Какви са тенденциите в кухненското обзавеждане през 2023?

Какви са тенденциите в кухненското обзавеждане през 2023?

Когато става въпрос за тенденциите през 2023 при обзавеждането на кухни, има много какво да се говори. Да изберете подходящ дизайн през тази година не е трудно, тъй като на почит са простотата и практичността. Крещящите цветове и претенциозните нефункционални решения вече не се кутират много, и вместо тях дойдоха приглушените нюанси и стилните предложения.

Като декорации често се срещат горски акценти, цветчета, дърво и други, както и геометричните шарки. Разнообразието на модерни стилове и материал за изработка е голямо, и можете да избирате между широка гама от елегантни и модерни предложения, които с лекота отговарят на най-новите тенденции.

Какви са тенденциите при обзавеждането за кухня през 2023?

На върха на тенденциите при обзавеждането на кухни през 2023 са стилове, които съчетават в себе си едновременно ергономичност и простота в дизайна. Практични модерни решения, строги неокласически варианти или дискретен скандинавски стил, са сред фаворитите тази година. Грациозните акценти, правите линии и пастелните цветове са отново на мода. Не е трудно да изберете удобна и стилна кухня в това разнообразие:

  1. Модерен стил - този тип кухни е комбинация от лаконичен дизайн и практичност на използване. В големи площи добавянето на плотове или остров става все по-предпочитано решение. Причината е, че добавянето на тези повърхности позволява едновременно допълнително място за съхранение или работна повърхност за рязане, месене и други. Мивка, котлон или чекмеджета към подобен остров и инсталирането на аспиратор над него, също е една от тенденциите през 2023.
    Площта на перваза на прозореца на кухните от този стил, може да се използва както за гръб за поставяне на акценти и декорации, така и за разширяване на работното пространство. Модулите за съхранение при този стил са изработени функционално и с идеята да бъде оползотворен всеки наличен сантиметър, което е страхотно интериорно решение и спестява от бюджета.
  2. Скандинавски стил - това е една от тенденциите за 2023 година. Лека и ненатрапчива цветова гама с преобладаващ светъл цвят – бяло и допълнителни дървени елементи и акценти от приглушени нюанси. Една от характеристиките на съвременните помещения в скандинавския стил са привидните леки “несъвършенства” и небрежността в детайлите. В кухненски интериор това е доста практично, защото там често има замърсявания и така няма да се открояват твърде много по време на готвене. Тук нямаме излишни скъпи декорации, и всичко е изключително стилно и елегантно, но същевременно просто и функционално.
  3. Минимализъм - строгост на линиите и липса на ненужни детайли също е част от тенденциите пред 2023 година. Задачата на минимализма е да създаде комфорт при използване с минимум елементи в дизайна. Прави фасади, без релеф, често лишени от дръжка шкафове и максимално свободно пространство, това е една от характеристиките в този модел. Една от важните характеристики на оформлението на модна минималистична кухня е правилното осветление, което визуално да разшири пространството още повече
  4. Неокласически - комбинацията от класически дизайн с модерни градски детайли и ярки елементи, прави кухнята да изглежда свежа и стилна. Съчетава прави фасади и характерен релеф за класическия стил, с модерни и функционални решения. Удобни рафтове за съхранение и високотехнологични електроуреди, както и красиви плочки, са само част от тях. Тук са актуални тонове без ярки изпъкнали детайли, материали, които имитират естественото и висококачествено осветление, което изпълва пространството с усещане за лекота и ефирност. Акцентите обикновено са функционални: стъклени котлони, модни хромирани кранове и други.

Всички тенденции през 2023 г. следват правилото за работен триъгълник и са едновременно красиви и функционални.

Кои цветове за кухненски интериор са актуални тази година?

През 2023 г. приглушените цветове се превърнаха в основна тенденция в дизайна на кухненските помещения. Ярките закачливи нюанси излязоха от модата, отстъпвайки място на пастелните цветове. Дизайнерските варианти се оглавяват от няколко основни цвята:

  • сиво – нюансите на сивото са един от най-популярните тенденции за стилно декориране през 2023 г. Така се получават перфектни съчетания с почти всякаква концепция сред модерните стилове. В сиви тонове, сдържания минимализъм, строгия неокласицизъм и функционалния модерен стил изглеждат благородни. Светлосивите тонове са комфортни за повечето хора, независимо от техния вкус и вървят добре с почти всеки модерен нюанс;
  • бежово – една от тенденциите при модерните цветове през 2023 г. е неутрално бежовото. То много лесно се комбинира с пастелни нюанси на други цветове и прави кухнята по-светла и просторна. Тъй като бежовото върви добре с почти всеки стил използването му със сигурност е добър дизайнерски ход. Предимството на бежовия цвят създава удобна и уютна атмосфера. В комбинация с дифузна светлина, такава стая предизвиква усещане за уют и е подходяща не само за готвене, но и за приятни семейни събирания на вечеря;
  • дървесни цветове – друга тенденция през 2023 г. са дървесните цветове и имитацията на дърво в кухненските мебели. Особено подходящи са такива елементи за помещения в скандинавски стил, където те се считат за стандартно допълнение към интериора. Не по-малко стилни изглеждат детайли на фасадата в дървесния цвят при строгия минимализъм, като може да се ползва като доминираща гама; КУХНЯ ФРЕЗЕ ДЪБ КРАФТ БЯЛ С ДЪБ КРАФТ СИВ
  • черно и бяло – черно-белите фасади са вечно решение. Такива мебели изглеждат грандиозно във всеки интериор в минималистичния и в модерния стил. Чрез промяна на съотношенията на тези два цвята, можете да получите напълно различни дизайни. С увеличаване на броя на белите елементи, стаята става по-просторна и лека, а с растежа на тъмната част на фасадата – по-строга и солидна.

Изборът на цвят е много важен, за това добре обмислете всички варианти.

На какво да заложим: готова кухня или кухня на модули?

Добре е да обмислите добре дали предпочитате готови завършени дизайни, или да си избирате модулни системи една по една и да проектирате крайната визия сами. Определено и двата варианта имат плюсове и минуси. Имайте предвид, че готовите модели спестяват време и нерви, които по време на ремонтни дейности са безцветни. От друга страна, с подбирането на отделните детайли изцяло от вас, помещението ще има своята уникалност. Помислете кое е по-приоритетното при вас и обзаведете кухнята от вашите мечти.

Показан продукт - кухня Сиена.

Автор: МебелМаг