Идеи за обзавеждане на студио

Идеи за обзавеждане на студио

Оползотворяването на пространството в жилището по красив и функционален начин е основна задача за всеки собственик на имот. Независимо дали той е малък или голям, винаги има възможност за създаването на впечатляващ интериор. За целта е нужно да се борави по правилен начин с нюансите, мебелите, декорацията и домашния текстил, за да се постигне цялостен, модерен и практичен дизайн. Идеите за обособяване на студио са също в изобилие, като тук ще поставим фокус върху визуалното му оформление.

Как да създадем усещане за по-голямо пространство?

Малките жилища не са ограничение – те са дори интересна възможност да се възползваме от наличното място по креативен и естетичен начин, така че да си осигурим комфортна обстановка и уют. За да създадем усещане за по-голямо пространство в студиото, можем да заложим на зонирането, при което стаята се разделя на две и дори повече части. За преграда могат да послужат подвижните и статични паравани, обзавеждане като шкаф, секция или гардероб, та дори и някои декоративни растения. Ето и други идеи за обособяване на отделни зони в студиото:

1.Цветове – светлите нюанси са препоръчителни при обзавеждането на малко студио. Добре е да заложим на тях при боядисването на тавана и стените, при покупката на мебели, при избора на завеси, ламинат и подови настилки. Така ще постигнем оптическата илюзия за повече пространство и ограничената площ няма да е толкова осезаема. Бялото и бежовото са отлична идея за нюанси, които е препоръчително да преобладават в такъв тип жилища, като към тях може да се добавят ярки тонове за акцент.

2. Осветление – притокът на естествена светлина е най-добрият вариант за малки жилища като студиото. Ако липсва такава, е желателно да се избере подходящо осветление – основно и акцентно. В обзавеждането може да се интегрира и ефектна изкуствена светлина – във варианти за под, за окачен таван, като насочваща светлина, или с помощта на високи настолни лампи и плафони.

3.Огледала – огледалните повърхности са сигурен начин да се сдобием с модерно обзавеждане, което да е едновременно красиво и функционално. С тях ще се наслаждаваме и на усещането, че в студиото има повече пространство, което ще повиши комфорта.

Обзавеждането на дома е обширна тема, по която винаги има какво да се каже. В разгара на интериорния процес трябва да помислим и за някои детайли, с които да се постигне пълна хармония и практичност. При изпълнението на идеите, свързани с организирането на малкото студио, е добре да почерпим вдъхновение от актуалните тенденции при мебелите, но да не забравяме да се доверим и на вътрешните си усещания и вкус.

Какви мебели да изберем за студиото?

Ограничените жилищни площи се определят като все по-предпочитани за създаването на уютен дом, както в България, така и в световен план. Освен заради по-ниската си стойност, студиото се предпочита за реализиране на предизвикателна интериорна идея, която да включва обзавеждане с висока практическа и естетическа стойност. Препоръчителни мебели са:

  • диван с вградена ракла – предпочитана идея за всеки тип обзавеждане, а не само за малки жилища. Причината за това е удобството при използването му за сядане и по време на сън. Употребата му в студио е силно препоръчителна, защото ще изпълнява ролята на удобна мека мебел, но и на комфортна спалня;
  • таванно легло или креват с падащ дизайн – и двата варианта са чудесен избор за имоти с минимална площ, където трябва да се обособят няколко зони, за да бъде приятно пребиваването в тях. Таванните легла са нестандартен, но все по-популярен подход, тъй като реално не заемат никакво място. Моделите с падаща конструкция са също търсен избор, като идеята е след като приключи употребата им, да се освободи пространство;
  • сгъваеми маса и столове – ако разполагаме с минимална квадратура, която да оползотворим възможно най-добре – трапезен комплект със сгъваем дизайн би бил прекрасно решение. Предимството е, че след като сме приключили с обяда или вечерята, можем да приберем масата и столовете, за да не заемат излишно място. Подобно обзавеждане е сред най-харесваните интериорни идеи за мини жилища, като студиата;
  • бюро с монтаж на стената – тук основната работна площ може да се сваля и вдига при необходимост. Бюрото е вградено към стената и не отнема от минималната площ. Столът също може да е с олекотена конструкция и да се сгъва, за още по-добра функционалност;
  • висока спалня – мястото под нея може да послужи за съхранение на кутии и дори техника, които не използваме много често. Друга добра идея е да вземем легло с повдигащ механизъм, който позволява използването на пространството под матрака за шкаф.

Всяко едно малко жилище би могло да бъде обзаведено модерно и функционално, но то трябва да бъде и качествено. Подобни инвестиции напълно си заслужават, тъй като домът е там, където се прибираме всеки ден. Важно е да намираме уют и красота, за да можем да релаксираме пълноценно и да се радваме на приятна обстановка.

Как да обособим различните зони в студиото?

Зонирането на малки жилища е честа практика, защото дава страхотни резултати. При разделянето на стаята на няколко части се обособяват отделни активни зони, които могат да се откроят чрез:

  • подвижни прегради и завеси – с тях може да се отдели обзавеждането на спалнята от това в кухнята и трапезарията, така че визуално да се организират две помещения с висока функционалност;
  • мебели – при зонирането на малки жилища, доста хора залагат на обзавеждане от рода на гардероб или етажерка с отворени рафтове или чекмеджета. С тях се постига добра интериорна структура и се осигуряват битови удобства, които са силно необходими за имоти като студиото;
  • цветове – друг начин да се сдобием с модерно обособен апартамент, с малка площ, е посредством играта на цветове. Комбинацията от тъмни и светли нюанси е супер идея да разделим оптически жилищната зона на няколко части, с конкретно предназначение.

Покупката на ново обзавеждане цели реализирането на оригинални интериорни идеи, които са ни докоснали със своята креативност и висока естетика. При инвестицията в мебели се трябва да се вземат предвид качеството, цената и дизайна, за да се получи удовлетворяващ резултат от извършените промени в интериора.