Какви цветове са подходящи за офис?

Какви цветове са подходящи за офис?

Когато става въпрос за ремонт на офис, включващо боядисване и обзавеждане, трябва много да се внимава с цветните решения. Работните помещения трябва да стимулират работата на мозъка и да подтикват към продуктивност. Има много психологически изследвания, които доказват колко е важен правилния избор на палитри, щом става въпрос за място, от което трябва да се върши бизнес.

Какво е важно да знаем при избор на цветове за офиса?

Едно от основните решения при ремонт на офиса, е изборът на оцветяване на стените, както и декорът. Интериорът трябва да казва много още от входа. Много е важно да се създаде приятна атмосфера, защото на работното си място прекарваме голяма част от времето си и е важно да се чувстваме добре.

При избора на цветове за офиса, трябва да се вземат предвид много фактори. Основният сред тях е визуалното възприятие. Ето няколко примера:

 1. Сивото и неговите нюанси или неутралните цветове – можем да ги наречем спокойни тонове. Не са прекалено ярки, не дразнят, но могат да напомнят на чувство за апатия. Специалистите казват, че причиняват сънливост, което означава, че не са добра идея за работно помещение.
   МОДУЛ АЛЪН 47 - БЮРО С ДЪЛЖИНА 148 СМ СОНОМА АРВЕН СЪС СИВО КОБАЛТ ГЛАНЦ
 2. Жълто – тук мненията на психолозите се разминават. Някои твърдят, че жълтото е много приятно за окото, подобрява настроението и повишава продуктивността. Други твърдят, че е твърде дразнещо и отнема вниманието. И двете твърдения са абсолютно верни и научно доказани. Затова подходящо решение е да се използва само за детайли и декорация.
 3. Зелено – това е едно от най-добрите предложения за нюанс на интериора според много дизайнери. Позволява концентрация и продуктивност за дълъг период от време. Има успокояващ ефект, но не изморява очите. Съчетава се чудесно с декоративни елементи в бяло.
 4. Синьо – според специалистите това е най-доброто решение за офис, в който трудовата дейност на служителите е свързана с изчисления. Има наблюдения, че производителността на персонала на работни помещения в тази цветова гама се вдига до високо ниво.
 5. Червено – внимавайте с него, когато става въпрос за работно помещение. То привлича вниманието, но и води до прекомерна емоционалност при хора с нарушена психика. В същото време обаче ободрява и е много подходящо за помещения, в които хората се занимават с физическа дейност.
 6. Оранжево – оранжевото трябва да се избира за работни помещения, в които се приемат клиенти и се сключват договори. Приятен е за очите и могат да се създадат интересни дизайни с него.
 7. Бяло – придава бизнес стил и същевременно визуално разширява пространството.
МОДУЛ АЛЪН 84 - ВИСОК ОФИС ШКАФ СОНОМА АРВЕН С БЯЛО ГЛАНЦ

Не забравяйте, че цветовете са много важни за човешкото съзнание. За предпочитане са спокойни тонове, които водят до увеличаване на работоспособността.

Как да изберем и съчетаем цветовете в офиса?

МОДУЛ АЛЪН 53 - ОФИС ШКАФ С ПЛЪЗГАЩА ВРАТА СОНОМА АРВЕН СЪС СИВО КОБАЛТ ГЛАНЦ

Знаейки кой нюанс какво чувство пробужда, е много лесно да изберем подходящи модерни комбинации за офиса:

 • топли или студени цветове – за малки помещения е по-добре да се използват студени цветове. Те визуално разширяват пространството. Не са натоварващи за очите и са възможни множество класически комбинации. Чрез използването и на двата нюанса, се смята, че се постига положителен ефект върху психическото състояние на човек, поради което комбинациите са наистина добра идея. По този начин ще получи те и индивидуален дизайн, което със сигурност би било от полза.
 • тъмни или светли тонове – можете да използвате тъмни и светли нюанси. Важното е да има контраст. Ако помещението е в светли тонове офисните мебели, като бюра и столове, могат да бъдат в тъмни цветове. Неутралните, млечни гами са подходящи за някои от стените, но не допускайте да преобладават.

Подбирайте добре цветовете за офиса и не уеднаквявайте всички кабинети и отдели, защото така атмосферата няма да изглежда професионално. Не е желателно да се използват сини и лилави тонове за дизайн на стена, тъй като те водят до намаляване на производителността. По същата причина трябва да изключите и розовите тонове.

Как да повишим продуктивността в офиса чрез цветовете?

Тъй като всяка палитра има различно влияние върху сетивата на човек, е много важно, когато обзавеждаме офис, да сме напълно наясно с различните ефекти. Ако знаем как правилно да работим с нюансите, можем чувствително да повишим продуктивността и желанието за работа на служителите.

Добър съвет е да заложите на белите палитри. Така със сигурност няма да сбъркате. Това създава работно настроение, а в правилната комбинация с естествена дневна светлина, повишава и креативността. С бяло могат да се декорират както тавани, така и стени, но винаги трябва да има контраст с мебелите. Много добре се получават комбинации с кафяво, зелено или сиво. Една от най-подходящите за работно помещение, е тази със зелено.

В случай че искате да добавите бежово, добре е да знаете, че този нюанс освен, че е успокояващ, носи и усещане за сигурност и стабилност. Може да го комбинирате с бяло, розово и зелено. Тези съчетания са изключително приятни и биха предразположили хората в офиса.

Зеленият цвят, взет за основа на работното място, повишава ефективността и креативността, дава усещане за хармония, намаля тревожността и неутрализира напрежението в очите. Дървесни кафяви интериорни детайли биха били наистина чудесно допълнение към такъв дизайн.

Друг много полезен нюанс за работно помещение е жълтият. Той ободрява, зарежда с енергия и повишава интелигентността, като вдъхва чувство на оптимизъм и стимулира мозъчната дейност. Твърде ярките тонове могат да изморят очите и да повлияят негативно на нервната система. За това най-доброто решение е да се използва единствено като акцент, но не и като основен фон.

Знаейки всички тези подробности за най-основните цветове, то много лесно ще изберем подходящи бои за боядисване на абсолютно всеки офис. В случай че има възможност, винаги може да се попита и за мнението на екипа, който ще го обитава. Това би спечелило доверието на всеки служител, тъй като показва, че работодателят се интересува от доброто благосъстояние и иска благоприятна среда за работниците си.

Показани продукти - модули Алън

Автор: МебелМаг