Матрак с пружини или пяна - какъв да изберем?

Матрак с пружини или пяна - какъв да изберем?

Сред едни от най-важните избори, които трябва да направите, за да си осигурите максимална почивка и комфорт на тялото, не е този леглото, а за матрака. Много хора подценяват този компонент, но той е в основата на правилното разположение и самото усещане, когато се намирате в хоризонтално положение. 

Изборът не е лесен, но за да бъдете сигурни, че тялото ви ще получи максимално качество, е важно да обърнете внимание на характеристиките на матрака, който избирате за вашето легло. Най-популярни са моделите с пружина и с мемори пяна. И двата типа могат да бъдат открити в различни размери и на евтини цени.

Какви са разликите между матраците с пружини и тези с пяна?

Между матраците с пружини и тези с мемори пяна съществуват основни разлики, които касаят материала на изработка, технологията на създаване, както и цялостната структура. При моделите с пружини свързването се извършва посредством метални спирали, докато при вторите се използва синтетична пяна, наричана още мемори. Основните различия, които притежават моделите с пружини и с пяна, са категоризирани в зависимост на следните аспекти:

  • структура – в зависимост от структурата на пружинните модели, ще откриете такива, които използват бонел или покет елементи за свързване, докато при другия вид се използва полиуретанов синтетичен продукт в състава.
  • твърдост – основна разлика между двата типа матраци, е именно твърдостта. Докато тези с мемори пяна приемат формата на тялото и я обгръщат, което позволява отлична адаптивност към специфичните характеристики на тялото, вариантите с пружина се характеризират с по-голяма твърдост. В зависимост от вашите предпочитания, на пазара ще откриете различни по твърдост модели. Има и множество меки, които са предназначени за потребителите, обичащи мекотата по време на сън;
  • шум и вибрации – докато пружинните варианти са по-шумни и при амортизиране металните спирали започват да издават неприятен скърцащ звук, при матраците от мемори пяна се забелязва безшумност. Това се дължи именно на структурата на моделите, които използват полиуретанова обвивка, адаптираща се към формите на тялото и позволяваща безшумното преместване, дори при амортизиране. Това се дължи до голяма степен и на бавната им реакция при натиск;
  • опора на тялото – благодарение на конструкцията си и наличието на метални спирали, опорната повърхност, която пружинните матраци притежават, е компактна. Те позволяват на тялото да се чувства комфортно в поза на спане по корем или по гръб. Синтетичните модели с мемори пяна, запомнящи формата на тялото, са отлична възможност да си отпочинете, защото независимо от позата, в която спите, те ще позволят отлична опора на тялото и ще го накарат да се отпусне максимално. Една от основните причини да бъдат толкова удобни и да отнемат от напрежението на проблемните участъци в тялото като кръст, врат, рамене е, че разпределят тежестта равномерно;
  • цена – при предложенията с пружини на пазара се наблюдава по-ниска цена и добро съотношение между финансовото изражение и качеството на артикулите. Матраците от мемори пяна са известни като по-скъп вариант, но по-устойчив във времето, предоставящ по-добър комфорт на тялото и запазващ се непокътнат. 

Кой вид матрак да изберем?

Когато избирате такъв компонент, на първо място трябва да съобразите дали търсите такъв за единично или за двойно легло. Според тази особеност се определят и размерите, които ще ви бъдат необходими, за да паснат отлично на спалнята, която притежавате или сте избрали да закупите, както и за приста варианти. След това е важно да определите дали търсите еднолицев или двулицев модел. 

При еднолицевите предложения има вградена дървена рамка, която се намира в долната част на конструкцията, докато при двулицевите, се поставя подматрачна такава, която много често не се включва в цената на леглото и трябва да се закупи отделно. Както се подразбира по името, едните могат да бъдат използвани само в едно положение, докато другите следва да се въртят през определено време, което позволява да забавите процеса на амортизиране, както и да разпределяте тежестта и натоварването равномерно.

Следващата стъпка, която следва да прецените, за да направите оптимален избор, е да прецените кой тип матрак би ви бил по-удобен, както и кой е по-подходящ за вашето тяло – с пружини или с пяна. Ако сте по-чувствителни и притежавате различни алергии, е по-добре да се насочите към модел с мемори пяна, защото синтетичният материал, от който те се правят, е хипоалергенен. Този вариант е и по-удачен за деца.

Много важен момент при избора на структура, която да ви предостави добра опора на тялото, е да съобразите своята тежест. Ако сте в графа до 68 килограма, както и ако нямате гръбначни проблеми, можете да се ориентирате към меките варианти. Ако сте със стандартно тегло, вариращо между 68 и 90 кг и нямате изявени проблеми с гръбначния стълб, е подходящо да се насочите към  анатомични варианти със средна степен твърдост. В случай, че теглото ви е над 90 кг, често усещате болки в областта на кръста и гърба или имате диагноза на гръбначно изкривяване, шипове, плексит или други проблеми, е важно да изберете по-твърд и ортопедичен вариант.

Как да удължим живота на матрака?

Ако възнамерявате да си закупите нов матрак за вашето легло, независимо дали целите да вложите повече или по-малко средства за новото си притежание, е важно да обърнете внимание на следните няколко съвета, ако искате да удължите живота му и да му придадете дълготрайност на полезно действие. Съветите, които професионалистите дават, са следните:

1. Закупете си протектор – не само за бебешките легла, но и за тези на възрастни и юноши, е добре да се закупи протектор. Освен срещу замърсяване, което да повлияе върху свойствата му, протекторът предпазва и от намокряне, което значително увеличава трайността му.

2. Изберете двулицев модел – завъртането на тази структура трябва да се извършва периодично, на 3 или 6 месеца, на 180 градуса. По този начин износването и натоварването ще бъдат равномерни, което ще удължи живота на матрака.

3. Изберете подматрачна рамка или дишаща основа - така ще възпрепятствате появата на мухъл, който е вреден не само за облика на придобивката и неговата дълготрайност, но и за здравето ви.

4. Правете периодично почистване – можете да се възползвате от професионални услуги, които включват пране без намокряне, както и да извършвате сухо почистване.