Идеи и съвети за обзавеждане на хол и спалня в едно

Идеи и съвети за обзавеждане на хол и спалня в едно

Съчетаването на хол и спалня в едно помещение е една от най-трудните задачи. Най-често до такава комбинация се прибягва поради липса на достатъчно пространство в апартамента. Въпреки сложната задача, тя е съвсем възможна. Нужно е само да мислим максимално за функционалността на стаята. Ако действаме креативно и използваме практични мебели, можем без проблеми да постигнем перфектната подредба и уют, независимо от разположението и наличната квадратура.

Какви са предимствата на хол и спалня в едно?

Комбинирането на тези две помещения се случва най-често при едностайните апартаменти или ако има свободна стая, преустроена в детска. Въпреки това, подобно съчетание има и добри страни.

Първата от тях е, че всичко ви е наблизо. Ако обичате да гледате телевизия до късно или ставате често вечер за вода, това е най-подходящото предложение за вас.

Другата интересна страна е, възможността за нестандартен интериор. За по-артистичните хора подобно предложение е изключително екстравагантно и интригуващо. Дизайнът може да включва стилно оформление, като за акцент да се използва все по-модерното в момента зониране.

Освен всичко друго, този вариант спестява пространство. В случай че имате нужда да използвате друга стая за нещо по-важно за вашето ежедневие, възможността да комбинирате хола и мястото за спане ще ви допадне и ще бъде пълноценно решение за вас.

Вземайки предвид всички тези причини, холът и спалнята в едно не изглежда никак лошо предложение и е нещо, за което трябва да помислим като възможност при обзавеждането на малки апартаменти.

Какво легло да изберем за хол и спалня в едно?

Изборът на легло за такъв тип стая е много важен. Много разпространена опция е използването на сгъваеми мебели. Ако изберете диван, с функция сън, вие всъщност ще имате една страхотна всекидневна, която вечер ще може да трансформирате в комфортно помещение за сън. Това определено е едно практично решение, което ако подредим добре, ще изглежда изключително стилно.

ЪГЛОВ ДИВАН ДИВНА ДЕСЕН ТЪМНО КАФЯВО С КАФЯВО

Другият варианти, който може да използвате в този случай е зонирането. С този дизайнерски трик, може да имате няколко различни къта в една стая. Ако използвате това решение и имате нужното пространство, може да изберете подходяща част в стаята за отделно легло с матрак. Това е най-добрата опция за големи стаи, тъй като така ще отделите визуално дневната от спалнята.

Как да организираме пространството?

За да организираме правилно стаята, е добре да се водим по правилата за зониране. Ето ги и тях:

  1. Основен кът – една от зоните при комбиниране на различни кътове, трябва да е по-добре изразена. В повечето случаи това трябва да е дневната. При някои апартаменти, може и да е трапезарията. Помислете коя ще е водещата при вас.
  2. Еднакъв дизайн – за да изглежда добре цялостният интериор, трябва всички зони да бъдат в един стил. Дори и добре разделени, различните зони трябва да имат повтарящи се елементи като форма, цвят, текстура, части от интериорни комплекти и други.
  3. Спалнята трябва да е най-спокойната част – не е добра идея покрай леглото да има често преминаване или да се набива повече на очи от водещия кът, който сте определили. Нека мястото за спане да бъде възможно най-ненатрапчиво за погледа. Направете го така че да ви бъде удобно и да ви носи комфорт.
  4. Поставете леглото в близост до прозорец – дизайнерите съветват по възможност леглото да бъде близо до прозорец. Това има по-добро влияние върху психиката и качествения сън.
  5. Очертайте визуални разделни граници на отделните кътове – за да очертаете отделните места в помещения с общи хол и спалня, може да използвате както различни мебели, така и завеси или преграда. Това ще създаде чувство на разделение между различните зони, което ще направи стаята практична, но и стилна.

Следвайки тези прости правила, лесно ще организирате наличната площ, когато имате хол и спалня в едно.

Как да разширим пространството визуално?

Избирайки правилния цвят за тавана и стените, както и подбирайки подходящи мебели и аксесоари, не само ще създадете стилен и уютен интериор, но и ще разширите мястото с което разполага стаята. Нека разгледаме различните техники, чрез които ще създадете визуална илюзия за повече простор:

  • пастелна цветова схема – интериори, направени в светли цветове, изглеждат по-топли и по-уютни, и по-добре отразяват светлината;
  • бели стени – белият цвят отразява слънчевите лъчи, което допринася за това стаята да изглежда по-просторна. Освен това лесно се съчетава с всякакъв стил и си отива с абсолютно всички цветове. Това ще помогне за много интересно зониране на обща стая за хол и спалня;
  • светъл таван – при избора за цвят за тавана, забравете за тъмните нюанси. Те намаляват височината на стаята. Светлият нюанс, комбиниран с топли и нежни тонове, които да отразяват светлината и да създават чувство за топлота и уют, би бил доста ефектен. Това ще помогне на стаите с хол и спалня, едновременно да изглеждат много стилно;
  • голям полилей – купете си голям красив полилей, който да балансира стила на различните зони. Когато влезете в стаята, погледът ви първо ще падне върху източника на светлина, а това визуално ще създаде илюзията за по-голям таван;
  • подови лампи – ако не сте почитатели на полилеите, може да използвате подови лампи. Те също привличат вниманието и създават уютно осветление в стаята, което визуално разтяга интериора;
  • заложете на минимализма – ако използвате минималистичен стил за стая, която съчетава хол и спалня, ще добавите максимално много функционалност на помещението. Това е най-подходящият интериор за този случай;
  • високи завеси – използвайте максималната височина на стаята, когато слагате завесите. Това отново е трик за визуално повдигане на тавана, като така стаята ще изглежда по-голяма.

Използвайки тези идеи, може да постигнете невероятен ефект в такъв тип помещение и независимо от неговата реална квадратура, да създадете усещане за много по-просторно място!

Автор: МебелМаг

Подобни статии
Как се изчислява квадратурата на стая?
Как се изчислява квадратурата на стая?
Идеи за офиса
Идеи за детска стая
Идеи за кухнята
Идеи за спалнята
Идеи за хол и всекидневна
Идеи за антрето
Идеи за дома

Домът е мястото, където прекарваме голяма част от времето си и всеки детайл в него има значение. От реновирането на стаята до промените в декора, всяка стъпка тр...

Как да изберем перфектния цвят за стените вкъщи?
Как да изберем перфектния цвят за стените вкъщи?
Идеи за кухнята
Идеи за спалнята
Идеи за хол и всекидневна
Идеи за дома

Цветът в дома е основен елемент в създаването на уникален и хармоничен интериор. Но как да изберете перфектния, с който да боядисате стените? Този процес не е са...