Как да направим спалнята по-уютна

Как да направим спалнята по-уютна

В помещения като спалнята трябва да намираме предимно уют и комфорт. От обстановката в тази стая зависи пълноценната ни почивка нощем, което налага избора на модерно, интересно и в приятни цветове обзавеждане. Разположението на отделните мебели е също сред водещите теми, като идеалният вариант е да не претъпкваме стаята, но и да не е я оставяме твърде празна. Подредбата на компонентите трябва да ни носи усещане за хармония, без значение дали помещението е просторно, или става дума за малка стая.

Защо е важно спалнята да бъде уютна

Освен красива, нужно е зоната за сън да е и уютна, за да се отпуснем максимално е в нейната “прегръдка”. Ако и твоята идея е постигането на точно такъв интериор, може би ще ти е интересно да научиш повече за интериорния дизайн, правилното комбиниране на отделните нюанси и за всичко останало, което има отношение към създаването на комфортна и практична обстановка в помещението.

Много е важно стаята за спане да бъде добре организирана и уютна, да е решена в меки и отпускащи сетивата цветове, както и да е в крак с актуалните тенденции при интериора. Решения и идеи има много различни, което ще ти помогне да реализираш лесно проектите си и да се придържаш тясно към съветите на експертите. Освен удобно легло, осигури си и просторен гардероб, в който ще можеш да съхраняваш облеклата си по нагледен начин.

Ключовата роля на цветовете в интериора на спалнята

СПАЛЕН КОМПЛЕКТ ДАНИ ДЪБ ВОТАН С ЧЕРНО ШАГРЕ С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 160/200

Подборът на цветове е сред ключовите моменти при създаването на уютна спалня. Бежово, бяло, лилаво, кафяви, синьо, розово, жълто или червено – на който и нюанс да решиш да заложиш, по-важното е как той се синхронизира с останалите мебели в стаята, та дори с тези в другите помещения. Някои предпочитат ярката гама, а други меките и земни тонове, които специалистите определят и като най-удачната идея за стаята за сън. Ето какво е въздействието на различните видове:

  • светли или тъмни – идеята да решим спалнята в изцяло светли мебели, тапети или подови настилки е чудесна, ако търсим минималистичен и уютен ефект със силно изразено модернистично звучене. При винтидж интериора също преобладават тези нюанси, които се асоциират с чистотата, невинността и романтиката. Ако пък искаш да внесеш драматизъм в стаята за сън и да ѝ придадеш дълбочина, заложи на тъмните цветове;
  • студени или топли – а защо не и двете? Ако обичаш синьото, но си падаш и по кафявото, смело ги комбинирай, защото това съчетание е изключително тренди през последните години. Друга добра идея е да избереш бежово с лилаво, като и тук шансът да постигнеш въздействащ ефект е много голям. Препоръчително е да заложиш на топлите цветове, когато става дума за обособяването на уютна спалня. Именно те ще ти осигурят релаксиращата атмосфера, която ти е нужна, за да си починеш добре в края на деня;
  • комбинации от различни нюанси – отлична идея, ако обичаш динамиката, разнообразието, разчупените интериорни решения и дори авангардните визии. Съветът ни е да внимаваш при конфигурирането на цетовата схема, за да не се сдобиеш с кичозна обстановка, наместо с уютна, стилна и хармонична такава.

Днес можеш да се възползваш от изключително много идеи за изграждането на луксозен, актуален и релаксиращ интериор за спалнята. Тя може да е нещо много повече от просто уютна, защото дизайнерските решения са достигнали своя кулминационен връх, което е радостна новина за всички нас – обикновените потребители.

Какво е нужно да знаем за избора на матрак

Матракът, върху който спим, е желателно да следва извивките на тялото ни, за да не се будим с болки във врата и гърба на сутринта. Точно затова е редно да инвестираш в качествен матрак, който да приляга на физиката ти и да е с необходимото ниво на твърдост. Ето кои са по-важните стъпки при покупката му:

  • вземи предвид “стила си” на спане – определи коя е любимата ти поза за сън при избора на матрак за леглото, с който да почувстваш уюта в спалнята. Идеята е да вземеш модел с ниво на мекота, което ще следва извивките на тялото ти и няма да ти създава дискомфорт;
  • измери между двулицев и еднолицев модел – практичността е много важна подробност при покупката на основа за леглото. При еднолицевите намираме възможност за използване на подматрачното пространство, докато двулицевите са по-добрата идея от хигиенна гледна точка, защото могат да се обръщат според сезона;
  • реши какъв пълнеж искаш за матрака – основните опции са мемори пяна, пружини или латекс. Последните се определят като най-бюджетни, което ги прави и сравнително търсени. Реши с кой вид би се чувствал най-уютно по време на сън и заложи на него за спалнята;
  • определи бюджет – дори да имаме грандиозни идеи за избора на мебели за стаята за сън (в това число и матрак),ако финансовите ни възможности не позволяват тяхното реализиране, по-добре да се насочим към по-евтини решения. Същото важи и за покупката на основа за леглото, която дори и да не е хипер лукс, отново може да ни осигури търсените удобства и уютна развръзка.

Елементи като матрака са най-важните компоненти при оформлението на леглото, което освен с хубав дизайн и в правилните размери, трябва да е и много удобно. Идеята е да избереш такъв, който да е изработен от качествени материали, да е практичен и да се вписва в бюджета ти.

Огледалото – къде е добре да го поставим

Дали според Фън Шуй или според персоналните си разбирания за удобство и естетика, местоположението на огледалото в спалнята е точно толкова важно, колкото и това на леглото. Според източните учения не е добра идея да го поставяме непосредствено пред вратата, за да се канализира и запази Чи енергията. Препоръчително е то да се намира от лявата ѝ страна, както и да е поставено на такава височина, че да не изрязва от горната част на тялото. Огледалото не е добра идея да стои е срещу входа на дома, защото така то ще “точи” положителен заряд.

Какво значение има светлината за уюта в спалнята

СПАЛЕН КОМПЛЕКТ ВИКИ ДЪБ КРАФТ БЯЛ С ДЪБ КРАФТ СИВ С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 160/200

Доста се набляга на осветлението в спалнята, от което зависи пряко естетиката, която намираме в нея. Можеш да заложиш на жълта светлина, защото тя е най-уютна и помага за отпускането на сетивата, а респективно и за пълноценната отмора. Препоръчваме ти да се спреш на идеята да комбинираш основно осветление с акцентно и леко приглушено, за да можеш да настройваш нивото на осветеност според настроението и това коя част от деня е. Подови, точкови тела, настолни и скрити лампи – можеш да “поиграеш” със светлината и да я използваш за постигането на уютна зона и естетика в спалнята.

Показан продукт - спален комплект Летисия XL.

Автор: МебелМаг