Как да изберем подходящи цветове за всяка стая

Как да изберем подходящи цветове за всяка стая

При ремонтни и освежителни дейности, свързани с интериора на вашето жилище, едно от най-важните решения, които трябва да вземете, е кои цветове ще бъдат подходящи за различните стаи. Проектирането на цветовите комбинации не само влияе върху естетиката на отделните стаи, но и създава подходящото настроение според типа на помещението. 

Освен подходящия подбор на цветовете поотделно, трябва да помислите и за комбинацията между нюансите и дали отделните компоненти си подхождат и създават отлично съчетание. Защо е толкова важно да направите правилно комбиниране на цветовете за всяка стая?

Какъв ефект имат различните цветове?

Основно цветовете се разграничават на топли, неутрални и студени. Различните нюанси на розово, лилави, зелено и синьо се класифицират към студените, които са актуални при създаване на интериорен дизайн в стаи като спални, детски, трапезарии или гостни. Те се категоризират като успокояващи, което е именно изискването за този тип пространства.

Обратно на това, топлите като жълто, оранжево и различните нюанси на червено водят до повишаване на физическата и психическата активност и не са подходящи за спални помещения, а предимно за тези, като всекидневни, домашни офиси, кухни, трапезарии. 

Неутралните варианти са кафяво, сиво, бяло, черно и бежово в различните им тонове. По-тъмните нюанси създават визуално усещане за намаляване на пространството, докато светлите такива го правят да изглежда по-просторно и уголемено, дори и да е малко.

Ефектът, който създават отделните варианти, както и комбинацията от няколко нюанса, е голям. Те могат да манипулират визуалния изглед за големината на помещението, както и да предизвикват спокойствие, отпускане или бодрост и поддържане на активността на човек. Изберете правилната комбинация от тонове, за да създадете за всяка стая в дома си подходящата обстановка. 

Какво да вземем предвид, когато избираме цвят за всяка стая?

Когато избирате тонове за стените, подовата настилка или мебелите за всяка стая, трябва да вземете предвид много повече от собствените си предпочитания. Две от най-важните обстоятелства, които ще окажат влияние върху крайния резултат при промяна на интериора на отделните помещения, са:

  • размерът на помещението – много е важно да съобразите големината на отделните стаи. На първо място, защото изборът на различните нюанси, които ще фигурират върху стените, подовата настилка и мебелите, могат да манипулират визуалните представи за големината на стаята. Ако стаята ви е малка, то със сигурност не бихте искали да изглежда още по-тясна. В такъв случай, подходящи биха били светлите тонове, които ще направят мястото да изглежда обширно. Именно поради тази причина, скандинавският стил е все по-актуален и модерен. Обратното, ако използвате червено, кафяво или черно, ще създадете впечатление за по-малко помещение;
  • количеството естествена светлина – много е важно дали естественото осветление навлиза в помещението, какво е изложението на жилището и конкретната стая, дали е южно или северно. Ако в избраното от вас помещение, в което се предполага по-голяма активност, има минимално количество светлина и вие изберете тъмен цвят, то най-вероятно погледът ви ще се изморява лесно и ще ви се доспива, когато не трябва. Ако изберете тъмен цвят, но помещението се осветява добре от естествената светлина, това решение няма да влияе толкова силно.

Как да съчетаем цветовете на стените и мебелите във всяка стая?

Независимо за кое помещение избирате цветови варианти, ако искате да получите подходяща комбинация, трябва да спазвате златно правило. За оптично уголемяване на помещението можете да направите комбинация от светли стени и таван, които контрастират с тъмен под. В случай, че искате помещенията ви като хол, спалня, трапезария или антре да изглеждат много просторни, можете да изберете светли тонове както за подовата настилка и тавана, така и за стените. Ако искате помещението да изглежда по-високо и тясно, можете да заложите на светъл таван и под, като при стените се използва съчетание между тъмни и светли тонове. Такова визуално впечатление е най-търсено за коридорите. 

При избор на обзавеждане трябва да внимавате. В случай че искате да закупите мебели като гардероб, легло, нощни шкафчета, скринове, маси и столове в черен, кафяв или друг по-тъмен вариант, трябва да се уверите, че останалата част от интериора е по-светъл, за да не се създаде чувство за тревога и умора. 

Кухня и трапезария

Често срещан вариант за интериора на кухнята е използването на имитация на дърво или истински масив. За кухненските плотове често се избира бежово и по-специално тонове капучино и шампанско.

Хол

Ако искате тъмна секция и холна гарнитура, включваща диван, фотьойли и масичка, които са в тъмни тонове, не забравяйте да прецените съчетанието с подовата настилка и боята на стените. Ако сте избрали скандинавски стил и всеки аспект от всекидневната е в светли нюанси, то е подходящо да наблегнете на цветни и наситени акценти за баланс като картини, възглавнички, свещници и други предмети.

Спалня

Ако искате да изберете цвят за спалнята, то подходящи варианти са тези, създаващи чувство за спокойствие. Изберете по-неутрални тонове за гардероба, скриновете, както и самата спалня, ако сте избрали по-наситени варианти за стените и пода. В случай че преобладават светлите тонове, можете да експериментирате чрез контрастиращи детайли, като спален комплект, завеси, килим, възглавници. Актуални са 3D тапетите с различни флорални мотиви, както и имитиращи тухли или камък. 

Детска стая

Подходящи варианти за детската спалня са пепел от рози, светлосиньо, както и сиво или бежово. Те ще успокояват детето и ще го карат да се чувства добре. Няма да предизвикват прилив на енергия късно вечер и ще му помогнат да заспива по-лесно. Зеленият цвят в светлите си нюанси въздейства благоприятно върху психиката, което го прави подходящ за детската спалня. Можете да комбинирате с кафяво, оранжево или жълто, които да създадат баланс в заобикалящата детето среда.