Модерен дизайн на коридора: цветове, стил, обзавеждане

Модерен дизайн на коридора: цветове, стил, обзавеждане

Коридорът е пространството, което ни “посреща” всеки ден. Когато то е красиво обзаведено, ще се прибираме у дома с добро настроение, а положителните емоции ще ни съпътстват по време на целия престой вкъщи. Днес можем да се възползваме от много идеи за обзавеждане на антрето, без значени дали то е с малка или с голяма площ. То би могло да изглежда модерно, да е решено в красиви цветове и да ни предлага желаните функционални удобства. За целта е нужно да решим в какъв стил да е то и какви мебели да присъстват според наличната площ – шкаф за обувки, закачалка, огледало, портманто и др.

На какъв стил да заложим при дизайна на коридора?

Първото впечатление е много важно. То може да създаде у нас положителна или негативна нагласа, което се отнася и за обзавеждането на коридора, който е преддверието на всяко жилище. Интериорните идеи в случая са безкрайно много, а именно:

  • коридорът би могъл да бъде обзаведен в класически стил – идеята е той да прави силно впечатление и да създава желание у човек да види и останалите стаи в жилището. Класическият стил в съвременния интериорен дизайн се отличава с изисканост и е силно повлиян от епохата на класицизма. Това направление се определя още като “неподвластно на времето”, защото олицетворява изяществото и елегантността. Класическият стил е много подходяща идея за коридора, като с него влизането у дома ще е приказно красиво;
  • средиземноморски стилза свежо посрещане – той носи свежо настроение и е препратка към лятото жарко слънце. Ако искате и настроението ви да е слънчево, заложете на средиземноморски дизайн за антрето, тъй като той е повече от добра идея. Водещите акценти тук са дървените облицовки в светли цветове, нюанси като синьо и зелено, жълто, бяло и оранжево, материали като ковано желязо и дърво, отворените планировки и декорация с морски мотиви. Средиземноморският стил е идеален и за коридора, в който престоят ще е гарантирано приятен;
  • луксозно и модерно в стил ар деко (art déco) – някои идеи за обзавеждане на коридора са малко нестандартни, но в същото време изключително оригинални. Интериор в стил Арт деко е смело решение за с хора с креативно мислене, които искат максимума при обособяването на удобно и красиво антре. Дизайнерската линия при това направление се характеризира със старовремски лукс, геометрични елементи, златни повърхности, богати на елементи огледала, тъмни и студени цветове, лъскави покрития;
  • минимализъм – минималистичният интериор е хит през последните години, тъй като се отличава с елегантната си простота, семпло оформление и минимални детайли. Ключовата дума при този стил е “пространство”, като усещането за такова се постига посредством светли цветове, изчистен дизайн на мебелите и максимално функционални решения.

Ролята на коридора не е само естетическа. В него се приготвяме за излизане, а на влизане у дома събуваме обувките си и сваляме връхната си дреха. Ако тази част от апартамента или къщата не е удобно обзаведена, има вероятност да всеки път да изпитваме затруднения при изпълнението на подобен вид рутинни дейности. Преди да пристъпим към реализирането на идеите си за дизайн на антрето, трябва да извършим правилна преценка на разполагаемото пространство.

Кои цветове са модерни за коридора през 2023?

Науката за цветовете е обширна и даваща ни полезна информация и идеи за това какво е въздействието на всеки нюанс върху психиката и настроението на човек. Значението на нюансите е огромно, което прави подбора им за коридора знаков. За 2023 ще са актуални розово-червеното, топложълтото, горскозеленото, светлосиньо със сребърно и кафяво със синьо.

Цвят горчица и бадемовият нюанс също са сред актуалните тонове за тази година, като и “амбър” тоновете не отстъпват по-назад. Последните се характеризират със своите весели нотки от оранжеви, жълти и червени вибрации. Основното излъчване в случая е кехлибарено, което прави това “трио” много подходяща идея за помещения като антрето.

Тапет или боя за стените?

Изборът на боя или тапет за стените в коридора понякога се превръща в сериозна дилема. И двата варианти имат предимства и недостатъци, но общото между тях е, че се предлагат във всевъзможни дизайнерски вариации. Тапетите могат да се открият от материали като хартия и винил, с 3D дизайн, с флорални елементи и с геометрични шарки, едноцветни и с абстрактен принт. Те дават възможност за впечатляващи естетически резултати, но смяната им е по-трудна и изискваща време. Мазилките са също добро решение, като те се предлагат на водна основа (акрилни) и латексови.

Как да обзаведем антрето?

Шкафът за обувки и портмантото са двата интериорни елемента с фундаментално значение за удобствата и естетиката в антрето. Ако пространството го позволява, към тях може да се добави и малък гардероб или допълнителен скрин за съхранение на лични вещи. Пейката за сядане е също сред удобствата, от които не бива да се лишаваме, що се касае за обособяването на коридора – често пъти е част от дизайна на шкафа за обувки.

Как да разширим оптично тесен и малък коридор?

Малките ниши се определят като сериозно предизвикателство, защото не могат да поберат много мебели, но в същото време трябва да бъдат практично организирани. Препоръчително е да присъства малък гардероб за съхранение на връхни дрехи и други вещи от първа необходимост (обувки, чанти, чадър и др.). Ако пространството не позволява поставянето на подобен интериорен компонент, в антрето може да се сложи компактно портманто в малки размери или шкаф за обувки със седалка.

За тесни коридори се препоръчват светли цветове и огледала, като пространството може да се увеличи визуално и посредством 3D фототапети. Мозаечните подове са също отлична идея, като те ще придадат и персонализиран вид на помещението. Съчетанието от светло сиво и кафяво са друг способ да се създаде усещане за пространство и уют, а като допълнение е удачно подът да бъде покрит с красива подова настилка с интересен принт.

Светли и гладки повърхности, присъствие на голямо огледало, основно и акцентно осветление, детайли от камък и ярки цветове за акцент – подобни идеи вещаят великолепни интериорни резултати. Практичността и естетиката на антрето е възможно се подчертае по разнообразни начини, следвайки актуалните трендове при обзавеждането и възползвайки се от оригинални идеи.

Как да разположим огледалото в антрето?

Неговото място зависи от разположението на мебелите в антрето, като сред честите практики е то да се намира над скрина, на цялата стена в дъното на коридора, или е част от портмантото. Оригинална идея е да се поставят няколко малки огледала, които могат да бъдат и с различни размери – така интериорът ще изглежда разчупен и ще привлича вниманието.


Показан продукт - портманто Жана.