Кои топли цветове са подходящи за кухнята?

Кои топли цветове са подходящи за кухнята?

Един от ключовите елементи, които определят облика и усещането за пространството на кухнята, е цветът на стените, шкафовете и декорациите. Повечето хора предпочитат кухненското си пространство в топлата гама, защото тя ви отпуска и ви зарежда с положителна енергия. Много подходяща е за кухнята, тъй като придава уют и топлина на това така важно място в дома на всеки от нас. А спокойствието и гостоприемната атмосфера са точно това, което искате по време на приятни семейни събирания и хранене. В тази статия ще ви разкажем как да създадете перфектния кухненски интериор в топли цветове.

Какво трябва да вземем предвид при избора на цветове за кухнята?

При избора на цветова палитра за кухнята трябва да се вземат предвид няколко ключови фактора, които ще ви помогнат да изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Преди художниците са използвали система за разлагане на бялото на седем тона, а днес дизайнерите използват по-усъвършенствана структура – цветова схема. Тази система за разделяне на цветовете ви позволява по-лесно да разберете кое е топло и кое – студено. Препоръчваме ви да потърсите такива в интернет, защото определено ще ви бъдат от полза.

Ето и едно основно правило, от което да изходите: хладните тонове успокояват апетита, а топлите го възбуждат.

Ако обичате да приготвяте сладки и солени изкушения и след това да радвате семейството и приятелите си, светлите и топли тонове ще подхождат на вашия характер повече. Ако пък се храните по определени правила и спазвате режими, то „хладната” кухня е за вас.

Размер на стаята

Големината на кухнята влияе също върху избора на цветова палитра. По-тъмните цветове могат да направят тясното пространство да изглежда още по-малко, докато светлите нюанси могат да разширят оптически стаята. Топлите оттенъци, като капучино или светлобежово, могат да придадат усещане за уют на дори най-малката кухня.

Количество естествена светлина

Освен размерите на стаята, изложението и количеството естествена светлина играят ключова роля в избора на цветове. Ако кухнята е обърната на север или северозапад, то тя е по-сенчеста. В такъв случай ви препоръчваме топли и светли оттенъци, които да я направят по-свежа. Ако пък имате изобилие от дневна светлина, можете да си позволите по-смели цветови решения.

Основните принципи на цветовата схема в кухнята

1. Комбинирайте 3-5 нюанса

Основният цвят на кухнята е този, в който са боядисани стените и по-големите мебели, каквито са кухненските шкафове, масата, столовете. За тях е по-добре да се изберат неутрални, естествени тонове, които са в хармония помежду си. Към основния нюанс можете да добавите контрастни и акцентни оттенъци – те трябва да са два или три. Препоръчително е да използвате основните, второстепенните и контрастните цветове в съотношението 60:30:10. Важно е да знаете, че използването на ярки цветове в големи количества е рисковано и може да развали цялостното впечатление от дизайна, като го направи труден за възприемане.

2. Съчетайте с помощта на цветното колело

При избора на основни и второстепенни цветове в интериора можете да използвате цветното колело (цветова схема). Дизайнерите и художниците я използват активно при създаването на своите дизайни и произведения. Примери за комбинации:

2.1. Монохромна комбинация

В този случай са комбинирани само нюанси от един сегмент на схемата.

Резултатът е приятна релаксираща композиция. Често обаче подобни дизайнерски решения се оказват твърде скучни и монотонни. За да предотвратите този ефект, създайте контрастни комбинации от тъмни и светли оттенъци.

2.2. Контрастни съчетания

В този случай се използват цветовете, разположени срещуположно в кръговата диаграма. Те се наричат още допълващи се.

Това решение ви позволява да постигнете ярък и необикновен дизайн. Препоръчваме ви да добавите бяло, бежово и други неутрални нюанси, които ще смекчат малко атмосферата. Също така цветовете, избрани от кръга, могат да се използват например в приглушени или избелени варианти.

2.3. Хармонични комбинации

Тук за основни са избрани съседни цветове, разположени едни до други в кръга. Те се наричат още аналогични. Резултатът е универсални, хармонични цветови съчетания, които перфектно допълват всеки кухненски интериор в топли оттенъци. За по-голяма яркост можете да добавите няколко контрастни акцента.

Кои топли цветове да изберем за кухнята?

Топлите цветове създават атмосфера на уют и комфорт. Сега ще ви дадем някои идеи и съвети при избора.

Капучино

Капучиното и кафе с мляко са идеални за тези, които искат уютна и същевременно модерна кухня. Те допълват дървените плотове и шкафове и добавят елегантен завършек на пространството.

Светлобежов

Светлобежовият нюанс е идеален за по-малки кухненски помещения. Той разширява пространството и създава чувство за светлина и простор.

Златист

Златистото придава лукс и изтънченост на кухнята. Той отлично се комбинира с бели шкафове или мраморни плотове.

Кои други цветове да добавим в интериора на кухнята?

Докато основният акцент може да бъде в топлите нюанси, добавянето на второстепенни такива може да внесе динамика и разнообразие.

Бял

Снежнобялото и кремавото винаги са избор, с който няма как да сгрешите. Той придава свежест, чистота и усещане за простор.

Други топли цветове

Освен основните топли нюанси, може да добавите и други топли оттенъци като тези на червеното, оранжевото, златистото или розовото, за да придадете усещане за уют.

Кухнята е мястото, където се създават незабравими спомени и се споделят вкусни ястия. Топлите нюанси създават идеалната гостоприемна обстановка за такива моменти. Независимо дали предпочитате класически нюанси като капучино или искате да раздвижите стаята с по-ярки акценти, топлите цветове са идеалният избор за всяка кухня.

Показан продукт - Кухня Робърт