Как да изберем цветове за коридора

Как да изберем цветове за коридора

Цветовете в коридора имат силно въздействие върху настроението и нагласата, с която се прибираме у дома. Те трябва да са приятни, модерни и да ни носят усещане за комфорт и уют. Определят се като неразделна част от интериора в антрето, като е важно да бъдат внимателно подбрани.

В тази част от жилището могат да присъстват няколко нюанса, съчетани с много вкус и разбиране към естетиката. Атмосферата в преходната зона е нужно да е приветлива и съвременна. От витално значение е и избраното обзавеждане, включващо мебели като шкаф за обувки, закачалка, огледало и др. Готовите портманта са също удачен вариант.

Какви са тенденциите в обзавеждането на антре

ПОРТМАНТО МАРИНА СОНОМА АРВЕН

Цветовете в коридора и техните комбинации са с водеща роля за това да е налице приказно красив интериор, който те кара да се усмихващ на влизане у дома. Тъмни, светли или неутрални тонове – на каквито и да си се спрял, идеята е да се сдобиеш с хубаво входно помещение, отговарящо на всички твои разбирания за естетика и мода. Сред водещите тенденции при обзавеждането на антре са:

  • мозаечен под – той се харесва не само за помещения като антрето, но и за кухненски зони и бани. Придава интересен вид на пространството и се комбинира безпроблемно с повечето видове мебели за коридор;
  • големи огледала в ретро стил – колкото по-пищни, толкова по-драматичен ефект ще създадат в антрето. Имат аристократичен дизайн и са супер опция за почитателите на винтидж решенията в съчетание с класическото обзавеждане. Модерно или ретро, минималистично или Рустик – ти решаваш какво да е настроението в антрето;
  • дизайнерски тапети – тях можеш да ги поставиш само на едната или на всички стени в коридора. Покритията с лек блясък са супер находка, като с тях неминуемо ще направиш атмосферата шикозна и оригинална. Пазарът предлага всевъзможни разновидности на този вид продукти, които се определят като един от най-важните елементи при обособяването на коридора;
  • тъмни цветове – те са прелюдия към елегантната визия на антрето, която е добре да бъде решена в тъмни нюанси, придаващи тежест на обстановката. Имай предвид, че тесните помещения не е желателно да бъдат решени в такива тонове, защото с тях те ще изглеждат още по-малки. Подходящият избор в случая е светлото обзавеждане, комбинирано с тапети или латекс в пастелни и нежни нюанси. Ламинатът или плочките също трябва да са в същата гама;
  • минимализъм и индустриален стил – и двете интериорни направления се определят като топ тренд през последните години, защото имат уникален почерк и се свързват с практичност и с висока естетика.

Декорацията е също сред водещите способи да придадеш на коридора индивидуалност и луксозен вид. Картини в пищна рамка, акцентно осветление, 3Д изображения по стените за оптическо увеличаване на пространството и др. На хоризонта има доста добри идеи, от които да се възползваш при мебелирането и избора на цветове за антрето.

Кои цветове са подходящи за коридора

Много важна тема, която е винаги обект на разгорещени дискусии. Ако и ти се вълнуваш силно от това на кои нюанси е добре да заложиш за тази част от твоя дом, ето ти някои интересни предложения, достойни за твоето внимание:

  • хладно синьо, сребърно и сиво – чудесни цветове за малки зони, където се цели визуално увеличаване на наличната площ;
  • слонова кост и светло кафяво – с тях коридорът ще предлага уютно встъпление в жилището, където те очаква красота и обещание за добре прекарано време;
  • изцяло в бяло – ако ти допада идеята за интериор в благороден стил, заложи на този нюанс и се приготви за изтънчени резултати. За да е обстановката още по-шикозна, можеш да поставиш осветление с богата орнаментика от камъни, както и да декорираш стените с картини с цветя;
  • тъмно кафяво за антре в стил “арт деко” – еклектиката е тренд с непреходна популярност, който наподобява силно на направления като фюжън интериора. Тежест и загадъчност – това е резултатът, който ще постигнеш, ако избереш подобен цвят за коридора. Наличието на златни детайли и деликатно осветление ще засили още повече крайния ефект.

В един апартамент може да има не само практични, но и модерни мебели, с които пространството ще придобие персонално звучене и ще носи усещане за идентичност. Обмисли внимателно всеки един от гореизброените варианти и спри вниманието си на този, който най-много ти допада.

Ярки или неутрални стени - предимства

Преди да преминеш към боядисване на стените и да купиш необходимите за целта материали, реши кои да бъдат преобладаващите в коридора цветове. Дали да са ярки или по-неутрални, а и как да са съчетани – все теми, които често пъти биват разисквани от страна на потребителите.

Както контрастните, така и светлите нюанси си имат своите категорични предимства. Първите могат да бъдат използвани само като акцент, а не да присъстват на всички стени. С тях се постига дълбочина и динамика в антрето, което ги прави силно предпочитани.

Стените в неутрални цветове пък са чудесно “поле за изява”, което би могъл да използваш, за да развихриш фантазията си и да пожънеш изумителен интериорен успех. Светлите нюанси са чудесна основа, върху да надграждаш, залагайки на множество снимки в рамка или картини в комбинация, декориране с фигурални тапети и други креативни начини да създадеш разчупена обстановка.

Как да съчетаем цветовете в коридора

ПОРТМАНТО СИЛИЯ ОРЕХ АДМИРАЛ С КЕСТЕН ВИРДЖИНИЯ

Още една нелека дилема за разрешаване. Тук е важно да запомниш, че имаш вариант да комбинираш цветове в една и съща гама, но и да съчетаеш нюанси в коренно различна тоналност – бяло и червено, жълто и лилаво, розово и кафяво, черно и кафяв и др. Много вероятно е да не си падаш по излизането извън зоната си на комфорт и да искаш нещо по-класическо. Ако това е така, то тогава избери за антрето нюанси като бежово, слонова кост, мента, лимонено жълто и златисто.

Как да разширим тесния коридор чрез нюанси

Дори и да разполагаш с тесен коридор, имаш реален шанс да го разшириш оптически с помощта на цветовете. За целта избери бял под в комбинация с по-тъмни от него стени, като също така можеш да поставиш 3д тапети, създаващи илюзията за пространство. Големите огледала също ще ти помогнат да увеличиш площта в антрето изглеждало чудесно и в синьо-бялата гама.

Показан продукт - шкаф за обувки Амая.

Автор: МебелМаг