Обзавеждане на спалнята според Фън Шуй

Обзавеждане на спалнята според Фън Шуй

Науката за енергиите и тяхното въздействие върху житейския ни път е актуална тема, която намира проявление и при избора на мебели за жилището. Фън Шуй е източна философия, фокусирана върху основните принципи и правила за постигането на вътрешен мир, благополучие и щастие посредством подредбата на обзавеждането в дома ни, избора на цветове, осветление и др. Ориенталската практика бива все по-често внедрявана при изграждането на интериорните проекти, при които се цели пропускането на положителните енергийни сили във всяка една от стаите.

Какво представлява философията Фън Шуй

Фън Шуй се е зародил преди хилядолетия, но и до ден днешен се определя като една от най-мощните практики. Още в миналото хората са били склонни да строят къщите си и да избират обзавеждането си според установените “енергийни стандарти”, така че лошият късмет и бедността да подминават входната врата. Стремели са се имотът им да е в близост до поточе, защото водата е символ на изобилието и богатството, а входът да е с южно разположение.

В буквален превод Фън Шуй означава “вятър и вода”, които живеят във вечна хармония, която трудно би могла да бъде нарушена. Принципите на философията почиват на връзката между Ин (женски пол) и Ян (мъжки пол) – две противоположни сили, но и едно цяло, доминиращо във всеки един аспект от живота. Китайската култура оставя своя почерк и върху модерния интериор, който често бива взаимстван именно от Източни науки като Фън Шуй. Взима се под внимание при създаването на екстериора, вътрешното обзавеждане, а в някои случаи дори и при построяването на цели сгради.

Защо да я вземеш предвид при обзавеждането на спалнята

СПАЛЕН КОМПЛЕКТ АРИА СОНОМА АРВЕН С БЯЛО ГЛАНЦ С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 160/200

Уклонът към мистичното мислене и интересът към окултните науки няма нищо общо с това да искаш да избереш обзавеждане в стил Фън Шуй за спалнята си. Ето защо е добре да го вземеш под внимание:

  • основните постулати на тази древна философия се базират на взаимодействието между тъмните и светлите сили, положителните и негативните енергии, женското и мъжкото начало – целта е да се постигне баланс и хармония, просперитет и здраве чрез обзавеждането, което е много важно за интериора в стаята за сън;
  • съществуват доста идеи за това какво да е благоприятното позиционирането на леглото, огледалото, картините, растенията и цветята, завесите и всички останало интериорни компоненти, присъстващи в спалнята – тяхната посока, подреждането и балансът на цветовете са основните акценти при избора и организирането на мебелите в стаята за почивка, където трябва да се усеща спокойствие, да е хармонично, да е красиво и да няма предпоставки за нарушаването на енергийната хармония;
  • с правилното обзавеждане за спалня всичко това ще стане факт, а помещението за сън повече няма да е обикновена стая, а неизчерпаем източник на вдъхновение и добро настроение – за целта е необходимо да се водиш от принципите и законите на Фън Шуй, за да успееш да реализираш желаните комбинации от естетика и практичност, допълнени от положителната енергия на изобилието.

Обзавеждането на спалнята съгласно това древно изкуство е се определя дори и като тренд през последните десетилетия. Все повече хора залагат на неговите енергийни закони при подредбата на мебелите, избора на цветове и всичко останало в жилището. Идеята е да се даде воля на Ци-енергията, която се счита за най-благодатна и повлича след себе си щастливи събития.

Как да подредиш спалнята според Фън Шуй

От една страна, изглежда сложно да се избереш обзавеждане за спалнята, водейки се изцяло от принципите на тази Източна наука, но от друга – не е чак толкова трудно, стига да се вземеш под внимание следните неща:

  • използвай компас за точно определяне на посоките и ключовите зони – той ще ти помогне да откриеш кардиналните точки и да определиш ориентацията на дома си. Това можеш да го направиш за всяка една от стаите, за да още по-точни резултати. Инструменти като октагона Ба гуа и Ло Шу крадратът са ефективни при точното измерване на помещенията и при засичането на важните в тях зони;
  • след като си готов с първата стъпка от обзавеждането на спалнята по Фън Шуй, премини към разположението на леглото – по правило е редно да бъде поставено в най-крайната точка в спалнята, по диагонал на вратата. Избягвай подредба, при която главата “гледа” към вратата;
  • формата на таблата има голямо значение – най-добрият вариант е тя да бъде от кожа, а не от решетки, защото във втория случай има задържане на енергия, което не е добре според Фън Шуй. От гледна точка на формата, заложи на заоблена или правоъгълна табла;
  • постави осветлението от двете страни на леглото, а не над него – за целта използвай нощните шкафчета, а ако такива няма, монтирай осветителните тела на тавана, странично от кревата;
  • купи легло от естествени материали – добро решение са моделите от ратан, дърво и бамбук. Това ще засили чувството за баланс и хармонична обстановка, защото интериорът в спалнята ще напомня природата – нашето естествено начало;
  • не съхранявай електроника и други вещи, които не се свързват с релаксация – за да може енергийният поток да циркулира свободно в спалнята, не бива да се държат уреди и принадлежности, които нямат отношение към съня и почивката в стаята. Съхранението на натурии и стари неща е също пагубно за хармоничното обзавеждане на зоната за спане.

Картините в помещението не трябва да изобразяват водни пейзажи или диви коне според Фън Шуй. Това е нещо, което много малко хора знаят, а респективно и прилагат. Добра алтернатива са произведенията с цветя и тези в абстрактен стил, при които присъстват топли, нежни и отпускащи сетивата цветове.

Как да подбереш цветовете според Фън Шуй

Когато става дума за обзавеждането и избора на цветове според древното философско течение Фън Шуй, първото нещо е да разбереш кои нюанси действат успокояващо и кои изострят сетивата и те карат да усещаш приток на енергия. Не е добре да преобладават ободряващи (Ян нюанси) – те ще ти попречат да се отпуснеш и да потънеш в блажен сън. Избягвай червено, жълто и зелено, а заложи на млечно розово, бежово, бяло и светло лилаво.

Кои цветя са подходящи за спалнята

Обзавеждането на спалнята според Фън Шуй не е всичко, защото от значение са и допълващите елементи, каквито са и цветята. За стаята те трябва да присъстват в ограничени количества и да са далеч от леглото. Малките растения са за препоръчване, защото енергията им е най-нищожна в сравнение с тази на големите. Цветята с бодли са забранени, защото имат негативен заряд, а тези с розов, жълт и червен цвят – прекрасен вариант.