Идеи за детска стая за момче и момиче

Идеи за детска стая за момче и момиче

Малките апартаменти често не позволяват отделяне на жилищно пространство за всеки член на семейството и се налага децата да делят една стая. Въпросът с нейното обзавеждане става малко по-сложен, когато децата са от различен пол. Когато сме изправени пред задачата да направим добро съчетание на стая, едновременно за момче и момиче, трябва да помислим за много неща. Без значение дали трябва да е юношеска или тинейджърска, трябва да се съобразим едновременно с вкусовете и нуждите на двете деца.

Какво трябва да знаем при обзавеждане на стая за момиче и момче?

Всеки човек се нуждае от лично пространство. За това най-добрата идея е да разделите детското помещение на зони. Докато вашите момче и момиче са още много малки, те играят заедно повече и не се налага деление. Но с тяхното израстване се появяват все повече различни интереси и занимания и всеки започва да има нужда от свое собствено кътче, където да се занимава с любимите си дейности.

Може използвате комбиниран стил, като зонирате стаята с помощта на стелаж или шкаф, като същевременно ще има и допълнително място за съхранение. Добра идея е и да се използва параван, всичко зависи от размера на помещението.

Изберете нещо неутрално, защото младата дама няма да хареса принт с колички, а малкият господин едва ли иска да живее в стая, приличаща на помещение за принцеса. Най-добрата идея в случая е да заложите на еко стил. Той ще доближи децата до природата, а помещението ще изглежда свежо и естествено. Използвайте естествени материали като дърво, зелени тонове и изображения на прекрасни пейзажи.

Можете да съчетаете обзавеждането от няколко продукта, като например детски спален комплект и да допълните с легло от същата серия, за да постигнете неутрално обзавеждане за стаята на децата.

Ако разполагате с малко пространство, добра идея е да изберете минималистичен дизайн. Там буйният декор отстъпва място на функционалната обстановка. Това обаче не означава, че стаята ще стане скучна. Стига да заложите на свежи, ярки нюанси в интериора, всичко може да изглежда много свежо. Можете да направите подходящи декорации за момче на едната стена и такава за момиче на другата. Това също по някакъв начин ще създаде ефект за отделен сектор.

Как да изберем подходящи мебели?

При избора на мебели за детска стая за момче и момиче, трябва отново да се съобразим с вкусовете и желанията и на двете деца. Ето малко полезни идеи:

  1. Какво легло да изберем: на два етажа или две отделни? - в общо помещение за брат и сестра добра идея е да са компактните и практични мебели. Вариантът за две отделни легла би бил подходящ единствено, ако имате достатъчно пространство.
    Ако това не е така, заложете на легло на два етажа. Този вариант ще спести много място, което ще може да се използва за игра или учене, зависи от възрастта на малчуганите. Вече има много интересни и модерни двуетажни предложения с шкафчета и етажерки, което е много полезно, тъй като мястото за съхранение в детска стая никога не е излишно. ДВУЕТАЖНО ЛЕГЛО ФРЕШ ДЪБ КРАФТ БЯЛ С ОРАНЖ С ВКЛЮЧЕНИ ДВА МАТРАКА БОНЕЛ 82/190
  2. Какъв гардероб да изберем? - преди избора на гардероб е добре да помислим дали е добра идея той да бъде общ или е по-добре да заложим на два отделни. Ако все пак е един общ, можете да отделите частта на момчета от тази на момичето с някаква преграда. Децата ще се научат как най-добре да използват споделено пространство, което е полезно за тях.
  3. Как да разположим две бюра? - изключително важно за по-големите деца е, те да имат отделни зони за учене, които да са достатъчно удобни и да се вписват добре в интериора. За да имат възможност и момчето и момичето да се концентрират по-добре, разположете бюрата гръб в гръб. Тук отново е от значение с колко точно свободно пространство разполагате.
    Стилно решение е да използвате завеси или дори балдахин. Това ще бъде освен интересен допълнителен декор, начин децата да могат да се усамотят по време на учебния процес. Не забравяйте, че е най-подходящо да поставите бюрата близо до прозорец, за да достига до тях естествена слънчева светлина.

За обзавеждането още ще са ви нужни – мокет или килим, подходящи завеси, както и достатъчно места за съхранение на играчки и учебни принадлежности. Ако момчето или момичето имат някакво хоби, добра идея е да отделите специално кътче за това, стига пространството да позволява. Всякакви декоративни аксесоари, които допълнително да разчупят стаята са добра идея.

Как да подредим практично детската стая?

За да имате достатъчно практична подредба на детско помещение за момче и момиче, е важно да определите кое пространство ще е споделено и кое ще е отделна зона за някое от децата. Постарайте се мястото за игра, както и това за учене, да са възможно най-близо до естествена слънчева светлина.

За детско помещение е много важно да бъде достатъчно добре осветено. Колкото по-естествен начин намерите за това, толкова по-добре. Леглата можете да поставите в не толкова светъл ъгъл на стаята, като същото важи за гардероби, рафтове и етажерки. Ако сте избрали двуетажен вариант, е добре от втория етаж да има осигурен ключ за лампа. Ако на детето му се наложи да стане през нощта, ще може да си светне за да слезе до долу безопасно.

Какви цветове да изберем?

Тъй като детската стая е едновременно и за момче и за момиче, не е подходящо тя да бъде само в женски или само в мъжки цвят. Най-добра идея е да заложите на интериорни решения в неутрални палитри, а за подчертаването на отделните зони може да опитате с комбиниране на различни контрасти.

Добър вариант е декорирането на помещението да включва бяло, сиво, бежово или зелено. Преценете добре дали искате да постигнете това с тапети или боядисване. Такива комбинации са най-практичния метод, тъй като позволява детска стая да се използва не само от малчугани от различен пол, но и на различна възраст. Добър съвет на професионалистите е, като допълнение да освежите помещението с мебели от всякакви контрастни цветове.

Ако решите да подчертаете разликата между пространството на момчето и това на момичето в детската стая, можете да го направите чрез цветове. Попитайте малчуганите за предпочитания, тъй като не е задължително едната зона да е синя, а другата розова, както се предполага по подразбиране. Децата може да имат друго виждане и е добре да се съобразите с това, за да бъде детската стая тяхно любимо място.

Автор: МебелМаг