Какво трябва да имаме предвид при избора на детско легло?

Какво трябва да имаме предвид при избора на детско легло?

Една от най-важните части в обзавеждането на детската стая е леглото. Неговият избор трябва да се направи много внимателно и да бъде съобразен с редица неща. Безопасността, комфортът и дизайна са най-основните сред тях. При децата от различна възраст, подходящите модели могат да варират. Важно е съобразите наличното пространство, за да може да го оползотворите по възможно най-правилния начин. Материалите, стабилността и здравината също трябва да се вземат под внимание. Не забравяйте, че най-важната част на тази мебел, е матракът, който трябва да е достатъчно удобен за детето.

Защо е важно да изберем правилното детско легло?

Добрият сън е изключително важен за здравето, особено при децата. За да им го предоставим, трябва да изберем удобна конструкция и матрак, които да са съобразени с височината и килограмите. Това не е трудно, стига да вземем предвид всички фактори. Благодарение на здравия сън детето ще може да бъде продуктивно в училище и да се справя лесно в ежедневието си.

За да изберем най-лесно правилния модел, е добре да знаем и най-основните видове. Ето ги и тях:

  • класически – класическите единични предложения могат да бъдат със или без странични предпазни детайли. Те обикновено са ниски, за да не е трудно и на най-малките при ставане. Според дизайна, е възможно под матрака да се отваря място за съхранение, което винаги е добре дошло; ЛЕГЛО С ЧЕКМЕДЖЕТА МИТО ДЪБ СУРОВ С БЯЛО И КОБАЛТОВО СИВО С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 90/200
  • двуетажни – двуетажните легла освен за две деца са добра опция и ако искате да спестите място, тъй като долната част вместо легло може да играе ролята на бюро, шкафове, рафтове, чекмеджета или други потребни за малчуганите мебели. Такъв вариант не се препоръчва за твърде малките, тъй като слизането няма да е удобно и безопасно за тях; КОМПЛЕКТ ДВУЕТАЖНО ЛЕГЛО МИКИ СЪС СКРИН И ЕТАЖЕРКА КЕСТЕН ВИРДЖИНИЯ С ВКЛЮЧЕНИ МАТРАЦИ БОНЕЛ 90/200
  • “сандвич” – предложенията тип сандвич отново са удачни за стая, в която спят две деца, но също така може да се ползва като едно легло, а допълнението, което излиза отдолу да бъде в употреба, когато си поканят приятелче с преспиване. Едно допълнително място за сън никога не е излишно; ЛЕГЛО-САНДВИЧ НОА КЕСТЕН ВИРДЖИНИЯ С ВКЛЮЧЕНИ МАТРАЦИ БОНЕЛ 90/200
  • ъглови – ъгловото разпределение е още един добър начин за наместване на две дечица в обща спалня. Подобен вариант е безсмислен, ако имате нужда единствено от резервно място за спане, но ако отглеждате две малки ангелчета със сигурност ще ви свърши добра работа; ЪГЛОВИ ЛЕГЛА С РАКЛА СПИРИТ МАЛТА С АНТРАЦИТ С ВКЛЮЧЕНИ МАТРАЦИ БОНЕЛ 82/190
  • тематично – тематичните легла са изключително модерни, особено сред малките момченца, които искат да спят в любимата си кола. Изключително интересни дизайнерски предложения могат да се открият, което дава един много по-красив облик на цялото помещение;

Най-добрият вариант е да съгласувате избора на конкретен модел с детето. Ако е на достатъчна възраст, за да взима самостоятелни решения, е добре да му дадете тази възможност. Детското легло трябва да е освен най-удобното, но и най-харесваното от детето. Така цялото семейство ще е доволно от взетото решение.

На какво да обърнем внимание при избора на детско легло?

Има няколко основни фактора, на които трябва да обърнем по-голямо внимание, за да направим най-добрия избор за детско легло. Ето ги и тях:

  1. Възраст на детето – възрастта на детето е от голямо значение при избора на подходяща мебел за спане. Ако то е по-малко и има опасност да падне, е добре да се доверите на модели, които имат странични рамки, които да го обезопасят. При избора на матрак е изключително важно и теглото на малчугана.
  2. Размер на детската стая – изборът на подходящо детско легло е пряко свързан и с размера на стаята. В по-малките помещения е добре да се възползвате от функционалности като допълнителното място за съхранение под матрака или шкафове вградени в самата конструкция. Това със сигурност ще ви бъде от полза. Друг удачен вариант е да разглеждате модели, които са високи, а отдолу разполагате с вградено бюро, библиотека, етажерки и друго нужно за детското помещение обзавеждане. Обмислете добре с какво място разполагате, за да вземете най-доброто решение.
  3. Място за съхранение – функцията на леглото в детската стая да добавя място за съхранение е за предпочитане от много майки. Това е така, защото отглеждането на деца, е свързано с много вещи – играчки, ученически принадлежности, дрехи и т.н. Добре е всичко да има строго определено място, тъй като това ще възпита малкия човек на ред, от ранна възраст. Помислете за опциите, при които разполагате с шкафове в долната част на конструкцията или свободно пространство под матрачната рамка.
  4. Предпочитан материал – най-предпочитаните материали за тази мебел са дърво, ПДЧ или МДФ. Дървените решения са едни от най-качествените. Това е екологично чист материал и няма неприятни примеси. За разлика от неестествените аналози, той не излъчва неприятна и вредна миризма. Издръжлив е и има добър външен вид, който лесно се вписва във всякакъв интериор. МДФ е вторият по качество вариант. Той представлява листови плочи от дървени отпадъци, които са компресирани при високи температури. Може да се боядисва във всякакъв цвят, което позволява разнообразие в дизайните. ПДЧ е най-бюджетния вариант, и е подходящ избор ако нямате намерение тази мебел да се задържи повече години. Отново имаме безопасност и лесна поддръжка, но по-ниска износоустойчивост.

Вземайки под внимание всички тези показатели при избора на подходящото детско легло, със сигурност няма да имате никакви проблеми да намерите най-добрия вариант.

Какъв матрак за детско легло да изберем?

Матракът е най-важната част от детското легло. Този избор е един от най-важните, тъй като дори да вземем най-красивата конструкция, ако матракът е некачествен, сънят няма да е добър. Насочете се към дишащи модели с качествен пълнеж. Ако предпочитате изкуствен пълнител, то еко или мемори пяна са добри варианти. Най-подходящи са предложенията със средна твърдост, тъй като няма да възпрепятстват правилното развитие на опорно-двигателния апарат.

Автор: МебелМаг