Как да комбинираме цветовете в стая за момиче

Как да комбинираме цветовете в стая за момиче

Изборът на цветове за детската стая е много по-важен отколкото може би си представяте. Освен за външния облик и естетиката, той оказва влияние и върху усещането, което се пресъздава върху вашето дете. Ако искате да създадете уютно и спокойно помещение за момиче, то несъмнено трябва да подберете подходящи тонове не само за стените и подовата настилка, но и за обзавеждането. 

Кои цветове са най-популярни за детска стая на момиче?

Има няколко цветове, които се открояват като най-предпочитани и подходящи за обзавеждането на спалнята за момиче. Те могат да бъдат в различни комбинации, по-тъмни или по-светли нюанси. Това са:

1. Розово

Може би за никого не е тайна, че розовото е най-предпочитано за момичешката детска спалня. Причината за това не се корени само в афинитета на нежния пол към тези нюанси, но и в усещането, което създават. Различните тонове на розовото носят успокояващ ефект, създават по-лесно уютна обстановка, предразполагаща към почивка и спокойствие. Освен това розовите нюанси се асоциират с чистотата и нежността, които със сигурност са присъщи за момичетата на крехка възраст. Ако не искате цялото помещение на вашето дете да бъде розово, то можете да поставите минималистични акценти, които да носят баланс и да го успокояват емоционално, под формата на завеси, възглавнички, малки предмети и килимчета. 

2. Зелено 

Този цвят е много популярен за организирането на интериорния дизайн на детската стая както за момичета, така и за момчета. Причина за това е не само, че зеленото във всичките си нюанси изглежда ефектно и естествено, създаващо асоциация и близост с природата, но и се приема като унисекс. Зеленото е подходящо за спалня, както при избор на боя за стените, така и за самото обзавеждане, защото влияе много положително на емоционална основа и създава баланс. 

3. Червено

Този цвят, независимо от това дали изберете тъмни или светли тонове, не е подходящ да бъде основен в интериора не само защото създава визуално впечатление за по-малко пространство, но и поради емоциите и влиянието, което оказва върху подрастващия организъм. Червеното възбужда физическата и психическата активност, тонизира и енергизира. Ако искате все пак спалнята на вашето момиче да бъде украсена с червено или просто е любим цвят на детето, то можете да изберете светли тонове, които да бъдат основни, а за баланс да включите минималистични червени акценти.

4. Жълто 

Тези цветови варианти са подходящи за момичешка детска спалня, защото се асоциират с положителни емоции, радост, щастие и бодрост. Проучвания доказват, че меките тонове помагат за концентрацията, а тъмните – за подобряване на паметта. Именно поради тази причина, да поставите жълти акценти в детската стая може да повлияе върху способностите за развитие и концентрация в уроците на детето. Не е препоръчително да се насочвате към ярките тонове на жълтото, защото те енергизират прекалено много и водят до бодрост на организма, което може да повлияе негативно върху лесното заспиване и качествената почивка на вашето дете. 

5. Оранжево

Според проучвания, оранжевото отново се асоциира със спокойствие и щастие, което го прави подходящо за момичешки помещения. Важно е да изберете правилния нюанс. Ако искате да използвате оранжевото за стените или мебелите, насочете се към по-меки тонове. 

6. Синьо

Противно на мисленето, че синьото е подходящо само за момчешки детски стаи, той всъщност може да бъде чудесен избор и за момичешките. Синият цвят във всичките му варианти действа успокояващо и предразполагащо към почивка. Именно поради тази причина е подходящо да бъде използван за декорация на помещението на вашето дете. 

7. Кафяво

Можете да се насочите към кафяво за подовата настилка. То се комбинира отлично с бели стени и таван, както и с бежово. Неутралните варианти за интериор на детската стая са подходящи и за двата пола. Те носят чувство на уют и успокояват детето.


Как да изберем правилните цветове и нюанси?

Правилната комбинация от цветове за детската стая на вашето момиче до голяма степен може да повлияе върху физическата и психическата активност, върху спокойствието и уюта, който чувства, докато се намира в нея. 

Ако детето е по-малко, можете да се доверите на собствената си преценка, както и да съобразите крайното си решение с мнението на професионалистите в областта на интериорния дизайн. От друга страна, ако момичето е по-голямо, в тинейджърска възраст например, е добре да съгласувате мнението си и да уважите гледната ѝ точка. По този начин, детето ви ще почувства комфорт в собствената си зона и тя ще се превърне в любимото ѝ място. Как да направим подходящия избор:

  • според размера на стаята – ако помещението, което искате да декорирате, е с малки размери, трябва да подберете такива, комбинации от тонове, които да създадат визуално впечатление за просторност. Подходящо е да съчетаете тъмен под със светли стени и таван. Подходящо е да използвате бежово или бяло за целта. Ако помещението е просторно можете да експериментирате със съчетанието. В случай че сте заложили на по-меки тонове, можете да създадете контраст в обзавеждането като сложите килим, картина, завеси или други предмети в по-ярки тонове. 
  • според възрастта на детето – до голяма степен изборът на цветове за детската стая на вашето дете зависи и от нейната възраст. При най-малките решението зависи изцяло от вас, докато при по-осъзната възраст се определя и от самото момиче. Популярен избор за юношеските стаи е съчетание между розово и бяло. При тинейджърските помещения е популярен вариант добавянето на червени акценти, докато комбинацията от зелено и неутрален нюанс, като бежово, е предпочитан от момичета на всякаква възраст.

 Ако искате да превърнете помещението на вашето дете в стилно и уютно място, трябва да помислите за цветовете на мебелите. Ефектен и модерен вариант е да заложите на неутрални нюанси за стените и пода, които да комбинирате с модулно обзавеждане в един цвят, включващо гардероб, легло, бюро и скрин. Ако искате да създадете по-разчупена и интензивна обстановка, можете да включите акценти под формата на аксесоари. Подреждането на декорации като персонализирани колажи, картини и рамки със снимки също е добра идея. Изберете тематични спални комплекти, които може да бъдат свързани с интересите на детето или с филмите и игрите, които харесва.

Показан продукт - детски спален комплект Съни

Подобни статии
Комбиниране на цветове за начинаещи: Урок в интериорния дизайн
Комбиниране на цветове за начинаещи: Урок в интериорния дизайн
Идеи за офиса
Идеи за детска стая
Идеи за кухнята
Идеи за спалнята
Идеи за хол и всекидневна
Идеи за антрето
Идеи за дома

Цветовете са навсякъде около нас. Те не само придават характер на обкръжаващата ни среда, но и въздействат върху нашето настроение и емоции. В интериорния дизайн...