Как да изберем кухненски плот?

Как да изберем кухненски плот?

Кухненският плот е един от най-важните елементи в проектирането на всяка кухня. Върху него се поставят горещи и студени съдове, домакински принадлежности, чинии и прибори за хранене. Той изпълнява редица важни функции и затова трябва да е здрав, да е устойчив на надраскване, на петна и на високи температури. 

Тъй като вариантите са разнообразни, е правилно да съобразите покупката, освен с бюджета си, но и с вида на останалите мебели в кухнята. Ако отделите време да изберете подходящ модел за вашите нужди и интериор, той ще ви служи дълго време.

Какъв материал да изберем за кухненски плот?

Един от ключовите критерии, при подобна покупка, е – от какъв материал ще бъде изработен. Модерните видове са толкова разнообразни, но в редовете по-надолу може да научите подробности за характеристиките на всеки от тях, спрямо приложението му в кухнята:

Ламинат

Това е комбинация между шперплат и МДФ, с покритие от ламинат. Цената му е сравнително достъпна. Почиства се лесно от петна и замърсяване. Декоративната повърхност може да е с имитация на дърво, камък, пясък и други. Това разнообразие позволява да направите кухнята си в какъвто стил прецените. Недостатъкът при този вид покритие е, че не издържа на високи температури и се надрасква лесно. Ако подобен кухненски плот се повреди няма как да бъде поправен, както позволяват някои други изделия.

Камък

Красив естествен материал, който лесно ще съчетаете с кухненски шкафове направени от дърво. Той е изключително устойчив и много трудно може да бъде повреден. Характеризира се с антибактериални свойства, издържа на удари и на висока температура. Като минус за камъка може да посочим, че е много скъп и тежък. Почистването му също изисква повече усилия.

Гранит

Висококачествен материал, който ще ви създаде усещане за лукс в кухнята. Известен със своята здравина, гранитният модел също е и термоустойчив. Предлага се в различни разцветки, за да може да се комбинира лесно с обзавеждането в кухнята. Недостатъците му са свързани с високата цена и задържането на петна. Ако бъде изцапан с кафе, вино или черен чай – петната ще останат.

Мрамор

Този естествен камък придава на интериора на кухнята нотка изтънченост. Много добре ще го синхронизирате с шкафове направени от дърво. Той е траен, не абсорбира водата и може да избирате от широк цветови диапазон. Към положителните му черти трябва да споменем и устойчивостта на високи температури. Минусът на мраморния плот е високата цена, и това че е чувствителен към хранителни киселини.

Кварц

Плотовете от този материал се наричат още композитни. Представляват комбинация между смола и кварцов агломерат. Резултатът е изключително красив и стилен. Моделите от кварц се предлагат в различни цветове – тъмни и светли. Лесно ще намерите форма и размер, подходящи за вашата кухня. Кварцът е устойчив на надраскване, на петна и на високи температури. Поддръжката му няма да ви затрудни, но трябва да използвате неагресивни препарати.

Стъкло

Изборът на стъкло е много подходящ за модерната кухня. Може да изберете модел между разнообразни дизайни, цветове и форми. Ако се спрете на подобен плот, е добре да поставите и стъклен гръб в кухненската зона. Стъклото е топлоустойчиво и издържа на механични удари. Трябва да го почиствате ежедневно, тъй като петната върху него са доста забележими. В случай че се счупи – се налага да замените целия плот.

Дърво

Широко разпространено и предпочитано от хората, които държат на топлината и семейния уют. Цената е изгодна и като естествен материал ще създаде приятна атмосфера в кухнята. Плотът изработен от дърво, трябва да се пази много, тъй като е възможно някои храни да оставят петна по него. Ако не сте внимателни, има опасност много скоро да се появят драскотини.

Керамика

Изработват се от плочи на глинена основа, залепени върху циментова дъска. Причините, които ще ви накарат да изберете керамичен плот за кухня, са ниската цена и безпроблемния монтаж. Разнообразните цветове са лесни за съчетаване с обзавеждането и може да имитират камък или дърво. Недостатъкът им е, че са склонни към напукване и чупене, а в този случай не могат да се ремонтират.

Неръждаема стомана

От нея са направени плотовете във всички професионални кухни. Повърхността им е невероятно хигиенична и устойчива на високи температури. Други плюсове са разумната цена и лесната поддръжка. Единствено трябва да внимавате за надраскване, защото това няма как да се поправи.

Използването на качествени материали, от които да се изработи кухненският плот, е от съществено значение за дългия експлоатационен живот на изделието.

Какъв цвят за кухненски плот да изберем?

След като сте открили подходящия материал, следва да изберете и цвят. Той трябва да се съчетава с шкафовете, мивката, аксесоарите, цвета на стените и пода. Ето няколко практични идеи от нас:

  • бял гланц – изключително подходящ за модерно жилище. Съчетава се с шкафове в светла дървесина или бяло. Осветлението ще се отразява в гланцираната повърхност и така зоната ще изглежда още по-луксозна. Недостатъкът на този цвят е, че всяко замърсяване и петънце ще бъде прекалено видимо. Ако държите на подобен нюанс, трябва да сте готови и за по-сериозна поддръжка;
  • пясъчен – с този цвят няма как да сбъркате. Лесно се комбинира с другите нюанси, а шкафовете в кухнята може да са в кафяво, бяло, зелено, жълто или дори червено;
  • черен мат – стилен и елегантен, той ще създаде изискан контраст между горните и долни шкафове. Налага се да го почиствате по-често, тъй като пръските от вода и отлаганията от варовик ще се забелязват повече. Различните драскотини и отпечатъци при тъмните модели са по-видими, но въпреки този минус те са много оригинални.

Светлите тонове визуално ще увеличат помещението. Ако кухнята е с южно изложение, обзавеждането е добре да бъде в студени цветове, като синьо и лилаво. При северно разположение съответно следва да са топли – праскова, оранжево или бежово.

Как да почистваме кухненския плот?

Всеки материал има своята специфика при почистване. Ако е изработен от гранит или ламинат измивайте с топла сапунена вода. Не са подходящи абразивните препарати, които ще надраскат повърхността. Използвайте мека четка или гъба, с която внимателно да почистите кантовете и уплътненията. 

Петната по камъка се почиства лесно като приготвите паста от сода и вода, смесени с амоняк. След това изплакнете обилно. Неръждаемата стомана се хигиенизира с мека кърпа, напоена с препарат за почистване на съдове. Подсушете с нежна и чиста кърпа от микрофибър. Моделите с гланцирана повърхност се почистват по-лесно, докато тези с матирана изискват повече грижи.

Създайте концепцията, която най-много се доближава до вашите представи и която няма да ви омръзне бързо, защото кухненското обзавеждане не се подменя често. Набележете си материал и разгледайте какви съчетания може да правите с него.