Кои са най-добрите матраци за 2023?

Кои са най-добрите матраци за 2023?

Леглото и матракът са двете неща, от които до голяма степен зависи качеството на сън. Ако не усещаме удобство, няма да можем да се наспиваме добре, а на сутринта ще се чувстваме изтощени. Затова е важно да инвестираме в хубава спалня, която да внася естетика и комфорт. Опората към нея е нужно да е с високо качество, да е с подходящата твърдост и с коректните размери спрямо леглото. При покупка на матрак се обръща внимание на неговите характеристики – еднолицев, двулицев, с мемори пяна или пружинен, мек или по-твърд, ортопедичен, анатомичен и др.

Колко често трябва да сменяме матрака си?

Съставът и конструкцията са двата най-важни детайла при покупка на такава стока. На какъв период обаче трябва да я сменяме? Определящите фактори в случая са много – колко често използваме леглото, как се грижим за матрака, каква е дълготрайността на модела, каква тежест поема и от какви материали е изработен. Прието е той да издържи до 10 години, след което е хубаво да се замени с нов. Сигналите, че е време за смяна, са наличие на деформирани участъци, упорити петна, неприятни миризми и силен дискомфорт по време спане.

Какво трябва да вземем предвид при избора на матрак?

Всеки иска да се сдобие с възможно най-добрия матрак на изгодна цена. Преди да похарчим определена сума пари за това важно допълнение към всяка спалня, е нужно да се запознаем с наличните възможности.

Тип

Пазарът за матраци е силно развит в наши дни. Всеки може да си вземе качествена и ценово опора към леглото, която да му помага да спи добре и да се събужда тонизиран. Ето ги основните варианти, върху които е редно да се помисли:

С пружини или пяна

За изработката на тези два вида матрачни повърхности се използват различни технологии. При пружинните се осъществява отскок на тялото, когато тежестта му упражни натиск, а при тези с мемори пяна се постига отлична подкрепа, което ги прави най-доброто решение за по-голямата част от хората. Основният минус на пружинните модели е, че не се приспособяват към тялото, а то трябва да се адаптира към тях. При мемори решенията тежестта е разпределена равномерно, което дава и усещането за пълен релакс на сутринта.

Еднолицев или двулицев

Тук е спорно кой вид е най-добър, тъй като и двете опори за легло си имат своите категорични предимства:

  • еднолицевите модели могат да бъдат използвани едностранно – по-евтини са в сравнение с двулицевите и са снабдени с дървени рамки. Към тях може да се постави повдигащ механизъм, за да се усвоява пространството под спалнята;
  • за минус се смята, че не могат да се обръщат и да се използват от двете страни – това скъсява техния живот и прави разхода за подобно допълнение към спалнята още по-голям;
  • двулицевите матраци са подходящи за двустранна употреба, както се подразбира и от самото им наименование. Към тях е нужно да се добави подматрачна рамка, като всяко едно от лицата (зимно и лятно) може да се използва според сезона. Това не само осигурява допълнителен комфорт, но помага и за запазването на целостта им за по-дълго време;
  • основният недостатък на двулицевите матраци е тяхната по-висока цена, както и потребността от закупуването на подматрачна рамка. Въпреки екстра разходите, двулицевите модели си остават най-добрите, защото са много практични и удобни за използване.

Когато опората към леглото е с правилната за нас твърдост, ще можем да се наспиваме добре. Това прави покупката на матрачна основа важен етап в организирането на спалнята, в която се отдаваме на заслужена почивка.

Твърдост

Ако сме избрали прекалено мек или твърд матрак, е много възможно да е сдобием с болки в ставите, раменете и гърба. Затова е от голямо значение да направим избора си внимателно, с оглед на личните си потребности. Най-доброто решение са моделите с две лица, при които едната страна е по-мека, а другата по-твърда. Има и опори, които са разделени на две половини, всяка от които се характеризира с различна твърдост. Това ги прави подходящи за двойки с различни предпочитания към матрачната повърхност.

Шум и вибрации

Матраците с мемори пяна не са шумни и не излъчват вибрации по време на употреба. Моделите с пружини могат да създадат дискомфорт, в резултат на амортизиралите се пружинни спирали, докато тези с полиуретанова структура, имат деликатно присъствие.

Опора на тялото

Пружинните модели осигуряват високо ниво на комфорт по време на сън, защото дават възможност на тялото да се отпусне през нощта. Другите основи за легло могат да “запаметят” извивките му, което повишава нивото на комфорт неколкократно. Така вечерният сън е пълноценен, а напрежението в зони, като врат, рамене и кръст спада.

Поддържане на температура

Най-добрият вариант е да се избере матрак, който има способността да поддържа оптимална телесна температура. Когато спим, тялото се загрява, а това създава необходимост от използване на основа, която може да ни осигури желаната прохлада през лятото и топлина през зимата. Моделите с мемори пяна имат затоплящи свойства, докато тези от латекс се грижат да ни е прохладно по време на жегите. Пружинните и хибридните варианти са също сред най-добрите, тъй като имат неутрален дизайн, от гледна точка на топлоотдаването, и позволяват да се поддържа добра въздушна циркулация.

Цена

Колкото по-скъпа е дадена матрачна основа, толкова по-качествена се очаква да е тя. Струва си да се похарчат повече пари за това допълнение към леглото, защото от него зависи качеството на сън и тонуса ни на сутринта. Моделите от латекс, мемори пяна, както и хибридните решения, са най-скъпи, но и най-добри, докато тези с пружини попадат в бюджетната категория. Качествените предложения имат по-дълъг живот, което напълно оправдава тяхната цена.

Кои са най-добрите матраци за 2023?

Днес могат да се открият изгодни и качествени предложения за матрачни основи, като за най-добри се определят следните:

НАНИ Сирена Мемори

Двулицев модел на чудесна цена, чиито предимства се състоят във високата плътност в сърцевината на опората. Други плюсове на този продукт са термоактивната мемори пяна, отличната проветривост и сребърните нишки. Определя се като едно от най-добрите решения в категорията.

НАНИ Каспия Полифлекс

Ортопедична матрачна основа с висока издръжливост и устойчивост на деформиране. Дизайнът на модела не позволява задържането на патогенни организми, а възобновяемата форма на повърхността осигурява оптимална вентилация на тъканите и елиминиране на влагата.

ТЕД Фаворит Нова

Още едно бюджетно и качествено решение, което се причислява към най-добрите в продуктовата ниша. Този матрак се отличава със средна твърдост и ергономичност, а 7-зоновият мултипокет пакет осигурява перфектни условия за сън. Всяка пружина има независима позиция, което позволява адаптирането на опората към движенията на тялото.