Какви цветове да изберем за детската стая?

Какви цветове да изберем за детската стая?

При обзавеждането на помещение за малки деца, трябва да се вземат под внимание множество аспекти. Нюансите, които ще изберете са изключително важни за възприятията на детето. Без значение дали става въпрос за момиченце или момченце, стаята задължително трябва да бъде свежа и уютна и да зарежда с добро настроение.

Кои са най-подходящите цветове за детска стая?

Има няколко важни фактора при избора на подходящи нюанси на това помещение. То трябва едновременно да е свежо, но и да не предизвиква прекалено безпокойство в детето. Добре е да се използват няколко различни гами, които да разчупят обстановката и да я направят по-приятна за окото.

Едно от най-важните условия е да се съобразите със светлината на помещението. Северното изложение изисква топли нюанси като жълто, розово, охра, сьомга или други светли тонове. При южните, където има повече естествено осветление, можете да си позволите да използвате по-студени палитри, тъй като те се вписват чудесно в този случай.

Как влияят различните цветове и нюанси на децата?

За да изберем най-подходящата цветова гама за детската стая, е добре да сме наясно с настроенията, които всеки нюанс създава. Ето малко повече информация за основните цветове, които можем да използваме:

 1. Бяло - белите нюанси за детска стая винаги са добро решение. Те се свързват с чистотата, свежестта и лекотата. Ще помогнат на детето да се успокои и концентрира. Препоръчва се да не е основен цвят и по възможност да се използват млечни тонове. Те са по-приятни за окото, защото не създават усещане за стерилност и помагат на интериора да изглежда по-дълбок и уютен. ДЕТСКИ СПАЛЕН КОМПЛЕКТ МАРТИ К1 БЯЛО ГЛАНЦ С КАРМЕН И ГРАФИТ С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 90/200
 2. Сиво - сивото е универсален основен цвят. То има успокояващ ефект и вдъхва комфорт и сигурност. Добре е да се използват повече ярки цветове в останалото обзавеждане, аксесоарите и други декорации в помещението. В противен случай детската стая може да стане прекалено скучна. Светлите му вариации предизвикват усещане за мир и свобода и се смята, че предизвиква добро психологическо и енергийно състояние. Цветът би се вписал във всеки изчистен дизайн.
 3. Жълто - жълтото влияе върху интелектуалното развитие и стимулира разширяването на когнитивните интереси. Помага за преодоляване на трудностите и насърчава концентрацията. Присъствието му в детската стая има положителен ефект върху абсолютно всички аспекти на живота на детето. Той активира мозъчната дейност, повишава настроението и увеличава скоростта на възприятието. Специалистите съветват да не се използва за стаи на хиперактивни деца, защото възбужда съзнанието твърде много и се счита за противопоказно. 
 4. Зелено - зеленото насърчава интроспекцията и доближава човек до природата. Изключително подходящ нюанс както за момче, така и за момиче. Той стимулира работата на мозъка и, ако детето е в ученическа възраст ще му е много лесно да учи в зелено помещение. ДЕТСКИ СПАЛЕН КОМПЛЕКТ БЕНДЖАМИН ДЪБ КРАФТ БЯЛ С ЛИМОНЕНА ТРЕВА С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 90/200
 5. Червено - червеното е източник на енергия и олицетворява силата и волята за победа. Смята се, че действа положително на нервната система и повишава кръвното налягане. Апатичните и неактивни деца ще се чувстват чудесно в детска стая с подобен интериор. Няма нужда да боядисвате целите стени с него, достатъчно е да добавите ярко червени акценти. Това може да са някои от мебелите, като шкафове, рафтове или други модулни системи използвани в обзавеждането. Прекалената концентрация на този цвят може да доведе до главоболие и кошмари.
 6. Оранжево - оранжевото е топъл, модерен и нежен и енергичен цвят. Притежава всички предимства на червеното, но действа доста по-нежно. Свързва се със самоутвърждение и желание за постигане на целите. Почти винаги има благоприятен ефект, тъй като повлиява настроението, предизвиквайки положителни мисли за положителните аспекти от живота. Според някои изследвания се счита, че оранжевото е обичано от всички деца има активиращ ефект върху интровертите и стимулира развитието на творческите способности. Имайте предвид, че прекаляването с неговото участие в интериора на детската стая, може да доведе до преумора.
 7. Розово - розовото е прекрасен вариант за малки принцеси. То предизвиква красиви мечти, но не е подходящо решение, ако искате да отгледате лидерски характер. Прекомерният ентусиазъм при тийнейджърите за този нюанс е признак за силна емоционалност.
 8. Синьо - въпреки че е най-чест избор за обзавеждане на детска стая за момче, е добре да имате предвид, че то потиска нервната система и причинява отслабване на пулса. Подходящ цвят е за спортисти, тъй като облекчава напрежението в мускулите и притъпява болката. Лошото е, че под негово влияние често се появяват умора и депресия, поради което е добре да присъства само много ограничено като акцент.

Цветовете имат много силно влияние върху тепърва развиващите се детски психики, поради което трябва да се внимава с тях.

Какъв цвят да изберем за стените?

Най-добре е за стените да се избере неутрални или пастелни тонове. Оставете ярките варианти за декора. Фона трябва да внася хармония и уют, а не да дразни окото. Можете да изберете между тапети или боядисване с бои, като при тапетите има повече акценти, което е добър вариант за детска стая. Като допълнителна текстура може да се използва латекс в интериора. Задължително подберете килим и хубав ламинат, те ще завършат прекрасно цялостния изглед на детската стая.

Как да ги съчетаем с детското обзавеждане?

Съчетанието на цветовете в стаята трябва да бъде добре направено, за да има влияние както върху интериора, така и върху детето. Ето някой добри идеи за комбиниране:

 • синьо и охра – това е естествена комбинация от нюанси, така че може да се каже, че е универсална. Сини мебели и стени охра, както и обратното, биха били чудесно решение;
 • кафяво и зелено – това е още една комбинация взета от природата, която е изключително стилна. Подходяща е както за спокойно, така и за енергично дете. Подобно оцветяване никога няма да подейства отегчаващо;
 • розово и бежово – това е страхотно предложение за момичета. За да избегнете пренасищането на розовото, използвайте по-светлите му нюанси.

Може да експериментирате със свежи идеи, особено ако са по желание на детето. Не забравяйте да обмислите и малките детайли в обзавеждането, като например – лампата, леглата, шкафовете и всякакви други части от интериора, които можете да използвате за разчупване на основните тонове.

Показан продукт - детски спален комплект Блу.

Автор: МебелМаг