Как да почистим дивана у дома?

Как да почистим дивана у дома?

Диванът играе централна роля във всеки хол. Той е мястото, където се отпускаме след тежък ден, гледаме филми или четем книга. С времето и дългогодишната употреба меката мебел се замърсява с храна, напитки, косми от домашни любимци и др. За да запазим дивана чист и свеж, трябва да полагаме необходимите грижи за поддръжката му и да го почистваме.

Как да полагаме редовна грижа за дивана?

Тапицерията се замърсява не само от видими петна, но и от прах и микроорганизми. Почистването с прахосмукачка и прането на свалящите се калъфи може да бъде решение на този проблем.

Поддръжката на дивана чист и свеж изисква редовни усилия. Почиствайте редовно с прахосмукачка, перете калъфките и бързо обработвайте петната след появата им – така ще можете да се наслаждавате на комфортен и чист диван дълго време. 

Ето малко повече подробности за всеки от начините да го почистите:

Почистване с прахосмукачка

За да поддържате меката мебел чиста, е желателно редовно да я почиствате с прахосмукачка. Това ще помогне да се премахнат насъбралите се прах и косми, особено ако имате куче или котка.

Пране на свалящите се калъфки

Ако диванът ви разполага със свалящи се калъфки, те трябва редовно да се почистват и перат. Преди да ги поставите в пералнята, обаче, проверете етикета за грижа на материята. Някои материи могат да се свиват или избледнеят, ако не се следват указанията.

Освен прането, е важно редовно да проверяваме дивана за петна. Когато забележите зацапване, веднага го обработете с подходящ препарат или с подходящите домашни средства. Една популярна смес е сода за хляб и вода, която се нанася върху петното с парцал или кърпа. Не забравяйте да тествате всяко домашно средство или препарат на незабележимо място на дивана преди да преминете към употребата му по-голяма площ.

Как да премахнем петната от дивана?

Независимо от тъканта, всяка мека мебел е изложена на риск от замърсяване и трябва да се почиства регулярно. Зацапванията могат да бъдат различни – от разлято вино и мазни петна до детски рисунки с молив или маркер. Но как да премахнете мръсотията, без да повредите текстила? Ето няколко метода, които могат да бъдат приложени в зависимост от материята на дамаската.

От текстилен диван

Текстилните дивани са изключително популярни, защото са удобни и се предлагат в много различни цветове и дизайни. За съжаление, те лесно попиват течности и сравнително лесно се цапат. При замърсяване действайте бързо. Първо, попийте излишната течност или замърсяване с мек парцал или кърпа, без да натискате прекалено силно.

След това, пригответе разтвор от топла вода и няколко капки течен сапун. Намокрете с него мека кърпа и леко потупвайте плата. Избягвайте използването на груби четки, тъй като те могат да повредят тъканта. Ако замърсяването не изчезне, може да опитате с по-специализирани продукти за почистване на текстил, като винаги следвате указанията на етикета и първо тествате продукта на скрито място.

От кожен диван

Кожената мека мебел придава лукс и елегантност на вашия интериор, но може да бъде чувствителна към някои замърсявания. Ако забележите зацапване, никога не използвайте алкохол, ацетон и други агресивни или абразивни средства. Те могат да обезцветят или повредят кожата.

Ако става дума за прясно петънце, използвайте мек парцал, за да абсорбирате течността (ако има такава). След това разтворете малко сапун в топла вода. Навлажнете парцала и нежно почистете петното с потупване. След като вече е премахнато, избършете кожата с чиста и суха кърпа, за да премахнете остатъците от вода и сапун.

С времето кожените дивани може да изтънеят или да се напукат. Затова освен да почиствате петната, редовно нанасяйте специални кремове или лосиони за кожа, за да я поддържате гъвкава и здрава.

Съвети при почистване на дивана

С течение на времето дори най-грижовно поддържаният диван може да започне да изглежда износен и замърсен. Сега ще ви дадем още три полезни съвета как да се грижите за меката мебел, така че тя да краси всекидневната ви още дълги години.

Уверете се, че използвате правилния препарат или домашно средство

Всяка тапицерия има особености при почистването и не всеки препарат е подходящ за всеки материал. Преди да почистите дамаската, тествайте препарата на малко и невидимо място, например на задната страна на някоя от възглавниците. Това ще ви позволи да видите дали средството не обезцветява или поврежда материята. Домашните средства като сода за хляб или оцет могат да бъдат ефективни при определени петна, но отново ви напомняме първо да ги тествате внимателно.

Не използвайте прекомерно количество вода

Използването на твърде много вода може да проникне дълбоко в тапицерията и да предизвика появата на плесен или лоша миризма. Вместо това използвайте леко навлажнени гъби или кърпи и почиствайте чрез потупване. Не търкайте силно, за да избегнете разпространяване на петното. Ако почиствате с парочистачка, следвайте инструкциите от производителя.

Следвайте инструкциите на производителя

Много дивани идват с етикети или инструкции от производителя относно това как да бъдат почиствани. Тези указания са специално формулирани, за да предпазят материята и да удължат живота на дамаската. Следвайте ги внимателно, за да избегнете повреда или неочаквани проблеми. Например някои материи може да не са подходящи за машинно пране или използване на определени химикали. Така че винаги е добра идея да се консултирате с указанията на производителя преди да започнете да почиствате.

Да почистите тапицерията не е просто домакинска задача, а дългосрочна инвестиция в свежия вид на меката мебел и цялостното излъчване на дневната ви, защото правилната грижа удължава живота на материите. С правилните методи и средства, поддръжка и почистване, вашият диван ще изглежда като нов дълго време.

Показан продукт - Ъглов диван Нептун