Какви размери матраци има?

Какви размери матраци има?

Сънят е един от най-важните процеси за човешкото тяло. Ако спим на некачествен матрак или такъв с неподходящ размер, няма да осигурим на тялото си нужната здравословна почивка. Пълноценният сън е гаранция и за добро физическо здраве. Заради това трябва да внимаваме с избора на легло. То трябва да е подходящо за нас, както и да е комфортно.

Какво е важно да знаем при избора на матрак?

МАТРАК ТЕД ФАВОРИТ НОВА ЕДНОЛИЦЕВ 82/190

Има няколко фактора, които трябва да преценим преди да изберем подходящото за нас предложение. Ето и основните от тях:

  1. Избор на твърдост - твърдостта е една от най-важните характеристики на ортопедичните матраци. Тенденциите в избора са предимно със средна твърдост, тъй като те са най-оптимални за средния потребител. Има случаи, в които е необходим по-фин подбор. Всичко зависи от това как нашето тяло се чувства най-добре, и от какво има нужда.
  2. Тегло - теглото на тялото, което ще спи на леглото също е от изключително голямо значение. От това зависят както удобният сън, така и издръжливостта на продукта. Заради това е добре предварително да прецените тежестта си и да я съобразите с избора на спалня. Стабилните конструкции и масивните материали, ще ви осигурят по-дълго използване във времето.
  3. Размер - точните параметри влияят на комфортния сън. Модели с височина до 14 сантиметра са сред най-тънките и не биха били удобни за възрастен човек. Те са перфектни за деца, тъй като малките нямат толкова голямо тегло и за тях такъв вариант би бил достатъчно удобен.
  4. Вид - Много е важно да определите и подходящия вид, който да закупите. Освен на такива с пружина (пружинни) и ортопедични, матраците се делят и на еднолицеви и двулицеви, което позволява разнообразие на удобството. Друга важна подробност е дали ще имате нужда от единичен или двоен, като това решение зависи от броя хора, които ще спят на него.

Взимайки предвид всички тези фактори, определено ще ви бъде много по-лесно да изберете правилния модел за вашия комфорт и спокоен сън.

В какви размери се предлагат матраците?

Ще откриете както стандартни видове, така и нестандартни. Обичайната дължина е 2 метра. Това са подходящи размери за високи хора. В случай че нямате нужда от такава дължина и предпочитате да спестите място в спалнята си, може да потърсите и по-къс вариант.

Ширината зависи основно от това, дали искате единичен или двоен модел. Тя може да бъде 120, 140, 160 и 180 сантиметра, както и по-необичайните 144 и 164 сантиметра при двойните варианти, 90 и 82 сантиметра при единичните.

Височината също е от съществено значение, като ако сте по-тежки, е по-добре да заложите на по-голяма височина. Тя може да варира доста, като има опции от 15 сантиметра до 32 сантиметра. Преди покупка се посъветвайте със специалист, за да изберете най-подходящия вид.

За какво да внимаваме когато избираме размер матрак?

Когато избираме подходящ вариант, е много важно правилно да определим неговия размер. Ако допуснем грешка с този избор, рискуваме да не ни е достатъчно удобен по време на сън. Честа грешка на потребители и клиенти е, че не вземат под внимание тяхната тежест. Ако тежък човек спи на модел с недостатъчна височина, то той няма да може да се наспива качествено.

Друг много важен момент е изборът на материала, от който продуктът е изработен. Той трябва да бъде съобразен с евентуални гръбначни изкривявания, ако има такива, както и с различни алергии, които се появяват при някои хора. В днешно време голяма част от предложенията са с топ качество и хипоалергенни, именно поради тази причина. Благодарение на това, лесно ще намерите най-подходящия продукт, спрямо нуждите на вашето тяло.

Не забравяйте да обърнете внимание и на твърдостта. Някои хора предпочитат по-меки предложения, докато други предпочитат да спят на твърдо. Това е плюсът на двулицевите модели, тъй като те предлагат това разнообразие, според зависи от коя страна са обърнати.

Как да изберем размер матрак?

Изборът на такъв продукт трябва да се направи много внимателно. Ако бъде направен правилно, то качественият сън е гарантиран. Ето малко информация, която би помогнала за този избор:

  • как да определим размера на матрака – за да определим това възможно най-добре, трябва да вземем предвид височината и теглото си, както и свободното пространство в стаята. Разбира се трябва да преценим дали се нуждаем от единичен или двоен вариант. Ако вече имаме рамка и не сменяме цялото легло, то трябва да измерим нея;
  • кой размер е най-подходящ и удобен за дете – детските опции обикновено са с дължина от 120 см и 60 см ширина. За по-порасналите малчугани, които вече са в юношеска възраст, тези цифри може да варират с още 10-20 сантиметра. Не забравяйте да вземете под внимание дебелината на модела;
  • какво да е съотношението между дължината на матрака и ръста на човек – дължината трябва да бъде най-малко 15 сантиметра по-голяма от височината на спящия човек. За хората под 175 см варианти с дължина 190 см биха били достатъчно удобни. За по-високите подходящият вариант е 200 сантиметра, но в случай че и те не биха били достатъчни, трябва да се обърнете към специализирани производители.

Не забравяйте, че трябва да съобразите размера не само с височината си, но и с ширината и теглото. Желателно е височината на модела да се издига малко над рамката на леглото, тъй като в противен случай не би било достатъчно удобно. Ширината се определя лесно, според зависи от удобството и това, дали ще спят един или двама души. Обикновено персон, персон и половина пасва страхотно, ако говорим за единични предложения. Цените варират, като зависят основно от параметрите, марката и материала на изработка.

Каква е разликата между стандартен и нестандартен матрак?

Стандартните видове матраци пасват идеално към масовите модели на рамките. Ако имате легло с по-ретро дизайн, или имате специална нужда от специално съображение с фигурата, ако говорим за висок човек, то тогава се налага да потърсим различни размери. Големите производители предлагат и опции за изпълнение на поръчка, за това ако имате подобни нужди се обърнете към специалисти в бранша. Те ще ви дадат най-добър съвет и нужните насоки, за да направите най-добрия възможен избор.

Автор: МебелМаг