Как да обзаведем тийнейджърската стая?

Как да обзаведем тийнейджърската стая?

Малките деца винаги са доволни от обзавеждането, подходящо за тяхната възраст, защото обикновено е цветно и включва любими техни животни или герои. Щом вече се превърнат в тийнейджъри, интересите и цветовите предпочитания се променят, а задачата да откриете подходящи мебели и декорации, които да се харесат на порасналото дете, става все по-трудна. 

В този етап от израстването, обособяването на личното пространство е особено важно. Детските мебели се заменят с обзавеждане за възрастни, което трябва да бъде уютно, удобно, но и функционално. Преди всичко, специално внимание трябва да се отдели на модерните стилове и цветове, подходящи за тази възраст. 

Ще ви предложим различни идеи за обзавеждане на тийнейджърска стая, които ще помогнат да зарадвате порасналото си дете.

Какви цветове да изберем за тийнейджърската стая?

Ако детето все още няма любим цвят, то със сигурност, такъв ще се появи в скоро време. В тази възраст младежите сменят вкусовете си много често и оттук идва сложността на избора, който трябва да направите. 

Ще ви помогнем с няколко идеи за цветови комбинации в стаята, които се харесват на момчетата и момичетата:

Винаги актуалното бяло

Стените в стаята на тийнейджъра може да бъдат с топъл или студен подтон. Добра идея е да използвате различни 3D ефекти за постигане на повече дълбочина. Неутралният цвят дава възможност да изберете по-интересни цветни мебели и декорации за тийнейджъра.

Зелено и слонова кост

Тази комбинация е подходяща идея и за момчета, и за момичета. Зеленото е свеж цвят, който има положителен ефект върху умствената дейност и внася спокойствие. Слоновата кост придава едновременно енергия и усещане за релакс. Още по-креативно би се получило, ако използвате няколко различни нюанса на зеленото. В подобна обстановка може да обзаведете с мебели в различни нюанси на дървесината.

Сиво и розово 

Популярна тенденция в последните години, която се харесва на момичетата в младежка възраст. Идеята при тази комбинация е единият тон да бъде по-тъмен от другия. Ако използвате светло сиво, нека розовото е по-наситено и обратно. Ще разчупите атмосферата като боядисате едната стена в розово, а останалите в сиво.

Неутрално бежово

Нека то бъде основа, а за акцент изберете друг контрастен цвят, любим на тийнейджъра. Момчетата биха харесали оранжево или червено, а момичетата – жълто. Препоръчваме да използвате пастелни нюанси, защото по-големите деца не са привърженици на прекалено ярките такива.

Оригинален тапет

Геометричните фигури са едни от най-популярните модели, които биха се харесали на момчетата. Флоралните десени са подходящи за стаята на момиче. 

При избора на цвят, винаги може да се консултирате с тийнейджъра, тъй като е достатъчно голям да избере в каква комбинация иска да бъде. Вие просто може да предложите няколко различни идеи за боядисване, съобразени с предпочитанията му.

3 съвета при избор на обзавеждане на тийнейджърската стая

Мебелите тук трябва да са практични, но и удобни за използване от тийнейджъра. Важно е да има зона за отдих и такава за учене. Независимо дали стаята е малка, или голяма, трябва да откриете точния дизайн и конфигурация, които ще направят ежедневието на детето комфортно. Ще ви помогнем със следните съвети и идеи:

1. Обърнете внимание на леглото

Изберете единично или двойно, в зависимост от размера на стаята. Моделът, трябва да е с подходяща височина за тийнейджъра. Помислете и за приятелчетата, които може да остават с преспиване. Хубава идея е леглото тип “сандвич”, като вторият артикул се издърпва отдолу. Друг вариант са двуетажните, но те трябва да са проектирани за по-големи деца. Не правете компромис с качеството на матрака, тъй като е важен елемент за подрастващите.

2. Уверете се, че има достатъчно място за съхранение

Ако в стаята няма възможност да разположите голям гардероб, проявете креативност и оползотворете правилно наличното пространство в спалнята. Модерните легла разполагат с механизъм за повдигане, за да подреждате вещи в подматрачното пространство. Друга идея са органайзерите, които може да разположите отдолу. Рафтовете по стената не заемат никакво място. Подредете ги стъпаловидно за по-интересен ефект. Отворените системи с етажерки също са подходяща мебел. Ако няма място за голям гардероб, добър заместител е функционалният скрин с големи чекмеджета.

3. Обособете кът за учене

Основната задача на един тийнейджър е да учи. Добре е в стаята да има специално обособен кът за тази цел. Отделете зоната пред прозореца, където централно място да заеме бюрото, за да има достатъчно естествена светлина. Друг ключов елемент е ергономичният стол и различните етажерки и рафтове за съхранение на книги и учебници. Това обзавеждане ще помогне на детето да се фокусира в уроците.

Модерно и функционално обзавеждане за тийнейджъра може да намерите и в готови комплекти. Те включват различни модули, изработени в идентичен дизайн, за постигане на желаната хармония. Комбинациите от идеи са разнообразни и включват легло, гардероб, бюро, етажерки и скрин.

Как да декорираме тийнейджърската стая?

За да стане атмосферата в помещението наистина уютна – не пропускайте да изберете красив и стилен килим в комбинация с подходящи завеси. Заложете на открояващи се цветове, каквито би харесал вашият тийнейджър. Текстилът трябва да се хармонизира с нюансите на стените и мебелите в спалнята. Осветлението също може да бъде декоративен елемент. Предлагаме ви идея за вградени луни на тавана под формата на звездно небе, шарен плафон и нощна лампа с интересен абажур. 

Стаята на тийнейджъра е лично пространство, в което декорацията трябва да е персонална. Ако младежът обича музиката, поставете фототапет на любимата му група и обособете зона с професионална уредба и комфортен барбарон за сядане. Друга интересна идея са висящите от тавана столове, в които спокойно може да се чете, да се релаксира или да се слуша музика. Ако вашето дете обича спорта, може по стените да сложите снимки в рамки на любимите му спортисти. 

Има различни плакати със селекция на филмови герои и геймърски дизайни. Те ще персонализират интериора и ще го направят по-атрактивен. Много тийнейджъри днес мечтаят за пътешествия, а каква по-добра идея от голяма карта на света, разположена върху една от стените. Декорирането не е трудна задача, ако познавате хобитата и интересите им.

Подпитайте още сега вашия тийнейджър за последните му интереси, за да ви насочи в правилната посока, при избора на концепция за обновяване на личното му пространство.

Показани продукти - серия Мито