Как да изберем цвят за кухнята?

Как да изберем цвят за кухнята?

За тези, които обичат да готвят, кухнята е едно от важните помещения в къщата. Подходящите цветови решения в нея са важни освен за доброто настроение, но и за добрия интериор. Използването на различни видове декорации, биха разчупили и освежили допълнително крайния изглед. Правилните решения за цветови комбинации могат да направят кухнята да изглежда по-просторна и светла.

Какво е важно да знаем при избора на цвят за кухнята?

Има няколко основни правила, с които е добре да се запознаете преди да започнете с боядисването и обзавеждането на помещението за готвене:

  • не комбинирайте повече от три нюанса – дори да са добре съчетани помежду си, ако са повече от три, рискувате да изглежда претрупано и погледа да се натоварва;
  • създайте хармоничен фон – за да направите това, трябва да изберете основния фон. Помислете за неутралните тонове като сиво, бежово, бяло или кафяво. Те са съвместими с почти всички други цветове и създават приятна атмосфера;
  • помислете за осветление – за помещение със северно изложение, изберете кремави варианти или топли тонове като оранжево и жълто. Ако стаята е твърде слънчева, заложете на студени нюанси като сиво, черно и синьо. Това ще помогне за балансиране на светлината;
  • изберете отправна точка в интериора – това може да е вече съществуваща част от обзавеждането. За ярки детайли е подходящ неутрален фон, а интересните аксесоари ще създадат уют. Текстилът също е подходящ за акценти. Това могат да бъдат завеси, покривка и други. Ярката декорация е подходяща за съчетаване с по-дискретно обзавеждане;
  • проучете добре стила, който сте си харесали – някои стилове включват използването на определена цветова схема, която ще подчертае тяхната оригиналност. Определете любимия си, проучете го и след това се заемете с разглеждането на каталог и избора на боя, плоскости или други мебели в тази гама;
  • подът, таванът и стените трябва да се комбинират помежду си – правилната комбинация ще ви позволи да постигнете една или друга промяна в пространството. Тъмният под е много непрактичен. Петна, прах и всякаква друга мръсотия ще са много видими на него.

Знаейки тези прости правила, може да се заемете с обмислянето на подходящи дизайни за кухненското помещение. Добро интериорно решение е да направите комбинации чрез избора на различни модули и модулни системи. Ъгловите кухни са все по-предпочитани.

Кои цветове за кухненски интериор са актуални през 2022?

Не може да се каже, че има "правилни" и "грешни" цветови решения в дизайна на кухненското помещение през 2022. Тук можете да използвате всичко, което съответства на вашата визия за красота. Всеки цвят има свои собствени свойства и е препоръчително да им обърнете внимание, ако искате да знаете какъв ефект ще получите от употребата му. Ето малко полезни факти за най-основните нюанси:

  1. Бяло
    Съчетава се добре с всички други цветове. Придава лекота, спокойствие и свобода на пространството. Съвременните материали като ПДЧ и МДФ позволяват лесно поддържане. Тъй като е едно от най-популярните предложения, може да се напасне към много стилове и модели. В скандинавския служи като основен нюанс и се съчетава много добре с естествени материали.
     КУХНЯ ФРЕЗЕ БЯЛО С БЯЛ ГЛАНЦ
  2. Жълто
    Жълтото компенсира липсата на светлина и създава добро настроение. Добре е обаче да се използва само като акцент, тъй като ако е основен фон, може да бъде твърде натрапчив. Съчетава се перфектно с черно, бяло, зелено, синьо и червено.
  3. Бежово
    Изглежда стилно особено ако го разредите със зелено, розово или лилаво. Бежовото се е доказало в кухненско обзавеждане, тъй като издържа на промените в модата и създава уютна и приятна атмосфера.
  4. Черно
    Тъмните кухни са луксозен вариант. Черното добавя елегантност към стаята и при нужда помага да стесните пространството. Използва се активно в хай-тек, готик, минимализъм и ретро стил. Чудесна опция е за хромирани повърхности, стъкло и гланц.
  5. Сиво
    Сивото е най-практичният от всички нюанси. Той е неутрален и изглежда прекрасно в комбинации с ярки цветове. Вписва се много добре в минимализма и модерния дизайн.
     КУХНЯ КАЛИНА ДЪБ АЛАТРИ С БОР СЕСТОЛА
  6. Зелено
    Зеленото съществува в много нюанси. Всеки от тях идеално ще се впише в кухненското пространство. Светлите тонове на зеленото са подходящи за стаи с южно изложение, докато ярките вариации са подходящи за тъмните северни помещения. Стават красиви комбинации в бяло, червено и кафяво. Счита се, че този цвят е идеален за кухнята, тъй като подобрява апетита и повдига настроението. Вписва се перфектно в класически стил, прованс, както и минимализъм.
  7. Червено
    Това е смел избор за кухня. Повишава апетита и зарежда с енергия. Ако прекалите, ще дразни очите. Не е добра идея да го използвате за основен фон, но за аксесоари и допълнителни елементи би се вписал чудесно. Чудесно се съчетава в ретро и класически стил, както и в прованса. КУХНЯ ЛИЛИАН ЧЕРВЕН ГЛАНЦ С ВЕНГЕ
  8. Синьо
    Морските нюанси за интериора в кухнята са съвсем ново модно решение. Те помагат за ограничаване на апетита. Ако сте податливи към наднормено тегло, най-подходящо е да използвате такива нюанси за кухнята си.
  9. Кафяво
    Кафявото доминира в класическите дизайнерски стилове. Съчетава се добре с различни текстури и създава усещане за близост до природата. Стават невероятни комбинации със зелено, жълто, сиво и червено. Светлите му нюанси са в хармония с абсолютно всеки цвят. Тъмните добавят уют.
  10. Оранжево
    Това е апетитен цвят, който е подходящ за хора с малки деца. Всичките му нюанси се вписват прекрасно във всякаква кухня и предизвикват положителни емоции.

Каквато и гама да изберете за кухненското помещение, не забравяйте, че основното от което трябва да се водите, е вашият личен вкус за естетика.

Какво значение има материалът на мебелите за цвета?

Има някои естествени материали, като дърво и камък, които при правилно комбиниране разчупват прекрасно интериора и изглеждат чудесно като акцент. Друга добра идея за декорация и особено за гръб на интериора, са плочките. Голяма част от мебелите не подлежат на боядисване и трябва да ги изберете точно в цвета, който искате. Шкафове, плотове и други плоскости могат да се използват като акцент към основния фон.

Как да съчетаем цветовете в кухнята?

Съчетанието на цветовете за кухнята не е трудна задача. Съобразявайки се с условието да няма пренасищане на нюанси, може лесно да постигнете страхотни дизайни. Заложете на ярки декорации, които да изпъкват на цялостния фон. Използвайте светлите гами, за помещения с по-малко приток на дневна светлина и по-тъмни в обратния случай. Така лесно ще направите мястото уютно и приятно, за да можете всеки път да готвите с удоволствие.

Автор: МебелМаг

Подобни статии