лампи. Те също привличат вниманието и създават уютно осветление в стаята, което визуално разтяга интериора;
 • заложете на минимализма – ако използвате минималистичен стил за стая, която съчетава хол и спалня, ще добавите максимално много функционалност на помещението. Това е най-подходящият интериор за този случай;
 • високи завеси – използвайте максималната височина на стаята, когато слагате завесите. Това отново е трик за визуално повдигане на тавана, като така стаята ще изглежда по-голяма.

Използвайки тези идеи, може да постигнете невероятен ефект в такъв тип помещение и независимо от неговата реална квадратура, да създадете усещане за много по-просторно място!

Автор: МебелМаг