Кухня в цвят капучино: как да го съчетаем с други цветове?

Кухня в цвят капучино: как да го съчетаем с други цветове?

Кухнята в цвят капучино е подходяща за много стилистични тенденции в интериорния дизайн. Приглушената гама и неутралността на този нюанс придават на помещението уютно и приветливо излъчване.

В цялата кафява палитра вероятно няма по-неутрален цвят от нюансите на кафето. Тяхното разнообразие позволява на дизайнерите да експериментират, а капучиното се откроява в своя собствена категория благодарение на уникалното си съчетание на нежност, изисканост и универсалност.

Кои цветове са подходящи за вторични в кухня с основен цвят капучино?

Най-впечатляващо ще бъде визуалното зониране на помещението, направено с помощта на цветовата схема. Дизайнерите препоръчват да се смесват максимум два или три цвята. При избора им е препоръчително да се използват мостри, за да се види колко хармонично ще изглежда капучиното до тях. Цялата гама от подходящи нюанси може да се раздели на следните групи:

  • оттенъци на кафявото: палитрата е свързана изцяло с капучиното. Бежово, орехово, шоколадово, пясъчно, карамелено, златисто перфектно допълват капучиното, обособяват го, придават настроение и създават атмосфера;
  • неутрални: бяло, черно и сиво са много подходящи за създаване на класическа визия без авангардно влияние върху интериора;
  • контрастни: люляково, студеносин, яркочервен, студеночерешов, оранжево или тревнозелено ще заредят атмосферата с повече енергия и живот.


Нека представим повече информация относно най-подходящите опции:

Бял

Тази комбинация придава на пространството свеж и изчистен вид. Бялото допълва топлите нюанси на капучиното, като създава лек контраст, който прави дизайна жив и интересен. Например стените в цвят кафе с мляко могат да бъдат допълнени с бели мебели или обратното – бели стени с мебели в капучино.

Кафяв

Това е комбинация, която създава една богата и монохромна цветова палитра. Използвайки различни нюанси на кафявото, можете да постигнете сложен, но хармоничен баланс. Например, светлото кафе с мляко се допълва прекрасно с по-тъмни акценти, които добавят дълбочина на пространството.

Сив

Сивото вдъхва модерен и изтънчен акцент към топлите оттенъци на капучиното. Тази комбинация е идеална за създаване на елегантна и съвременна атмосфера. Сивите акценти могат да бъдат използвани в декоративни детайли, текстил или обзавеждане, които да са в нежен контраст със стените или основните големи елементи в цвят капучино.

За какви материали и текстури в кухнята е подходящ нюансът?

В кухненския интериор се използват корпусни мебели в капучино, както с матова, така и с гланцирана повърхност. Фасадата за модулен или готов комплект се избира, като се вземат предвид стилът на дизайна, площта на помещението и разпределението му.

В малките кухни, особено със северно изложение, се препоръчва да се монтират само мебели с гланцирана повърхност в светъл нюанс на капучиното, за да отразяват светлината и да се създаде илюзия за пространство.

Гланц шкафовете имат модерен и елегантен външен вид, визуално разширяват пространството, благодарение на отразяването на светлината. Покритието им обикновено е водоустойчиво и лесно се почиства от мазнини и прах.

Недостатъкът при мат повърхностите е, че се изискват постоянни грижи, тъй като се виждат всякакви петна или отпечатъци от пръсти. А ако се появи драскотина, тя лесно се вижда и възстановяването ѝ е сложно.

Как да балансираме топлите и студените цветове в кухнята?

Балансирането на топлите и студените цветове в кухнята е ключово за създаване на хармонична атмосфера. Цветовата палитра може да повлияе на общото излъчване на пространството и да определи дали то ще изглежда уютно или негостоприемно.

Комбинациите с топли нюанси, като червен, оранжев и жълт, могат да донесат усещане за уют и топлина, докато тези със студени, като син, зелен и сив, могат да придадат на стаята свеж и спокоен вид. Нашият съвет е все пак да внимавате с последните, особено в съчетание с капучино, тъй като стаята може да добие неприветлив и хладен вид.

Как да използваме акценти в кухня в цвят капучино?

Кухненските стени в цвят капучино предлага сравнително неутрален фон, който може да бъде допълнен и обогатен чрез използването на акценти – те ще добавят визуален фокус и динамика в интериора. Капучиното трябва да бъде акцентирано и разнообразено с други цветове, защото иначе рискувате кухнята ви да изглежда еднообразна и скучна. Ето няколко начина, по които можете да добавите акцент:

1. Контрастни цветове: добавете контраст с помощта на бяло, светлосиво или пастелни тонове. Те могат да се появят под формата на кухненски шкафове, гърба на плота или малки декоративни елементи.

2. Метални детайли: бронзовите, медните или златните аксесоари придават изтънченост на кухнята. Може да изберете златистото за дръжките на шкафовете и за смесителя.

3. Открити рафтове: използвайте откритите рафтове, за да поставите колекция от керамични съдове, стъклени буркани или други интересни декоративни предмети, които да служат като акцент.

4. Зелени растения: зеленината добавя живот и свежест към кухненското пространство. Няколко малки саксии или една голяма на пода са чудесен вариант дори за малка кухня.

5. Текстил: използвайте завеси, килими или хавлии в ярки или контрастиращи цветове.

6. Гръб на плота: ако имате работни плотове или кухненски шкафове в капучино, можете да изберете гръб с интересен мраморен или дървесен дизайн в подходящ нюанс.

7. Осветление: подчертайте пространството с интересни осветителни тела – висящи лампи със стилни абажури, ЛЕД ленти или стенни аплици.

8. Столове или барстолове: ако имате кухненски остров или барплот, изберете столове в ярък цвят или интересен дизайн, които да действат като акцент.

Нека обобщим плюсовете на този стилен нюанс за кухненското пространство:

  • върху повърхностите в този оттенък почти не се забелязват пръски вода, петна, отпечатъци и прах;
  • сравнително лесен и непретенциозен е за комбиниране;
  • светлите варианти са чудесни за кухни с малки размери, защото визуално разширяват пространството и правят помещението по-светло;

съчетава се добре с каменни, стъклени и дървени облицовки и елементи.

Показан продукт - Кухня Америка