Съвети за модерен дизайн на кухнята

Съвети за модерен дизайн на кухнята

Когато обмисляте перфектното обзавеждане за вашата кухня, трябва да бъдете много внимателни. В това помещение е важен не само добрият дизайн, но и удобството. По този начин времето прекарано там ще ви бъде много по-приятно. Днешните тенденции предлагат много възможности за функционални и практични решения и със сигурност заслужават внимание.

Ако искате да имате модерен подход към дизайна, е възможно да срещнете и нови предизвикателства. Актуалната мода в момента се фокусира върху практичността и естетиката, като същевременно създава чувство за простор. Това е не само иновативно, но и много стилно и практично решение. Важно е също да обмислите правилното разпределение на различните елементи, материали и цветове, за да постигнете максимален баланс.

Какви са предимствата на отворената концепция за кухня?

Все повече новодомци се спират на тази концепция, която разчупва цялостния дизайн на дома. Лишаването на пространството от твърде много стени и ограничения е добра идея, която ще направи движението в дома много по-удобно и лесно.

Изборът на този дизайн за кухнята ще предостави по-голяма възможност за социален контакт между семейството или гостите, тъй като готвещият никога няма да се чувства изолиран от общата компания. Такива решения правят цялостната атмосфера много по-приятна и уютна. 

Усещането за простор, който разгръща тази концепция, също не трябва да се забравя. Липсата на стени дава възможност за свободно влизане на допълнителна светлина.

Какви цветове да изберем за кухнята? 

Цветовете са решаващи за постигане на предпочитания интериор и затова е много важно да обърнете специално внимание на техния избор и съчетание за кухнята. Хубаво е да се водите от предпочитанията си, но винаги може да вземете под внимание и тенденциите и да постигнете баланс в дизайна.

  • Неутрални цветове – цветове, като бяло, сиво, бежово и кремаво, придават чистота, светлина и простор и са много популярен избор. Те се комбинират лесно с различни стилове и материали и могат да бъдат добра основа, към която да добавите акценти в по-ярки тонове.
  • Пастелни нюанси – те винаги внасят свежест. Цветове, като меко розово, ментово зелено, светло синьо и лимонено жълто, правят интериора по-жизнен, като същевременно запазват спокойствието и хармонията в него. Особено подходящи са за модерен и скандинавски дизайн. 
  • Смели комбинации – ако търсите по-изразителна и динамична визия, заложете на по-смели цветови комбинации. Такива са класическото черно и бяло или комбинация от червено, тюркоазено или жълто със сиво. Така ще създадете контраст и ще постигнете драматичен и модерен ефект.

Решете кой стил ви подхожда повече – дали предпочитате класическото усещане за уют и топлина, или търсите актуалност, която предлагат по-съвременните дизайни. 

Осветлението и размера на помещението също определят избора. Ако имате наличие на добра естествена светлина, може да заложите на по-топли нюанси. В противен случай се спрете на ярки цветове, защото те ще допринесат за по-светло излъчване. За малки кухни може да подберете по-свежи тонове, тъй като тъмните биха стеснили визуално пространството. Предпочитайте палитри, които създават у вас добро настроение и чувство за уют.

Как да се справим с липсата на място за съхранение?

Наличното място за съхранение до голяма степен е проблем при всеки дизайн. Има опции, благодарение на които той може да бъде решен. Ето най-добрите сред тях:

  • отворени шкафове – добра алтернатива на закритите шкафове. Благодарение на тях ще имате повече пространство за съхранение. Това е практично решение, което ще направи дизайна на кухнята още по-интересен;
  • вградени шкафове – те са отличен начин за оптимизиране на пространството. Не заемат излишно място и ще ви помогнат да приберете повече неща.
  • органайзери за вратите – монтират се лесно и са отлична опция за допълнително място за съхранение. Разнообразието на този тип продукти е голямо и ще ви помогне за съхранението на различни вещи, до които ще имате по-удобен достъп;
  • магнитни ленти и куки – този тип продукти може да се поставят на различни стратегически места. На тях можете да закрепите всякакви принадлежности, като ножове, метални кутии, прибори и други. Куките може да се използват за чаши, прибори, малки уреди и т.н. 

Тук също е препоръчително да разгърнете своята креативност, която ще ви помогне да постигнете търсения ефект. Разчупете дизайна и направете кухнята естетически още по-уютна. 

Какви материали да използваме в кухнята?

За постигането на качествен интериор, който дълго да ви носи удовлетворение, най-важни са материалите за изработка на мебелите и на различните детайли.

Плотове

Изборът на материали, отговарящи на тенденциите при дизайна на кухни, е голям. Един от най-предпочитаните варианти е кварцовият. Той се характеризира със здравина, не избледнява и е устойчив на надраскване. Ще го намерите в множество цветове, благодарение на което, лесно ще го съчетаете във всеки интериор.

Гръб

Тук също има много опции, като изборът зависи основно от естетиката, която сте избрали, както и от нужната за вас функционалност. В момента доста популярно е използването на стъкло. С него се постига съвременен вид и позволява визуализирането на различни мотиви, чрез избора на подходящи фолиа и бои. Лесно е за почистване и придава усещане за простор и светлина.

Подова настилка 

Когато избирате кухненска настилка за пода, е важен не само дизайнът, но и качеството. Не забравяйте, че трудността при поддръжка, здравината и устойчивостта играят много важна роля. Към момента в това отношение най-добре се представят ламината и керамичните плочки. Освен че отговарят на тези фактори, те лесно се съчетават във всеки интериор, защото при тях има голямо разнообразие на разцветки и текстури.

Препоръчително е да заложите на качествени материали, които не само създават визията, но са и от значение за функционалността, устойчивостта и издръжливостта на кухнята.

Показан продукт - кухня Макензи.