Какви цветове са подходящи за детска стая за момче и момиче?

Какви цветове са подходящи за детска стая за момче и момиче?

Когато се налага да подбираме подходящи цветове за детска стая на момче и момиче, има много подробности, с които трябва да имам предвид. Това може да е истинско предизвикателство за всеки родител особено ако децата са на достатъчно голяма възраст, за да вземат участие в избора. В периода, когато все още са бебета, задачата е доста по-лесна. Интериорът трябва да е добре съобразен и с момчето и с момичето, за да могат да се чувстват там достатъчно уютно и комфортно.

Кои цветове са подходящи за детска стая за момче и момиче?

Изборът на правилните цветове за детска стая за момче и момиче, трябва да се направи много внимателно. Добра идея са свежите тонове, които да създават приветлива и красива обстановка. В случай че имаме момче и момиче тийнейджъри, можем да работим и с по-неутрални нюанси, тъй като има вероятност да счетат ярките предложения за твърде детски. Давайте им възможност да изкажат мнението си и се съобразете с него доколкото това е възможно. Най-важното е помещението да е комфортно и да се чувстват добре в него.

Как да съчетаем цветовете в стая за момче и момиче?

Когато детската стая трябва да е обща, съчетанието на цветовете трябва да показва присъствието и на момчето, и на момичето. Има множество интересни дизайни, с които ще постигнем перфектния баланс. Нека разгледаме едни от най-основните комбинации, които може да използвате:

 1. Синьо и охра – това е естествена комбинация, така че е универсална и много практична. Синьото е цветът на морето, а охрата – на пясъка. Тук можете да правите интересни съчетания. Направете стените сини, а мебелите в нюанси на охрата или обратно. Можете да съчетаете детски спален комплект, като поръчате допълнително легло в същия цвят. Какви цветове са подходящи за детска стая за момче и момиче?
 2. Кафяво и зелено – една страхотна комбинация, взета от природата. Зелено и кафяво са цветовете на дърветата. Това е едно изключително вдъхновяващо съчетание, което със сигурност няма да разочарова никого. Това винаги е печеливша опция и добра идея както за спокойните, така и за по-енергичните тийнейджъри.
 3. Розово и бежово – тази опция се счита за по-уместна за момичета, но има и момчета, които са доволни да живеят в деликатна среда с розово. За да се избегне пренасищане, е добре да заложите на светлия му нюанс и да го разредите с бежово. Тъй като детската стая е обща по-добре, използвайте женския нюанс в зона, която е определена за спане или учене. Така ще избегнете разногласията, които този дизайн може да провокира.
 4. Теракота и бежово – това е като продължение на темата за розово и бежово, тъй като теракота е различен нюанс на червеното. Теракота се счита за универсален цвят, което го прави по-удачен от розовото, за детска стая, в която ще живее и момче.
 5. Бяло и бежово – веднага си струва да се отбележи, че тази комбинация е по-харесвана от родителите, отколкото от децата. За да направите стаята по-светла и по-енергична за детето, си струва да добавите елементи с интересни текстури, необичайни играчки или закачливи цветни декорации. В противен случай, помещението може да се окаже скучно за малките.
 6. Синьо и люляк – тази опция трябва да се хареса на подрастващите в начална училищна възраст. Такава комбинация е много нестандартна и интересна, поради което се харесва лесно на децата.
 7. Жълто и зелено – това е много красиво съчетание, което със сигурност ще внесе добро настроение. Подходящо е както за бебешка стая, така и за тийнейджъри. С тези нюанси може лесно да зонирате помещението и да създадете приятна балансирана обстановка. ДЕТСКО ОБЗАВЕЖДАНЕ ЧАРЛИ ДЪБ СОНОМА С БЯЛО ГЛАДКО И ЗЕЛЕНО ПАСТЕЛ С ВКЛЮЧЕНИ МАТРАЦИ БОНЕЛ 82/190
 8. Черно и бяло – обикновено съчетанието се харесва от тийнейджърите. Монохромни елементи и минималистична функционалност са характерните части на подобно съчетание. Подобен вариант не би бил подходящ, ако нямате достатъчно пространство, тъй като черното визуално ще го стесни допълнително.
 9. Лилаво и жълто – с подобни нюанси трябва да се внимава. Имайте предвид, че тя може да не допадне на малкия мъж. Подходяща е за ексцентрични хора, със склонност към артистичност. Разредете това съчетание със стена в неутрални нюанси, за да се балансира крайният изглед. В противен случай рискувате да претоварите общата картина. Добра идея е да добавите тези цветове само като акцент.
 10. Розово и зелено – може да опитате с нежни нюанси като мента и бледо розово. Това е свежо предложение, което ако се направи качествено, ще се получи изключително интересно и закачливо. По-предпочитано е от момичетата.
 11. Червено и синьо – това контрастно съчетание е подходящо за помещение на активни деца. Важно е да не прекалявате с червените тонове и да се стремите да бъдат по-приглушени. Добавете бяла, бежова или сива стена, която да неутрализира прекаленото натоварване от пренасищането на тези нюанси.
 12. Синьо и оранжево – тези цветове балансират и се допълват много добре. Те са подходящи за дете, фокусирано върху ученето, което обича тихите развлекателни дейности, като четене, рисуване и други. Може да разредите наситено синьо и оранжево с по-светли гами като бяло, бежово или сиво. Във вътрешността на такава стая обикновено се поставят мебели с тъмен цвят, за да се създаде приятен контраст.

Не забравяйте, че е много важно правилното подбиране на цветовете за детска стая, в която ще съжителстват момче и момиче. Обзавеждането, тапетите по стените, аксесоарите и всички видове декорации, трябва да бъдат съобразени с тях. Колкото по-комфортно се чувстват в своето помещение, толкова по-благоприятно ще влияе това на тяхната игра, учене и дори настроение.

Какво значение има възрастта на децата за цветовете в детската стая?

Когато децата са по-малки, цветовете имат свойството да им влияят повече на емоционално ниво. Затова е важно да избирате подходящи гами, които да носят хубави емоции и позитивна енергия. Монохромни предложения не са удачни за най-малките, както и твърде ярките, не биха допаднали на по-големите. Освен това за бебешка стая неутралните тонове биха били твърде скучни, ако не се акцентира върху тях със свежи елементи. Без значение дали залагате на студени или топли палитри, важно е те да бъдат правилно подбрани и всичко да е умерено.

Не забравяйте да се възползвате от зонирането. Това ще позволи да отделите всички кътове на стаята един от друг. Бюро, маса, библиотека могат да бъдат част от зоната за учене. Легла и гардероби, от тази за релакс и сън. Добре е да балансирате всичко в детската с килим в неутрален тон. Внимавайте и с осветлението, то играе голяма роля в правилното представяне на помещението.

Създайте приятен за окото интериор, който да буди въображението и да създава весело усещане и чувство за комфорт. Не забравяйте, че децата са чувствителни и трябва абсолютно всяко решение да бъде добре балансирано и преценено. Детското помещението за момче и момиче трябва да е удобно и да няма нещо, което да ги дразни и да ги кара да се чувстват неприятно.

Показан продукт - детски спален комплект Яни.

Автор: МебелМаг

Подобни статии