Как да съчетаем сиво и кафяво в дневната

Как да съчетаем сиво и кафяво в дневната

Сред най-важните помещения в един дом несъмнено е всекидневната. Когато искате да създадете едновременно гостоприемна и спокойна обстановка, която е съчетание между модерен интериорен дизайн и чувство за уют, то със сигурност трябва да помислите внимателно кои цветове ще ви помогнат да постигнете целта си. 

Изборът на тонове, които да красят хола ви, се свежда до голяма степен до вашите лични предпочитания, но за да постигнете максимален комфорт и отличен интериор, трябва да обърнете внимание на комбинацията, която използвате. Все по-модерен и често срещан вариант при обзавеждане на хол е съчетанието между сиво и кафяво.

Защо да изберем сив и кафяв цвят за дневната?

Да използвате сиво и кафяво за интериорния дизайн на вашия хол е идея, която е подкрепена с множество предимства. На пръв поглед, може би си представяте, че комбинацията ще изглежда вяло и недостатъчно ефектно за създаването на модерна и блестяща визия на хола ви, но всъщност именно това съчетание представлява отлична симбиоза между качества, баланс и положителен ефект. 

1. Създаване на уютна атмосфера

Според проучвания, за декорация на всекидневни помещения е подходящо насочването към неутрални цветове, каквито са кафявото и сивото. И двата цвята, във всичките си нюанси, са символ на надеждността, спокойствието и домашния уют. В такава обстановка можете да постигнете душевно задоволство, да се отпуснете след дълъг работен ден и да се отдадете на любимите си занимания. За да не бъде прекалено успокояваща обстановката, можете да поставите акценти, под формата на аксесоари, които да бъдат в по-интензивни нюанси. Те биха могли да създадат перфектен баланс и да превърнат вашия хол в отличително място. 

2. Стилна комбинация

С това съчетание няма как да сбъркате. Те си пасват отлично, могат да се комбинират във всичките си нюанси – от най-меките до най-тъмните. Благодарение на тази комбинация от цветове, вашият хол ще изглежда стилен и елегантен, дори в класически стил, който не следва модните тенденции. Ако все пак искате да бъдете в крак с модата, използвайте допълнителни персонализирани вещи, които са част от минималистичния стил и акцентирайте върху тях. 

3. Лесна поддръжка

Освен от естетическа гледна точка, да изберете комбинация между неутрални тонове за вашия хол е и практично решение. За разлика от скандинавския стил, който използва най-светлите тонове, характеризиращи се като трудни за поддръжка и лесни за зацапване, тези два неутрални цвята се окачествяват като пълна противоположност на бялото и бежовото. Те не избледняват и не се цапат толкова лесно. 

За кои холни мебели са подходящи сивият и кафявият цвят?

Несъмнено на пазарната ниша ще откриете множество производители, които създават различни типове обзавеждане както в сиво, така и в кафяво. Причините за това се коренят в голямото потребителско търсене и практичността на този избор. Ако искате да създадете успешен интериорен дизайн на вашия хол, то несъмнено разгледайте различните предложения за мебели. Можете да черпите идеи за обзавеждане от известни тематични списания или статии, както и да се посъветвате със специалист, който да ви помогне в избора. Ако искате да създадете индивидуален дизайн, то несъмнено трябва да помислите по-задълбочено.

Сред най-често срещаните и приложими варианти, които се определят като успешни и красиви, са тези, които включват използването на сивото в декориране на стените, а кафявото за облицовка на холните мебели. Особено ако са от масив или имитират дърво, секциите, масичките и етажерките са предпочитани в кафяво. 

Ще откриете и обратния вариант, който включва по-светлите тонове на кафявото за стените и подовата настилка, а за обзавеждане на хола се подбират мебели в сиво. Много популярна тенденция при обзавеждането на всекидневната, е диванът и неговите прилежащи фотьойли да бъдат в графитено сиво. То се комбинира отлично с кафява подова настилка и неутрални стени. Таванът в повечето случаи е бял, за да създава визуална илюзия за по-голямо пространство. 

Ако искате да използвате тъмни тонове, можете да заложите на подходяща маса или секция за целта.

Какви цветове да изберем за декорация в хола?

Декорацията на хола е трудна задача, която трябва да бъде извършена по прецизен начин. Ако искате в основата на интериора да фигурират кафяво и сиво, но бихте предпочели да добавите и завършителни акценти в друг цвят, които да допринесат за блестящия облик на дома ви, то непременно можете да го направите чрез следните варианти:

 • Свежи тонове

  Кафявото и сивото се комбинират много добре със свежи тонове като пастелните. Можете да заложите на прасковени аксесоари за акцентиране, които да бъдат под формата на завеси, свещници, рамки за картини, стелажи или килими. Отлично хрумване, което може да придаде и по-творчески стил на вашия хол, е да добавите пъстри картини в пастелни цветове на сив или светлокафяв фон.
 • Бяло

  Не съществува цвят, който да не може да бъде съчетан с белия. Именно това ви дава възможност да придадете по-светъл облик на вашата всекидневна, особено ако количеството естествена светлина, която навлиза в стаята, е минимално. Можете да използвате бели или кристални полилеи, които са във винтидж или бароков стил. Все пак не забравяйте, че бялото е трудно за поддръжка и се цапа лесно. Специалистите съветват да боравите с него умерено.
 • Синьо

  Съчетанието между сиво, кафяво и синьо е неочаквано добра комбинация. За да получите зашеметяващ краен резултат, трябва да се уверите, че тоновете си кореспондират помежду си. Ако изберете светлосиви или светлокафяви тонове за под или боя за стените, то дънково синьо или ултрамарин са нюанси, които биха допринесли за възхитителната обстановка. Отлична идея, от която можете да се възползвате, е да поставите един син компонент, като дивана, който да ви бъде основен и да акцентира. 
 • Червено

  Този цвят е агресивен и с него трябва да се внимава. Отлично си подхожда с неутралните тонове, но трябва да бъде с премерено участие. Най-подходящият вариант за създаването на отличен интериор за хола ви е да поставите червени аксесоари или минималистични компоненти. Изберете такива под формата на възглавници, завеси, килими, картини или удобно кресло.
 • Жълто

Ако все пак искате да създадете по-разчупена и интересна обстановка, можете да го постигнете чрез жълтото. То носи интензивност, предизвиква активността и бодростта. Отново можете да го използвате под формата на допълващи интериора детайли, като килими, възглавници, столове, рамки, лампи за осветление и други. Колкото по-интензивен и ярък тон на жълтото предпочитате да присъства, толкова по-малко трябва да бъде присъствието му, за да не уморява погледа. 

Показан продукт - ъглов диван Бени.