Как да изберем подходящи картини за хола

Как да изберем подходящи картини за хола

Интериорът във всекидневна трябва да е модерен, красив и интересен, за да ни въздейства положително. Изборът на подходяща декорацията е също важен момент, като тя често се явява финалния щрих, с който завършваме интериорното начинание. Картините за хол в големи или в по-малки размери биха могли да бъдат отличен естетически акцент, като е препоръчително те да бъдат поставени на видно място в стаята, като преди това се избира удачна рамка.

Какви картини са подходящи за хола

В топли и в студени цветове? Това е първият въпрос, който вероятно ще си зададеш, когато дойде време да избереш подходяща картина за дневната. Преди да се заемеш с декорирането на някоя стена и да определиш разположението на рисуваната творба, трябва също така да решиш и в какви размери искаш да бъде тя, за да е нейното присъствие в дневната открояващо се.

Има доста идеи за подобен вид стенни допълнения, като освен на авторски произведения, можеш да заложиш и на принтирани изображения на пейзажи или абстрактни дизайни, които са подходящи за закачване над дивана или на друго място в хола. Висящите пана са също сред популярните декорации, определяни като идеалния начин да подчертаем интериора и да му придадем специална харизма.

Как да изберем най-подходящите

Не си мисли, че изборът на художествена творба за дневната е лесна задача, защото има невероятно много решения, от които да се възползваш. За да не се затрудниш по време на селекцията, следвай насоките по-долу:

  • обърни внимание на основния интериор – от огромно значение е да се водиш по стила на обзавеждането, което може да е изразено модерно или пък да включва ретро мотиви;
  • избери цветова гама – топла или студена, важното е да ти носи визуално удоволствие и да не е в противоречие с обстановката в хола;
  • реши какво искаш да виждаш всеки ден – морски пейзаж или препускащи в пустинята коне, а защо не и картина на красива жена, чиито силует е артистично загатнат? Много са подходящите варианти, така че отвори сетивата си и купи най-добрата декорация за дневната;
  • определи размери за картината – можеш да поставиш няколко по-малки художествени творби на стената в дневната, или да сложиш една единствена, но в големи размери.

Това са основните критерии, по които е добре да се водиш, когато дойде време да избереш художествена творба за окачване на стената в хола. Подходящи произведения от този тип има много, затова си дай достатъчно време, за да обмислиш всяко едно от тях.

На кои цветове да заложим

Живопис или абстракция, импресионизъм или минимализъм – художествените стилове са изключително много като вид и цветова интерпретация, което разкрива и доста възможности на хоризонта. Ако търсиш картина за дневната, то сред най-подходящите опции е да заложиш на топлата цветова гама, за която всеки знае, че предразполага към релаксация и отпускане на сетивата. Бежово, светло жълто, червено, кафяво и други земни нюанси са супер избор в случая.

Когато гледаш към художествена творба за хол, трябва усещаш спокойствие и хармония, което е и целта на нейното присъствие в стаята. Това може да се постигне и със студените нюанси, комбинирани по приятен за окото начин с останалите интериорни елементи в дневната. Синьо, зелено и виолетово – тоналността не е от чак такова значение, ако тя резонира добре със заобикалящата обстановка. Имай предвид, че творба с такъв дизайн би могла да бъде и ярък акцент в центъра на “събитията”, с помощта на който да внесеш и желаната дълбочина на холната визия.

Как да ги съчетаем с интериора

Бъде умерен и не претрупвай хола с излишна декорация. Много картини на стената в хола не са най-подходящото решение – по-добре постави една голяма и две-три по-малки около нея, ако все пак търсиш пищен ефект. Добро място за окачване на художествената творба е зоната над дивана, но много хора решават да я сложат и на отсрещната стена, до ТВ секцията, така че визуалният контакт с нея да е непрекъснат.

Ако мебелите са от дърво или в кафявата гама, избери рамка в същия стил и нюанс. Друга също много важно нещо е да определиш правилния размер на картината за хол, който да отговаря на неговите пространствени възможности и да не отвлича вниманието от други значими за теб акцентни точки като декорирания с красиви фигурки или свещник скрин.

Идеи за разположение на картините в дневната

Преди да закачиш художествената творба на някоя от стените в хола, реши кое е най-подходящото за нея място. Ето и някои съвети:

  • отиди в края на помещението, за да разбереш къде пада погледът ти – ако не можеш да прецениш “на око” къде е средата на на стената, използвай рулетка за по-точно измерване;
  • подредбата тип “аптекарски шишета” не е добра – под симетрия трябва да разбираш не идеално подравнени в горния или долния край картини, ами така разположени, че линията на погледа ти да минава през тяхната среда;
  • арт комбинации – тук става дума за няколко произведения на едно място, които имаш задачата да организираш по подходящ начин. Можеш да окачиш различни по размери рамки или да избереш такива с абсолютно еднакви големини. Важното в случая е дали искаш по-разчупен ефект или по-сдържан.

Холът е там, където прекарваме голяма част от свободното си време. И точно затова е добре да се погрижим за неговата красива декорация, която включва и подходящите изображения за хол. Избери я/ги с вкус и обмисли всеки един детайл.

Защо размерите на картините са от значение

ЪГЛОВ ДИВАН ДАЛАС ЛЯВ СИВ С ЧЕРНА КОЖА

Размерът е винаги от значение особено що се касае за избора на картина за хола. Подходящата е тази, която с големината си отговаря на квадратурните възможности, предлагани от помещението. Би било неподходящо да заложиш на твърде голямо изображение, ако дневната е много малка, защото така ще я стесниш още повече. И обратното – ако тя е доста просторна, прекалено малките творби пък ще се загубят някъде в пространството.

Кои картини са Фън Шуй

Стилните мебели и ефектната декорация като Фън Шуй картините за стена са сред водещите елементи, определяни като препоръчителни при обособяването на тази част от дома. Когато обстановката е раздвижена, а подреждането на обзавеждането е добре обмислено, задоволителните резултати няма да закъснеят. Под “Фън Шуй” се разбират водните сцени, растенията, горските пейзажи, абстрактните изображения в топли цветове и др.

Защо са подходящи за всекидневната

ХОЛНА МАСА СТАФОРД МАКСИ НАТУРАЛ

Когато се намираш в тази стая, сетивата трябва да “почиват”. Именно това е предназначението на хола – да ти помага да релаксираш, да се отпуснеш и да се заредиш с добро настроение. Освен мебели, за това благоприятстват и картините в приятни цветове и интересен сюжет, какъвто е и този на Фън Шуй тематика.

Автор: МебелМаг