Идеи за обзавеждане на малка детска стая

Идеи за обзавеждане на малка детска стая

Обзавеждането на детската стая, особено ако тя е с малки размери, може да бъде задача с повишена трудност. За да използвате максимално добре разполагаемото място и да успеете да позиционирате всички необходими за детето мебели и вещи, е много важно да се възползвате от идеи, включващи функционални и компактни средства за целта. Постигането на отличен интериор, модерен дизайн, обзавеждане и практично съхранение на вещи, е напълно възможно.

Какви мебели да изберем за малка детска стая?

Изборът на обзавеждане за спалня за дете, когато разполагате с ограничена квадратура, е задача, изискваща повишено внимание. За щастие, производителите и търговците на модулно обзавеждане предлагат множество варианти, които да оползотворят както хоризонталното, така и вертикалното място.

Ето няколко практични съвета, по които да се водите при избор на обзавеждане на малка детска стая:

1. Не залагайте на прекалено обемно обзавеждане, като двукрилни или трикрилни гардероби, които ще отнемат от свободното място. Вместо това, можете да се насочите към по-малки по размери, но повече като отделни модули. Важно е и как ще ги разположите. В случай че разполагате с възможност за целта, можете да се ориентирате към модели за вграждане, които ще ви помогнат да оптимизирате помещението.

2. Когато избирате легло, отново следва да го съобразите с размерите на стаята. Това до голяма степен зависи от възрастта на детето. Бебешката спалня изисква минимално пространство, което да бъде отделено за позициониране на леглото, докато зоната за тийнейджъри и юноши изисква наличие на едноместно или двуместно легло. В такъв случай, трябва да внимавате къде го разполагате. Ако малкото помещение е правоъгълно, го поставете в някой от ъглите по дължината.

3. Изберете по-светли мебели, като бели, бежови, шампанско, капучино. Ако детската стая е за момиче, можете да приложите и светлите тонове на розово, като пепел от рози или бебешки нюанси, а ако е за момче – светлосиньо. Тези цветове създават визуална илюзия за по-уголемено пространство.

4. Възползвайте се максимално от свободното пространство. Отлична идея е да използвате етажерки за стените, ъглови шкафове и мебели. По този начин, дори с малкото пространство, ще успее да съхраните всички прилежащи вещи и играчки в детската стая по подреден и прилежен начин.

5. Ако имате две деца, които делят една спалня, можете да използвате надстройка за поставянето на второ легло. По този начин, значително ще съхраните свободно пространство. Освен функционални, двуетажните легла изглеждат и много ефектни.

6. Ако в помещението не навлиза достатъчно естествена светлина, можете да заложите на по-светли цветове за стените, както и да използвате изкуствено осветление, вградено в мебелите. Много популярни са LED лампичките, вградени в шкафовете.

7. Изберете механизъм за отваряне на вратите, който ще ви спести пространство. В по-тясната спалня, разположението на мебелите е от съществено значение. Ако поставите гардероба в близост до леглото и той е със стандартно отваряне на вратите, има възможност те да не могат да се отворят изцяло. В такива случаи подходяща идея, от която да се възползвате, е плъзгащ се механизъм.

8. Изберете мебели с повече чекмеджета, притежаващи достатъчна дълбочина. Така ще можете да съхраните повече вещи на едно място.


Как да накараме пространството да изглежда по-голямо?

Има няколко идеи, които да ви помогнат да създадете оптична представа, че детската стая е по-голяма, отколкото всъщност е. Първата такава, е да заложите на по-светли нюанси, които да използвате не само за стените и тавана, но и при обзавеждането. Комбинацията от цветове е много важен момент от създаването на усещане за по-голямо пространство. Изберете по-светли тонове, които не само ще накарат помещението да изглежда по-обширно, но и ще създадат чувство за спокойствие и положителни емоции. Ако искате да поставите по-ярки тонове в част от интериора, то можете да го направите чрез минималистични акценти, придаващи персоналност на малката детска стая. 

Друга идея, от която да се възползвате, е да използвате тъмна подова настилка. По този начин, в комбинация със светлите стени и таван, мястото ви ще изглежда максимално просторно и прилежно. 

Трета идея, която е много ефективна и придава индивидуалност на интериора на детската стая, е да се оползотвори вертикалното пространство. Изберете подходящо обзавеждане като стелажи за стени, етажерки и органайзери, които ще ви помогнат да освободите място на хоризонталната повърхност, като същевременно аранжирате отлично разполагаемото място.

Сред най-добрите идеи, от които можете да се възползвате, е да заложите на максимално функционално обзавеждане, каквото са двуетажните легла, тези с ракли, скринове, които комбинират рафтове и чекмеджета, както и подбор на отворени шкафове.

Ако детето ви разполага с много играчки, обособете малък кът за игра, който ще освободи останалата част от помещението и ще ви помогне да го приведете в желания ред.


Как да оптимизираме мястото за съхранение в малката детска стая?

Децата разполагат с множество различни вещи, които растат по обем пропорционално с годините – колкото повече пораства, толкова повече вещи притежава и съответно има необходимост от повече лично пространство.

За да постигнете максимално ефективно идеята си за оптимизиране, е важно да се насочите към подходящи средства за целта. На първо място, използването на стените за монтиране на различни елементи от обзавеждането е идея, на която трябва да обърнете голямо внимание. Изберете подходящи етажерки и рафтове, където да позиционирате колекционерски вещи, книги и персонални притежания.

При избора на легло, можете да се насочите към модели, които разполагат с шкафове или с подматрачно пространство за съхранение. По този начин можете да поберете много повече вещи, отколкото бихте могли, ако не използвате такива приспособления. Детската стая е деликатно място, защото е нужно да притежава голям брой мебели в обзавеждането. Ако разполагате с бюро, можете да използвате различни органайзери с разделители, където да бъдат подреждани ученическите принадлежности. Ще откриете различни комплекти и отделни артикули, които да ви помогнат да оптимизирате малкото помещение по отличен начин.