Кои цветове са подходящи за стая за момче?

Кои цветове са подходящи за стая за момче?

Когато избираме палитра за детската стая на момче, има много за какво да помислим. Ако детето е малко и все още няма изявен вкус, изборът е по-лесен. Но ако то е достатъчно голямо да има лично мнение за стил, трябва да се съобразим с това. Правилните цветове имат силата да влияят позитивно на множество аспекти от живота и развитието на детето, затова трябва да гледаме на този избор достатъчно отговорно.

Кои са най-популярните цветове за момчешка стая?

Всеки нюанс има свое собствено значение, с което е добре да сме запознати. Различните тонове имат силата да влияят на дейността на мозъка, подсъзнанието и настроението на всеки човек. Нека да разгледаме малко по-конкретно подходящите цветове за детска стая на момче:

 1. Бяло
  Бялото е добър избор за детска стая за момче. То е символ на късмет и доброта, като носи и надежда. Ефективно тонизира и се препоръчва за по-затворени деца, тъй като ще помогне за увеличаване на самочувствието. Не е добре да го използвате като доминиращ нюанс, защото ще създаде усещане за стерилност на стаята. Комбинирано обаче с правилните тонове, може да бъде страхотен вариант. Ако помещението е по-малко, заложете на светли тонове, които оптически ще го накарат да изглежда по-голямо. ДЕТСКИ СПАЛЕН КОМПЛЕКТ МАРТИ К6 БЯЛО ГЛАНЦ С КАРМЕН И ОКЕАН С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 90/200
 2. Сиво
  Със сивото трябва да се внимава. За да бъде подходящ избор за детската стая за момче, трябва да бъдат подбрани и подходящи декорации и аксесоари в свежи контрастни цветове. Ако по-голямата част от интериора е в този нюанс, рискувате да създадете неприятно чувство за изолация в детето. В случай че направите добри комбинации с цялостното обзавеждане, ще създадете чувство за сигурност. Светлосивото е успокояващо и създава усещане за мир, поради което е по-добрата идея. ДЕТСКИ СПАЛЕН КОМПЛЕКТ МАРТИ К8 БЯЛО ГЛАНЦ С КАРМЕН И ГРАФИТ С ВКЛЮЧЕНИ МАТРАЦИ БОНЕЛ 90/200
 3. Жълто
  Жълтото е подходящо за детска стая за момче. С правилно подбрани мебели с подходящи тонове, може да се постигне страхотен дизайн за помещението. Съвсем спокойно да използвайте този нюанс за стените или килима на пода. Смята се, че жълтото влияе върху интелектуалното развитие и стимулира разширяването на когнитивните интереси. Помага за предотвратяване на трудности и насърчава концентрацията. Под негово въздействие, човек е способен по-бързо да взима решения. Присъствието на този цвят има положителен ефект върху всички аспекти от живота. Активира мозъчната дейност, развива интуицията и изобретателността, повишава настроението и дори увеличава скоростта на възприятие и зрителната острота. Противопоказно е единствено в случаите, когато детето е лесно възбудимо.
 4. Зелено
  Зеленото е подходящо за детска стая на момче, независимо от неговата възраст. То създава приятна и релаксираща атмосфера в помещението. Доказано е, че допринася за доброто настроение, като освен това помага с безсънието. Спокойствието за малчуганите е важно, поради което изборът на този цвят както за доминиращ, така и за контрастен е добра опция. Може да го използвате за завеси или мебели, както и за модерни декорации по стените.
 5. Оранжево
  Оранжевото е топъл и енергичен вариант, който се свързва със самоутвърждение и желание за постигане на наложените цели. То е изключително добър нюанс за детска стая на момче, но ако се избере за основен цвят, може да пренатовари помещението и да доведе до преумора. Поради тази причина е по-добра идея да го използвате за детайлите в интериора. То стимулира развитието на творческите способности, предизвиква положително мислене и помага на човек да се чувства по-свободен.
 6. Синьо
  Противно на всеобщото мнение, класическото синьо не е най-подходящият вариант за детска стая на момче. Под влиянието на този нюанс могат да се появят умора и депресия. Присъствието му в помещението е добре да е сведено до минимум. Леки декоративни елементи са напълно достатъчни, ако искате задължително да присъства като палитра.

Може да се възползвате и от все по-модерното зониране на отделните кътове. Внедряването на отделна зона за спане с легло и гардероб, както такива за учене и игра, биха помогнали на малкия човек да разграничава различните дейности. Според темата на обособения кът, може да изберете и боя или тапети за него.

Червеното и розовото не биха били добър вариант за детско помещение за малкия господин, тъй като се считат за женски нюанси и когато малчуганът порасне, това няма да му е комфортно. Червеното е агресивен цвят и може да създаде неприятни усещания, негативна превъзбуда и други неподходящи за развитието емоции. Избягвайте да използвате за фон палитри, които имат противопоказни влияния, колкото и красива да е декорацията. Най-добре е да се доверите на неутрални или свежи тонове, така детето ще се чувства най-добре в своята територия.

Кои цветове могат да бъдат комбинирани в детската стая за момче?

Комбинациите далеч не са трудни, важно е да има контраст. Определете до коя част на помещението достига повече светлина, и използвайте свежи тонове там. Жълто със синьо, може да се получи изключително елегантно и красиво. Ако наблягате на неутралните тонове като сивото, комбинирайте с по-ярки нюанси, тъй като това ще допринесе за уюта на помещението. Друга популярна опция за момчешко пространство е кафяво със зелено.

Не забравяйте преди да изберете правилните тонове, да определите размера на пространството. Ако то е по-малко, практичен вариант е да използвате светли нюанси, които визуално да създадат усещане за простор.

Как да изберем цветове, подходящи за всяка възраст?

Изборът на подходящи нюанси за детска стая за момче, които да са подходящи за всяка възраст не е никак труден. Не правете грешката да прекалявате с даден тон. Колкото по-разчупен е интериорът, толкова по-лесно ще могат да се правят малки промени по него с порастването на детето. Така, дори когато си променя вкуса и мнението с годините, ще са ви нужни минимални декоративни промени, които да приспособят пространството. Този трик определено е подходящ за родители на малки човечета, които тепърва ще израстват и ще променят вижданията си.

Не забравяйте да се съобразите и с предпочитанията на детето си, ако вече е във възраст, в която вече има неща, които харесва, или такива, които не са му приятни и избягва.

Автор: МебелМаг

Подобни статии