Как да почистим матрака у дома?

Как да почистим матрака у дома?

Добре е да извършваме основно почистване на матрака през няколко месеца. Така ще си осигурим здравословен и пълноценен сън, а почивката ни ще бъде съпроводена от усещане за свежест и чистота. Как обаче да се сдобием с перфектно чисто място за спане? Премахване на петна, проветряване и чистене с прахосмукачка – всяка една от тези стъпки е важна за нашето здраве и добър тонус на сутринта.

Защо е важно да почистваме матрака?

Голяма част от хората пренебрегват чистенето на матрака, който е важно да се пере поне два пъти годишно. Ето защо е нужно да се грижим за неговата чистота:

  • той може да крие много замърсявания, ако не го перем регулярно – замърсява се изключително лесно и бързо, което се дължи на отделяното количество пот по време на сън, мъртви клетки от кожата, петна, акари и бактерии;
  • важно е да перем матрака и поради факта, че задържа лоши миризми, акари, бактерии и гъбички – всички тези “вредители” оказват негативен ефект върху здравето ни;
  • ако не чистим матрака редовно, рискът от появата на бактерии и акари е съществен – това, че матракът изглежда неподдържан, ще се окаже най-малкият ни проблем. Като добавим и други екстри като неспокоен сън, главоболие и хронична умора, дълбокото почистване на матрака става дори задължително;
  • отделяните от човешкото тяло течности не само оставят следи, но и се вграждат в сърцевината на матрачната основа, което прави отстраняването им впоследствие по-трудно. Това на свой ред би могло да доведе до уртикарии, алергични реакции, астма и други дихателни проблеми.

Последиците от мръсния матрак не са една и две. От витално значение е да го перем възможно най-често, но ако нямаме тази възможност, можем поне да го проветряваме редовно. За да предпазим матрачната повърхност от петна, е препоръчително да използваме протектори, които ще предотвратят зацапването. Редовното обръщане на матрака (ако е двулицев) също е част от добрата поддръжка на матрака.

Как се чисти матрак в домашни условия?

Не на всеки му се е налагало да пере матрак, но това не означава, че няма да се справи с подобна дейност. Има някои прости правила, които е добре да се следват, за да са резултатите добри. Те са следните:

Проветряване

Махнете чаршафите и завивките, а след това поставете матрака в близост до отворен прозорец или врата за няколко часа. Идеалният вариант е то да престои едно денонощие, което ще доведе до по-добро освежаване. Чудесна идея е да използвате отсъствието ви от града за няколко дни – така ще му дадете възможност да “диша” и да се проветри добре.

Почистване с прахосмукачка

Един път седмично можете да почиствате матрака с прахосмукачка, за да се премахне праха от него. Тази стъпка не отменя нуждата да го перем посредством специални препарати против петна – чистенето с прахосмукачка е част от подготовката на повърхността за пране.

Почистване със сода бикарбонат

Обработката на матрака със сода бикарбонат е лесна и не изисква специални действия, за да се постигне добър резултат. Поръсва се сода по цялата площ и се оставя за няколко часа, след което се премахва с прахосмукачка. Свойствата ѝ се състоят в премахването на лошите миризми, пожълтяването и петната, като с нея може да се извърши сухо и мокро почистване.

Как се пере матрак?

Въпросът “Как да изпера матрака у дома?” е често задаван. Правилното му пране е от огромно значение за това той да ни служи дълго, без да имаме забележки към неговия външен вид и ергономия. Сухото почистване е за препоръчване в домашни условия, но то не винаги е достатъчно ефективно. Ако са налице петна от кръв, пот и домашни любимци, то тогава е нужно да се използва специален препарат за локално нанасяне. Разтвор от сода и вода също би бил отлично средство за възвръщането на свежестта на матрачната повърхност, когато решим да я перем.