Идеи за модерно обзавеждане на къща

Идеи за модерно обзавеждане на къща

Все повече семейства инвестират във ваканционна вила извън града с идеята да прекарат приятно отпуска си или свободното си време. За да си почивате в приятна атмосфера в близост до природата, е важно къщата за почивка да е обзаведена модерно и стилно. За всяко от помещенията е добре да изберете функционални и едновременно красиви мебели, както и подходящи цветови нюанси и декорации, които ще направят стаите уютни.

Кои са популярните стилове за обзавеждане на къща?

Съществуват няколко основни стила в обзавеждането, предпочитани от повечето хора, към които може да се насочите и да грабнете идеи. Ето ги и тях:

Средиземноморски

Къщите в този стил се отличават с отворените пространства и заложените естествени материали в обзавеждането и декорацията. Основната жилищна площ се слива по естествен начин с градината и създава усещане за простор. 

Средиземноморските къщи се характеризират с използването на различни нюанси на синьото. Ярките палитри се комбинират с успокояващи цветове като бежово, сиво, бяло, бледо жълто. Светлината трябва да е ненатрапчива, затова за прозорците са подходящи ефирните завеси. Използвайте обзавеждане в дървесни тонове, камък и ковано желязо, а за украса допълнете с различни по размер възглавници, плетени килими и картини с морска тематика.

Провансалски

Усещането за уют в къщата се дължи на нежните и меки пастелни цветове. Стените на дневната може да са покрити с дърво или тухла, но боядисани в бяло, бежово или приглушено жълто. Дизайнът е вдъхновен от природата, затова е подходящо в спалнята да поставите флорални тапети. Белият цвят се комбинира с топли и живи тонове като охра, жълто или оранжево. 

При този стил се търси естествеността и идеята за спокоен селски живот в къща, комбиниран с френската елегантност. Мебелите може да бъдат с красиви декоративни орнаменти и да се открояват на фона на стените. Обзавеждането предполага употребата на скринове, витрини и рафтове със състарен ефект.

Модерен

Комбинирането на различни стилове е подходящо в модерния интериор на къщите. Добра идея за хола на къщата е тухлената стена в съчетание с минималистични мебели. Те може да са с изчистени, гладки линии. Чудесна идея е диванът в тъмни нюанси, тапициран с текстил или кожа. Към него може да се добави светло кресло в необичайна форма като акцент. В къща с модерно обзавеждане е хубаво декорациите да не са много. Съветваме ви полилеите, на които ще заложите, да са метални или стъклени без орнаменти или висулки.

Индустриален

При индустриалния стил присъстват черният, сивият и кафявият цвят. Може да се допълнят с детайли от стомана, желязо, бетон, тухлена зидария и други. Стилът е подходящ за отворени пространства, съставляващи няколко етажа. Таваните трябва да са много високи и да има големи прозорци. Чудесна идея е комбинацията между метал и дърво. Изберете голяма дървена маса и я съчетайте с метални столове. Плотът на кухнята може да е от неръждаема стомана. В този стил ще се впишат кухненски шкафове в сивата гама. Изложените на показ тръби и абсорбатор са точно попадение към оформяне на индустриален дизайн.

Тези интересни стилове в обзавеждането ще ви помогнат да пресъздадете вашата идея за комфортна атмосфера в къщата си извън града. 


5 съвета за модерно обзавеждане

Ще ви дадем няколко съвета, с които лесно да оформите естетически красива жилищна среда:

1. Започнете с избора на цветове

Теорията на цветовете се занимава с начина, по който различните нюанси взаимодействат един с друг. Студените цветове са зелено, синьо и лилаво. Те са успокояващи и оптически разширяват пространството. Идеята на тези тонове е да създадат усещане за спокойствие и релакс. Топлите цветове, като оранжево, жълто, кафяво или червено, повдигат настроението и предразполагат към комуникация. Много подходящи са за дневните зони. Неутралните – черно, бяло и сиво се комбинират с останалите, така че с тях лесно може да се запълни останалото обзавеждане.


2. Изберете фокусна точка

Това е първото място, което привлича погледа, когато влезете в помещението. Около този своеобразен център се организира разпределението на останалите мебели, но не е задължително той да е разположен в центъра на стаята. Всеки аксесоар или мебел може да се превърне във фокусна точка, стига да изпъква с оригинален дизайн или ярък цвят. В дневната това може да е диванът, ако сте избрали модел в червено, жълто или зелено. В кухнята голяма трапезната маса от дърво е чудесен център, а в спалнята може да заложите на интересни дизайнерски нощни шкафчета.


3. Бъдете креативни с осветлението

Осветлението се дели на основно, целево или насочено. Към основното се причисляват висящите осветителни тела като полилеи и пендели, които служат за осветление на по-голямата площ от помещението. Използвайте луксозен полилей в хола и спалнята, а в трапезарията по-малък пендел. За коридора, стълбището и банята потърсете плафони. При целевото осветление светлината трябва да е по-силна от основната и се насочва към точно определена зона. За този тип се предлагат настолни лампи или лампиони. Подобни осветителни тела може да разположите в спалнята, върху нощните шкафчета и в дневната в близост до дивана. Насоченото осветление се фокусира върху конкретен обект, който искате да акцентирате. Вградените луни и стенните аплици са перфектни за това.


4. Включете растения и зеленина в интериора

Растенията ще подобрят положителната атмосфера в къщата, тъй като доближават до природата, имат релаксиращ ефект, а и пречистват въздуха. Изберете красиви кашпи и декорирайте дневната, кухнята и трапезарията. Това са зоните, които се използват от цялото семейство и са подходящи за отглеждане на цветя. Във всекидневната, в близост до голям прозорец, може да поставите Фикус. Добра идея са и по-големите кашпи с различни зелени растения, разположени около секцията. За кухнята и трапезарията изберете каланхое, защото е непретенциозно, цъфти в различни цветове и придава свежест в конкретната стая.


5. Обърнете внимание на външното пространство

В двора използвайте красиви градински мебели. Заложете на обзавеждане в комплект. Ако сте по-голямо семейство и искате да се храните на открито, изберете правоъгълна маса с достатъчно на брой столове. Популярни са мебелите от алуминий, дърво, пластмаса и изкуствен ратан. В случай че нямате навес, моделите от дърво не са добра идея, защото лесно може да се повредят от влагата и дъждовете. По издръжливи са алуминият и пластмасата. Ако желаете кът за почивка, е добре да използвате диванче с меки възглавници и масичка за кафе.


Идеите за обзавеждане на къщата са наистина много, но най-важно е финалният резултат да ви удовлетворява и да се чувствате уютно.


Показан продукт - Ъглов диван Сохо