Какъв цвят стени са подходящи за сив диван?

Какъв цвят стени са подходящи за сив диван?

Диванът е най-важната мебел във всеки хол. Той трябва да бъде едновременно комфортен, функционален, практичен и модерен. Той трябва да се вписва добре към останалата част от интериора, както по стил, така и по цвят. Сивото е един от най-подходящите, защото е неутрално и лесно се съчетава с много други палитри. Добре е да внимаваме с избора на това какви стени ще изберем, за да можем да извлечем максимума от позитиви от това класическо решение. Не забравяйте, че е важно и правилно да преценим пространството с което разполагаме.

Защо сивият цвят е подходящ избор за диван?

Някои смятат сивия цвят за мрачен и скучен, а други за сдържан и елегантен. Според най-новите тенденции, той е в състояние да направи всяка стая стилна и уютна. Няма значение къде този нюанс се използва. Без значение дали ще е при стените, завесите или декоративните елементи, той е еднакво подходящ. Използването на такава мебел в този тон във вътрешността на всекидневната или трапезарията, може перфектно да хармонизира, както с топли, така и със студени палитри, създавайки нужния баланс между тях.

Кои са възможните цветове за стените на стая със сив диван?

Възможностите, които отваря тази мебел за съчетаването със стените, са много. Това е така, защото се съчетава прекрасно с голяма част от цветовете, поради неутралния си характер. Ето малко съвети за това какви са подходящите тонове, както и за тези, които е по-добре да избягваме:

 1. С какво да съчетаем – сивият диван би стоял страхотно на стени със ярки тапети или боя. Може съвсем спокойно да използвате жълто или оранжево. Те ще изпъкнат и ще придадат изключително свеж облик на стаята. Добра идея е да използвате различни контрасти, като допълнителен акцент. Използването на различни текстури, както по стената, така и при останалата част от обзавеждането, също е допустимо и би се съчетало добре. Използвайте цветни рафтчета или дори секция, ако изберете студен нюанс за общия фон. Така едновременно ще разнообразите визията, като ще отворите и допълнително място за декорации, които да помогнат за постигането на същия ефект.
 2. Какво да избягваме – за да бъде подходящ сивият цвят за диван, трябва добре да знаем кои палитри да избягваме. Най-правилно е да се въздържате от тъмни тонове, както и от такива, които са в абсолютно същия нюанс. Това би развалило баланса и цялостния краен изглед на помещението. Не забравяйте, че най-добрият вариант е да има контраст. Без него стаята ще изглежда скучна и еднообразна.

Изборът на това какви стени да изберем, трябва да бъде направен доста внимателно и да бъдат разгледани максимален брой идеи. По този начин най-добре ще добиете представа как да постигнете желания от вас ефект. Дайте воля на въображението си, експериментирайте, а при нужда може дори да се посъветвате със специалист, който да ви помогне да прецените какви комбинации се вписват най-добре в днешните тенденции, както и кой стил би бил най-правилният във вашия случай.

Какви цветове да изберем за останалите мебели в стаята?

За да бъде изцяло завършен интериора във вашият хол, трябва добре да помислите в какви нюанси да са останалите мебели. Добра идея е да използвате различни текстури. Дървена маса би се вписала изключително добре. Ако помещението е по-малко, можете да използвате стъклен, прозрачен варианти, тъй като той ще помогне визуално да се увеличи пространството. Ето още няколко добри идеи, които можете да използвате:

 • бяло – бялото остава един от най-подходящите цветове при съчетанията със сивото, независимо дали става въпрос за диван, или стени. Мебели в някой от нюансите на бялото биха стояли прекрасно в комбинация с такива интериорни решения и биха внесли много светлина в интериора; 

  ЪГЛОВ ДИВАН ДЖЕЙСЪН ЛЯВ ГРАФИТ
 • бежово – бежовото е страхотен топъл нюанс, който лесно може да се съчетае с всичко. Независимо какви негови вариации използвате, шансът да сбъркате, е минимален. Този цвят създава усещане за комфорт;
 • жълто – използването на жълтото при наличието на сив диван доста ще освежи помещението. Ако го има като нюанс и в декорациите и стените, той може да се превърне в чудесен акцент за мебелите;
 • синьо – много е важно какви нюанси на синьото използвате. Ако заложите на бебешко синьо например, може да изгубите нужния контракт, което ще се отрази зле на цялостния интериор. Тъмните му тонове изпъкват чудесно и ще са по-подходящият вариант; 

  ЪГЛОВ ДИВАН БЕЛЛА СИВ С ЧЕРНО
 • зелено – зеленото се свързва с природата. Ярките му тонове се вписват чудесно със сивия диван. Ако го използвате за част от мебелите – за секция, шкафове и други, ще привлечете фокуса върху тях; 

  ЪГЛОВ ДИВАН АНКОНА ДЕСЕН ТЪМНО СИВ СЪС СИЛВЪР
 • черно – ако разполагате с голямо помещение, може да използвате черно за част от мебелите. Не правете това, в случай че нямате достатъчно пространство, тъй като присъствието му визуално ще го направи по-малко;
 • червено – червеното е добра идея, но ако се използва прекалено много в интериора, може да доведе до претоварване на крайния облик. За това ако ще го използвате, бъдете внимателни и пестеливи с него.

Помислете добре как искате да изглежда интериора със сив диван. Изборът на нюанси и тонове за стените, както и за останалата част от обзавеждането в стаята, е от ключово значение за уюта, който трябва да създадете. Бъдете смели, съобразете се със собствения си стил и вкус, но спазвайте простичките правила за дизайн. Така трудно ще направите грешка.

Какъв тип диван да изберем?

След като вече сте избрали сивия цвят за вашия диван, е важно да помислите и какъв модел ще изберете. Най-важното, с което трябва да се съобразите, е свободното пространство, както и цялостното разположение на стаята. Има страхотни ъглови модели, които биха ви спестили място и биха позволили да оползотворите по най-добрия начин, неизползваеми ъгли.

За по-големи всекидневни, е най-добре да се доверите на големи, комфортни модели. Не забравяйте да помислите дали имате нужда от функция за сън. Ако изберете разтегателна мебел, освен допълнително място за спане, може да имате и допълнително пространство за съхранение, което никога не е излишно. Съобразете всичките си нужди, за да може лесно да изберете подходящия модел за вас.

Автор: МебелМаг