Зониране на жилището: съвети

Зониране на жилището: съвети

Обособяването на две, три или повече зони в жилището е актуален подход през последните години. Зонирането се прилага най-често при малки апартаменти, от типа на студио или гарсониера, където е налице потребност от практична организация на наличното пространство. За да бъде интериорът едновременно функционален и красив, той трябва да е съобразен с площта и да се помисли за визуално разделяне на помещенията. Кои са вариантите за постигане на модерна и стилна визия?

За кои стаи е подходящо зонирането?

Идеите за разделяне на една стая са няколко. Единият начин, а може би и най-често прилаганият, е обособяването на зони, посредством прегради. Те могат да са подвижни или статични, както и да се използват за стаи, като кухнята и дневната. Зонирането е подходящо предимно за тези две помещения, в които прекарваме повече време през деня и извършваме различни дейности – работим, готвим, храним се, почиваме си.

Ако съумеем да разделим стаята на две части, ще увеличим функционалността ѝ. Дневната няма да е само дневна, а и помещение, в което ще имаме възможност да работим, а след това и да се отдадем на заслужена почивка. С правилната стратегия е възможно да обособим модерен хоум офис, който да е отделен чрез етажерка, завеса или параван от останалия интериор. Подобно оригинално разделяне ще ни донесе не само естетически вид, но и практически ползи.

Идеи за разделяне на стаята

Преди да се заемем със същинската част по разделяне на дадена стая, трябва да установим с какви идеи разполагаме и да обмислим в детайли техните предимства.

1. Статична преграда

Тя може да е дървена или стъклена, а също и плътна или под формата на етажерка. Тази интериорна идея за разделяне на стаята се харесва за дневни и кухни, където се цели обособяването на две зони, едната от които да е за почивка.

2. Плъзгаща се преграда

Много практична идея за разделяне на стаи, която намира приложение и за спални. При необходимост, едната част от помещението се “затваря” и така се постига желаното уединение. Зад преградата може да се помещава работен кът или да се организира допълнителна зона за почивка, обзаведена с канапе или друг вид мека мебел. Плъзгащата се врата е подходяща и за по-големи кухни, които собствениците искат да разделят на две и така да си осигурят и малка дневна.

3. Мебел

Скрин, етажерка, шкаф, секция, гардероб или ъглов диван – това са само малка част от интериорните елементи, които можем да използваме, с цел зониране на жилището. Подобна идея за разделяне на стаята се приема с приоритет сред потребителите, защото се постига желания функционален ефект, но и се работи в полза на естетиката. Поставянето на избраната мебел между двете зони ще играе ролята на граница и ще откроява двете пространства.

4. Различни цветове

Една от най-достъпните и лесни идеи за постигане на раздвижен и практичен интериор е използването на цветове при разделянето на някоя стая в апартамента. За целта е добре да се изберат три основни нюанса, като по-светлите се използват в зоната за почивка, а останалите могат да се приложат в кухненската част или в работния кът.

5. Завеса

Завесата също би могла да бъде средство за определяне на две или дори повече зони в жилището. Дали ще бъде плътна, или с лека текстура, тук се взима под внимание личния вкус на човек и търсеното ниво на уединение. Трябва внимателно да се обмисли дизайна на подобен вид текстилна преграда, за да се впише цветово и стилово в останалия интериор.

6. Осветление

В идеалния случай то е основно и акцентно. По този начин се създава динамика в стаята и отлична осветеност. Осветлението има функция на зониране и с него може да се обособи желаният интериорен “сценарий”. Активните зони трябва да са по-силно осветени, а тези за релакс и почивка – да се отделят с мека светлина, успокояваща сетивата. Настолни лампи, осветление за огледало, светлина на пода и още много други варианти са на разположение на желаещите да “осветят” идеите си и да ги превърнат в реалност.

7. Растения

Така наречените “живи прегради” са също тренд в света на интериора. Те внасят не само практичност в жилището, но и много уют, което ги прави предпочитан вариант при зонирането. Подходящо е да се поставят във всяка една от стаите в апартамента, с изключение на спалнята, в която, от здравословна гледна точка, не е добре да присъстват растения.

8. Текстури

Текстурните повърхности са мощно средство за създаване на индустриален интериор, който прави впечатление. Техниката намира отлично приложение при монохромните интериорни стилове, а водещите “изразни средства” при нея са панелите с 3D дизайн. Други подходящи решения са покритията за стена, имитиращи тухли, дървените стенни облицовки и др. С тях може да се обособи дадена зона от жилището, която да се превърне в кът за почивка или за работа. Тази идея за разделяне на помещението е често приложима, защото носи след себе си топ резултати.

На какво да обърнем внимание при покупка на мебели?

Вътрешното оформление на апартамента е много важен аспект от създаването на един дом. Освен да обмислим идеите за разделянето на дадена стая, трябва да определим и критериите ни като купувачи на мебели. Ето с какво е желателно да НЕ се правят компромиси:

  • качествената изработка – струва си да похарчим малко повече за качествени мебели, но да не правим компромис с тяхната изработка. Така рискуваме да ни се наложи да подменим закупеното обзавеждане по-рано от очакваното, а по време на неговото използване, да не намираме желаното потребителско удовлетворение;
  • практичността – удобството е от първостепенно значение, когато става дума за избор на ново обзавеждане. Няма значение дали ще го използваме за разделяне на помещенията, или ще му отредим стандартна роля в нашия дом – и в двата случая идеята е да се сдобием с функционални мебели;
  • модерният дизайн – задължително е да го има, за да изпитваме визуална наслада при използването на жилищната мебелировка. В случая можем да се позовем на актуалните тенденции при интериора, но и да не изневеряваме на личния си вкус и предпочитания.


Рано или късно, необходимостта от обновяване на интериора ще почука на вратата. Когато това се случи, трябва да знаем с какви ресурси разполагаме и от какви идеи можем да се възползваме при разделянето на помещението, но и при определянето на основното обзавеждане.

Показан продукт - детски спален комплект Флин