Как да обзаведем малък хол

Как да обзаведем малък хол

Холът е едно от най-важните помещения във всеки дом. Там прекарваме време със семейство и приятели и е важно да се чувстваме добре в него. Когато стаята е с по-малко пространство, е от съществено значение да я обзаведем възможно най-практично и функционално. По този начин ще направим от дефекта ефект и въпреки малката площ, ще имаме уютно и комфортно местенце.

За какво да внимаваме, когато обзавеждаме малък хол?

Когато се налага да обмислим идеи обзавеждането за малък хол има няколко неща, за които трябва да внимаваме. Едно от тях е точните допустими размери за всяка мебел. Обмислете добре без какво не можете.

Преценете с коя част на обзавеждането може да направите компромис и кое няма да ви липсва толкова. Използвайте трикове за визуално разширяване на пространството. Това могат да са подходящи цветове, огледални или прозрачни повърхности и правилно осветление. Ако прецените всичко достатъчно добре, след като приключите с обзавеждането ще имате една страхотна и уютна дневна.

Как да изберем обзавеждане за малък хол?

Едно от най-важните неща при правилното обзавеждане на хола е подборът на мебелите за него. Нека разгледаме най-основните неща:

 1. Какви мебели са ни необходими - има редица мебели, които са задължителни, но и такива, които можем да си спестим. Едно от нещата, без които един хол не може, е диванът. Той е една от най-комфортните части от обзавеждането на всеки апартамент, и не би било подходящо да се лишим от него. Малка и компактна масичка за кафе, която да се вписва с него също е сред задължителните части от стаята. Най-добре заложете на прозрачна такава. Тя оптически заема по-малко място и ще се впише по-добре, когато липсва нужното пространство. Помислете добре дали имате съществена нужда от фотьойли. Това зависи основно от бройката членове в семейството или от това колко често посрещате гости. Фотьойлите заемат много място, поради което, ако не са належащи, можете да се лишите от тях. Добра идея е да бъдат заменени с барбарон или друг компактен заместител, към който сте добре настроени. За да спестите допълнително от площта, окачете възможно най-голяма част от нужните неща на стената. Сложете подходящи етажерки, рафтове и шкафове при нужда, които да служат както за място за съхранение, така и за аксесоари и декорации, които ще прибавите допълнително към интериора. Телевизорът в стаята също е необходимост, но него спокойно може да закачите за стената, за да не заема излишно място. 

  ЪГЛОВ ДИВАН МАНЧЕСТЪР ДЕСЕН КАФЯВ
 2. Какъв тип диван е най-подходящ - когато трябва да избирате диван за хол с недостатъчно налична площ, е много важно да прецените правилно възможните опции. Добра идея е да използвате модел без подлакътници. Визуално това ще направи меката мебел по-малка, а в крайна сметка те не служат за сядане, така че липсата им няма да се усети толкова много и също ще бъде достатъчно удобен. Опитайте се да използвате максимално много от свободното пространство. За такива случаи най-често са подходящи ъгловите варианти. Те позволяват по-голяма практичност, тъй като ще се вместят в ъгъл, който в противен случай няма за какво да бъде използван и ще се впишат чудесно дори и в най-малките дневни.
  Помислете предварително, дали в апартамента имате необходимостта от допълнително място за спане. Ако това е така, най-добре разглеждайте многофункционални модели, които се разпъват и на които може да се спи. Допълнително място за гости никога не е излишно.
 3. Какви са предимствата на етажерките в малкия хол – етажерките са най-добрата идея за малко помещение. Те не заемат твърде голяма част от пространството в стаята, тъй като са окачени на стената. Използвайте ги за да разчупите и освежите цялостния изглед на помещението. Добавете интересни предмети, които да служат за декорации. Допълнителни секции, шкафове и рафтове биха били много полезни, за това преценете добре колко място за съхранение ви е необходимо за тази стая.

ТВ ШКАФ БОДИ ТЪМНА СОНОМА

Не пропускайте да помислите за осветлението. Ако в хола не влиза достатъчно светлина, задължително добавете хубави лампи. Въздържайте се от огромни и пищни полилеи, тъй като въпреки че са на тавана, визуално ще изглеждат твърде големи в малки пространства. Преградите също не са добра идея, ако не са належащи по някаква причина. Не слагайте излишни маси и други мебели, които само ще заемат от площта.

Кои цветове биха разширили оптически хола?

Правилната игра с цветовете е много важна за помещения без достатъчно пространство. Благодарение на тях, можете да разширите или стесните визуално всяка стая. Не забравяйте, че някой нюанси могат да направят хола да изглежда достатъчно просторен. Ето няколко интересни идеи, които можете да използвате:

 • бяло – бялото е прекрасна идея за фон и основен цвят и винаги модерно решение. Можете ефективно да използвате неговите нюанси, за да избегнете прекалената му натрапчивост. Какъвто и цвят да добавите към него, той ще си подхожда. Това ви дава свобода на действието при декориране;
 • сиво – неутралните сиви нюанси заглушават обектите, които са твърде ярки. За вертикални повърхности, е добро интериорно решение да изберете по-светлите му сребристи тонове. Страхотна идея е мебелите и декорът да бъдат по-тъмни;
 • кафяво – кафявият цвят изглежда страхотно в есенна гама. Добра идея е да включите оранжеви, червени или светло зелени нюанси и ще получите много свежо и стилно помещение;
 • синьо – синият цвят има успокояващ ефект върху човешката психика. Бял таван и сини стени са страхотна идея за дизайн на всекидневна с не много голямо пространство;
 • зелено – зеленият цвят има добър ефект върху зрението. Страхотна идея е да се декорира с акценти от естествени елементи в нюанси на дърво, камък, вода и цветя.

Използвайки правилно цветовете и светлината, няма да имате проблеми да декорирате дневната, въпреки размерите ѝ.

Как най-практично да подредим мебелите в хола?

За да бъде достатъчно добре използвано пространството, правилната подредба на обзавеждането е от много голямо значение. Добра идея е да използвате стените за максимално голяма част от от мебелите. Оставете повече място на пода, за да не ви е тясно, когато съберете цялото семейство. За пода използвайте килим или отделни килимчета, които подбрани в подходящи цветове, също ще помогнат за визуалното разширяване на помещението.

Как да декорираме малката дневна?

За да декорирате правилно помещението, добра идея е да използвате огледални декорации. Друг прекрасен вариант би бил, да заложите на фототапети с подходящо изображение или красиви картини с пейзажи. Не пренасищайте стаята с аксесоари, защото ако е прекалено претрупана ще изгубите визуалния ефект за разширяване и ще постигнете точно обратното.

Ако сте избрали всичко както трябва, то вие няма да имате никакъв проблем с липсата на пространство, а напротив. Ще имате една свежа дневна, обзаведена със стил и внимание към детайла.

Показан продукт -  ТВ шкаф Лука.

Автор: МебелМаг