Обзавеждане на хола по Фън Шуй

Обзавеждане на хола по Фън Шуй

Холът е помещението във вашия апартамент или къща, където прекарвате най-дълго време в ежедневието си. Именно поради тази причина е важно да подредите дома си по начин, по който стаите да излъчват положителна енергия и щастие. Можете да го постигнете, ако следвате принципите и философията на обзавеждането по Фън Шуй. Много хора смятат, че този дял от китайската култура и правилната подредба на мебелите в дома, внасят хармония не само в дневната, но и в цялото жилище.

Какво представлява практиката Фън Шуй?

Фън Шуй е китайска практика в обзавеждането, чиято цел е да внесе хармония, да привлече щастието, късмета и богатството. В основата на всичко стои правилното разположение на обзавеждането и предметите. Освен да направите хола си едно по-приветливо място, Фън Шуй правилата биха ви помогнали да създадете позитивна и здравословна среда за живот. 

В превод Фън Шуй означава вятър и вода. Положителната енергия се нарича “Чи” и тя следва да бъде приветствана подобаващо, което се извършва още от антрето, преди влизането в хола. В самото помещение е добре да изберете обзавеждане и предмети, които да напомнят за природата и по-специално за водата и дървото. Това може да се постигне чрез подходящи цветове като синьо, кафяво, зелено.

Когато подредите по правилен начин своите мебели, е важно да извършвате често почистване, като по този начин се смята, че “Чи” енергията не се губи или не се замърсява. 

Светлината е сред най-важните аспекти, върху които трябва да помислите. Ако можете да внесете във вашия хол максимално количество естествена светлина, го направете! 

В случай, че вашият дом е с неподходящо изложение, като северно, то количеството светлина, навлизащо от външната среда, ще бъде по-ограничено, което означава, че ще трябва да го подсилите с изкуствено осветление. Използвайте и по-светли нюанси за стените и тавана в хола.

Защо да подредим хола според Фън Шуй?

Освен познатата Фън Шуй философия, че правилната подредба на обзавеждането в хола, ще ви донесе хармония и привличане на богатството, щастието и късмета на ваша страна, има и други предимства, които да ви накарат да следвате тези правила.

На първо място, избирайки да подредите обзавеждането си по определен начин, означава да се отървете от безпорядъка и да внесете безупречност в оформлението на стаята. Благодарение на почистването на дневната, привеждането ѝ в определен ред, ще направи помещението ви по-хармонично, ще ви бъде по-лесно за поддръжка и не на последно място, ще освободи пространство и ще създаде визуална илюзия за уголемяване на самата стая. 

Освен на основните компоненти от обзавеждането, трябва да обърнете внимание и на вторичните, като предмети, колекционерски вещи, сувенири. Те трябва да бъдат ограничени като количество и да бъдат подредени по правилен начин. Използвайки това правило за хармония и щастие според Фън Шуй, вие ще постигнете организираност на пространството. Важно е всеки предмет да изпълнява някаква функция.

Тази китайска философия ще ви помогне да приведете дневната ви в прилежен вид, като едновременно с това помещението ще изглежда ефектно, стилно и модерно. 

Как да обзаведем хола според Фън Шуй?

Има множество начини, по които да постигнете отличния баланс, който да ви донесе щастие, късмет и да приветствате богатството в своя дом. Ако искате да обзаведете дома си според тези правила, можете да помислите върху следните няколко аспекта, които ще ви помогнат да постигнете Фън Шуй хармонията, която бихте искали:

1. Изберете правилните цветове

Преди да помислите за разположението на мебелите и предметите, е важно да обърнете внимание и на цветовете, които ще красят вашия хол. Можете да се ориентирате според китайската астрология, която определя, че 2023 година е тази на Водния заек. Късметлийски елемент, който можете да добавите в дневната си чрез следване на цветовете, е огънят. Розовото тип “фукция” е специфично, наситено, отличително и е подходящо да бъде имплементирано като детайл във вашето обзавеждане. За фонови цветове, според Фън Шуй, трябва да използвате предимно нюанси, които ще ви успокояват и ще създават хармонична обстановка. Такива са неутралните, като сиво и кафяво, както и меки тонове на розово, лилаво, синьо. Ако решите да следвате собствените си предпочитания, е важно да не забравяте, че в основата на философията е постигането на баланс. Стилна и модерна възможност е използването на златисто.


2. Подредете внимателно мебелите

За да си създадете удобен и просторен дом, трябва да помислите върху аранжировката на самите мебели. В стаята трябва да бъде лесно за преминаване, удобно и подредено. Важно е да не забравяте, че диванът не трябва да бъде обърнат с гръб към прозореца. Именно поради тази причина можете да се фокусирате върху позиционирането на останалата част от обзавеждането, след като поставите дивана и прилежащите му компоненти, като масичка и фотьойли. 

За да успеете успешно да уловите аурата си, ви трябват огледала. Те трябва да бъдат достатъчно големи, че да успеете да видите тялото си. Важно е да внимавате с тяхното позициониране, защото те могат да влияят много силно на енергията. Най-правилно е да се посъветвате със специалист по Фън Шуй обзавеждането, който да ви помогне в задачата. Използвайте картина или шкаф за покриването на телевизора, когато той не е в работен режим. Можете да използвате възможността за неговото вграждане в шкаф, като по този начин ще следвате правилата на философията и едновременно с това ще използвате елегантни детайли.

Според този начин за декориране на дома е важно да избягвате мебелите ви да бъдат с остри ъгли. Заложете на заоблени такива. 


3. Осигурете достатъчно светлина

Най-правилно, според правилата за хармония в хола, е тази стая да бъде поставена в центъра на дома. Когато това не е възможно и има ограничено количество естествена светлина, която навлиза, е важно да осигурите достатъчно ефективни вътрешни осветителни тела, които да направят всекидневната не само едно просторно, но и светло място.


4. Премахнете излишните вещи

Всички предмети, които трябва да бъдат изложени във всекидневната, трябва да бъдат функционални и да присъстват с причина. Трябва да постигнете баланс между практични вещи, имащи колекционерска стойност, но без да превръщате дома си в изложба на експонати.


5. Изберете подходяща декорация

За да следвате правилната посока за приветстване на щастието и богатството, трябва да обърнете внимание на декорацията, която използвате. Най-важните елементи са земните, което означава, че можете да използвате аксесоари и детайли, които да ги въплътят в обстановката. Златисто, кафяво, червено, жълто и зелено са част от цветовете, които могат да присъстват в дизайна на интериора чрез поставяне на минималистични елементи.