Стари мебели: къде и как да ги изхвърлим?

Стари мебели: къде и как да ги изхвърлим?

Често, когато си купим някоя нова мебел, се замисляме къде да изхвърлим старата. Това може да бъде по-сложно, отколкото ви изглежда, особено ако искаме да го направим по етичен и екологично отговорен начин. Ще разгледаме две основни опции, с които да се справим с тази задача.

Как да изхвърлим старите мебели правилно?

Смяната на обзавеждането у дома може да е истинско предизвикателство, но тук не става въпрос само за избора на нови модели и дизайни. Къде да изхвърлим ненужното обзавеждане? В някои градове има специални контейнери за едрогабаритни отпадъци, докато другаде трябва да наемете фирма за извозването им. Нека разгледаме някои важни стъпки:

  • оценка на състоянието– първо, определете дали са пригодни за повторна употреба. Ако са в добро състояние, обмислете възможността да ги продадете;
  • запознаване с местните наредби – в различни области има различни правила и глоби за изхвърляне на стари мебели. Уверете се, че сте информирани и действате според тях;
  • екологично изхвърляне – разгледайте възможността за рециклиране на части от мебелите или потърсете фирми, които предлагат услуги за извозване до законните места за изхвърляне.

До контейнер за боклук, съобразно график

Една от най-популярните опции за изхвърляне на вече ненужното обзавеждане е до контейнер за боклук. В някои градове имате възможността да оставите старите си мебели до контейнер, от където те да бъдат извозени със специална техника. Това обаче трябва да се случи съобразно определен график. В противен случай рискувате да бъдете глобени.

Със специализирана фирма

Друга добра опция е наемането на специализирана фирма за изхвърляне на стари мебели. Те обикновено предлагат услуги като демонтаж, превоз и екологично изхвърляне. Сравнете цените и услугите и проверете дали фирмата се съобразява с всички наредби и закони.

Какво се случва със старите ни мебели, след като ги изхвърлим?

Когато решим да изхвърлим обзавеждане и го оставим до контейнера за боклук, то обикновено се събира от общински служби или частни фирми. 

Ако изберем опцията да бъдат извозени от специализирана фирма, също ще сме сигурни, че ще бъдат изхвърлени на правилните места. Някои компании имат услуги за рециклиране или вторична употреба. Това означава, че дървени или метални части могат да бъдат преработени и използвани отново. Също така текстилните материали от диваните и столовете могат да бъдат рециклирани.

Кои са алтернативите на изхвърлянето на старите мебели?

В епохата на устойчиво развитие и екологична отговорност все повече хора се задават въпроса как да дадат втори живот на старите си мебели, вместо просто да ги изхвърлят. На пазара вече съществуват различни възможности, които не само помагат на околната среда, но и могат да ви донесат допълнителни доходи или дори удовлетворението от благотворителността.

Даряване

Един от най-добрите начини да се откажете от неизползваемото обзавеждане, без да го изхвърляте, е да го дарите. Има много организации, училища и домове, които биха оценили вашите излишни мебели. Така ще направите нещо добро за някого в нужда.

Продажба

Ако вашите мебели са в добро състояние, помислете за възможността за продажба. Онлайн платформите като OLX, Facebook Marketplace, Bazar.bg и други сайтове за употребявани стоки предлагат възможността да публикувате безплатни обяви за продажба. По този начин можете не само да освободите място у дома, но и да спечелите малко пари. Важно е обаче да определите адекватна цена и да предоставите достатъчно информация и снимки, така че потенциалните купувачи да знаят какво точно предлагате и в какво състояние е обзавеждането.

Преди да вземете импулсивно решение просто да изхвърлите ненужното обзавеждане, помислете внимателно и се запитайте дали някой друг може да го използва повторно. Ако отговорът е да, то най-добрата опция е да го дарите или продадете. Изборът е ваш, но знайте, че има множество възможности, които са едновременно благоприятни за вас, за обществото и за околната среда.