Тераса, превърната в кухня: идеи и съвети

Тераса, превърната в кухня: идеи и съвети

Преобразяването на терасата в кухня е иновативен начин да разширите жилището си, създавайки едновременно функционалност и естетика. В редовете по-надолу ще ви предоставим няколко практични идеи и съвета за това как да усвоите вашия балкон и да го превърнете в модерна и уютна кухня, използвайки максимално всяка част от наличната площ.

Цялостно или частично да премахнем стената между терасата и помещението?

Решението дали да премахнете цялостно или частично стената между терасата и помещението е особено важно. Идеята за цялостно премахване създава едно голямо, отворено пространство, което обединява кухнята и терасата, предлагайки безпрепятствено преминаване и визуален простор. Това обаче може да доведе до загуба на топлина през зимата и по-голяма необходимост от използване на климатик през лятото. 

Частичното премахване, от друга страна, предоставя компромис, като запазва част от стената за по-добра изолация и дава възможност за разполагане на шкафове, рафтове или барплот.

Как да разпределим обзавеждането и уредите в усвоена към кухнята тераса?

При идеята за преобразуване на тераса в кухня, ефективното разпределение на обзавеждането и уредите е от съществено значение за създаването на практично и функционално място. Ето няколко ключови аспекта, които трябва да имате предвид:

  • оптимизация на пространството – използването на многофункционални мебели и вградени уреди е идеално за максимално използване на ограниченото пространство. Разгъваемите маси, скритите шкафове или вградените секции за съхранение може да са изключително полезни в такива условия;
  • разположение на шкафовете и уредите – планирайте разположението на шкафовете и основните уреди, като например печката и миялната машина да са в близост до съществуващите водопровод и електричество. Това ще намали необходимостта от значителни промени във вече готовите инсталации и ще ви спести разходи;
  • монтиране на барплот – добавянето на барплот или остров е страхотна идея за създаване на допълнително място за хранене и социализиране, особено в малките помещения. Също така, това решение внася и модерна нотка към дизайна на кухнята;
  • вграждане на уредите – разгледайте идеята за вграждане на уредите в обзавеждането. Вградените фурни, микровълнови печки, съдомиялни и хладилници може да създадат по-подреден, изчистен и елегантен вид;
  • ефективно осветление – осветлението е ключово за създаването на приятна обстановка. Разположете осветителните тела така, че да осигуряват достатъчно светлина за готвене и хранене, като същевременно добавят уют и стил. Може да заложите на такива тип “лунички”, както и на скрито осветление между отделните зони и шкафове, а над барплота или острова е добра идея да сложите висящи полилеи;
  • използване на вертикалното пространство – ако площта е ограничена, не забравяйте да използвате вертикалното пространство. Висящите шкафове или рафтове може да предложат допълнително място за съхранение без да заемат ценна подова площ и да утежняват помещението по този начин.

Като следвате тези насоки, ще имате възможност да превърнете вашата тераса в една функционална и стилна кухня, идеална както за готвене, така и за социализиране.

Още съвети при преустройството на терасата в кухня

Идеята за преустройство на терасата в кухня е проект, към който трябва да се подходи стратегически. Нека разгледаме ключовите аспекти, които трябва да вземете предвид, за да сте сигурни, че новото ви пространство е не само красиво, но и функционално. Още от първоначалната прокрадната мисъл за тази възможност до създаването на единен стил и атмосфера, тези съвети ще ви помогнат да превърнете вашата тераса в идеалното място за кухня.

1. Започнете с внимателно планиране

Преди да започнете с ремонта е много важно да планирате идеята внимателно и последователно. Това включва проверка на нужните документи и разрешителни за преустройство. Също така, необходимо е да се оцени структурната стабилност на балкона и дали е необходимо допълнително укрепване.

2. Инвестирайте в качествени дограма и изолация

Качествената дограма и изолация са от съществено значение за превръщането на терасата в удобна кухня. Те ще помогнат за поддържане на желаната температура, като по този начин ще намалят разходите за отопление и охлаждане.

3. Създайте цялостен и единен стил на новото помещение

Важно е също новата кухня да има единен и хармоничен стил, който да се съчетава с останалата част от дома. Изборът на цветове, материали и декорации трябва да отразява личния ви вкус и да създава усещане за завършена цялост.

Идеята за трансформирането на терасата в кухня изисква внимателно обмисляне, инвестиция и изпълнение. С правилния подход, може да разширите жилищното си пространство, като създадете функционална и приветлива зона, която да служи като център за събиране на семейството и приятелите.

Показан продукт - Кухня Дара