Най-новите тенденции в обзавеждането през 2023

Най-новите тенденции в обзавеждането през 2023

Модата има множество аспекти. Тя оказва влияние върху избора ни на нови дрехи, аксесоари и… мебели. Придържаме се към нейните тенденции с идеята да се сдобием с актуални решения, по възможност качествени и ценово достъпни. Когато дойде време за покупката на ново обзавеждане, започваме да проучваме пазарната ниша, за да разберем какво е най-модерно към момента. През 2023 година ни очаква нова порция от впечатляващи интериорни решения, с които домът ни ще придобие естетично и стилно излъчване, подплатено с висока функционалност.

Ярки или неутрални: какви цветове са актуални тази година?

Смесване на старо с ново, миксиране на стилове и феерия от цветове – това са само част от най-новите тенденции за 2023 при жилищното обзавеждане. Създаването на вълнуващ интериор може да послужи като изразно средство, с което да отразим личността и емоционалния си свят. Важно е да работим и с подходящите нюанси, които могат да ни повлияят положително или негативно.

За да излъчва домът ни характер и да ни предлага уютна прегръдка, може да заложим на малиново, сиво, топло жълто и на определения за цвята на годината Viva Magenta. Последният е вълнуваща среща между страстно червено и розово, като е най-подходящ за стаи като дневната и спалнята. Може да се комбинира и с други нюанси като сиво и бяло, а тенденцията е да се използват златни или сребърни детайли за акцент.

Топли или студени тонове

Цветовете се делят основно на три вида – неутрални, студени и топли. Тенденцията е в интериора те често присъстват под формата на интересни комбинации, но може да се използва и един нюанс, на който да се придаде дълбочина посредством различните му тоналности. Топлите цветове се определят като най-подходящи за спалнята и дневната, защото помагат да отпуснем съзнанието си и да се настроим за релакс.

Синьото, зеленото и лилавото спадат към студената цветова гама, като те се предпочитат за коридори, детски стаи, хола, бани, офиси и кухни. Разбира се, няма строги правила при избора на цветове за дома – важното е да се създаде приятна обстановка, която да ни носи настроение и да е в съответствие с най-новите тенденции при обзавеждането.

На модерен или на класически стил да заложим?

Познаването на различните жанрове в интериора помага да изберем подходящите за нас мебели, с които да изпълним наличното пространство по желания от нас начин. Сред най-честите дилеми е тази дали да изберем модерен или класически стил. И двете интериорни направения са привлекателни със своите интересни дизайнерски линии, като е възможно да се заложи и на ефектна симбиоза от двете. Водещите характеристики на всяко едно решение са следните:

Модерен

Той е познат на хората още от 19 век, а днес се предпочита изключително при обзавеждането на дома. Всяка година е част от новите тенденции, като и през 2023 се класира като ТОП тренд при интериора. Цветовата гама включва опушени нюанси и контрастни съчетания, дизайнът на мебелите е нестандартен, а многостепенните тавани се ползват с приоритет.

Златните и бронзовите елементи също са популярна тенденция, като те се съчетават отлично с цветове като жълто, синьо, бежово и кафяво – все актуални тонове за модерния стил. Цялостното излъчване на този подход при обзавеждането е семпло, практично и изтънчено. Удобства не липсват, декорацията отново присъства под формата на украса с арт насоченост, а минималистичните нотки плавно се прокрадват във всеки елемент.

Класически

Класическият стил при обзавеждането не е нов, но е също сред тенденциите за 2023 година. Характерно за него е следното:

  • пастелните си цветове, орнаментите, фреските и други интериорни елементи, вдъхновени от 18 век – мебелите са с изящен дизайн, но не и прекалено претрупани с детайли;
  • дърворезбите също са на почит, а нюансите като бордо, тъмнокафяво и маслиненозелено преобладават – флоралните принтове, тежките завеси и пердетата с драперии са след най-отличителните черти на класическия интериорен стил;
  • към тях гордо се нареждат пищните полилеи, антиките, порцелановите сервизи, големите картини с красив обков и масивното обзавеждане като цяло – цялостната обстановка е “тежка” и изискана, а за подсилване на ефекта е подходящо да се заложи на голяма камина, масивно бюро, кожени дивани и други попълнения в духа на класическия стил;
  • може да имаме обзавеждане без прекомерно насищане на орнаментите или пък повече декорации и цветове като кафяво, бежово, махагон и тъмно червено.

Причината класическият стил да е сред най-новите тенденции при обзавеждането е, че той се асоциира с лукс, изобилие, романтика и съвършенство. Той е препратка към отминалите времена, но в същото време си комуникира отлично и с модерните мебелни решения.

Какви материали и текстури са предпочитани през 2023?

Сред най-новите тенденции при обзавеждането са екоматериалите, релефните текстури и щампите. Мраморните решения също се котират много добре, като тях ще ги открием в цветове като кафяво, бордо и зелено. С тях може да се създаде рустикална атмосефра, която да напомня на селска къща. Популярен тренд е биофилният дизайн, като той е фокусиран основно върху свързването на човека с природата.

Подобни статии