Идеи за кухненски шкафове: как да организираме пространството

Идеи за кухненски шкафове: как да организираме пространството

Едно от най-важните решения, които трябва да вземете, когато избирате обзавеждане за вашата кухня, е организацията на пространството. За целта е подходящо да използвате идеи и съвети, дадени от професионалисти в областта, и да бъдете внимателни при избор на кухненски мебели. Докато всички останали помещения в дома могат да бъдат повече естетически, отколкото функционални, в кухнята е важно да оползотворите наличното пространство максимално практично.

Защо е важно пространството в кухнята да бъде организирано?

Без значение дали разполагате с голямо или малко пространство, неговата организация по функционален и практичен начин е изключително важна. Тази стая е място, което изисква наличие на добре подредени модули и системи, създаващи удобство за домакините и посетителите на дома. 

Кухнята е това помещение, което се характеризира с наличие на най-много вещи, както обемни, така и по-малки по размер, които следва да бъдат съхранявани изрядно. Във всяко домакинство се помещават електроуреди, кухненски мебели, кутии, бурканчета, както и всякакви други принадлежности. За да не настъпва безпорядък и да знаете къде се намира всяко нещо, е важно да организирате пространството си максимално функционално. Така, докато приготвяте ястията или поддържате хигиената на стаята, вие ще се чувствате комфортно и всяка нужна принадлежност ще ви бъде подръка. 

Как да използваме вертикалното и хоризонталното пространство?

За да успеете да позиционирате всички налични вещи, принадлежности и електроуреди, е важно да се възползвате не само от хоризонталното свободно място, но и от вертикалното за поставяне на кухненски шкафове. Използвайки височината на тавана и стените, дори при наличие на малко помещение, вие ще можете да съхраните всичко необходимо по прилежен и практичен начин.

Сред най-основните идеи, от които можете да се възползвате, е да поставите подходящи кухненски шкафове. Те могат да бъдат както вградени, така и свободностоящи, с плъзгащи, отварящи или изтеглящи механизми. Идея, от която можете да се възползвате при наличие на по-малко помещение, е да изберете обзавеждане, включващо отворени шкафове.

Ако разполагате с повече пространство, можете да изберете между стандартно отваряне на вратите или изтеглящи модели.

Друга отлична идея, от която можете да се възползвате, е да монтирате вертикални рафтове или ъглови кухненски шкафове, които ще оползотворят максимално свободното пространство не само на пода, но и на стените. Върху рафтовете можете да позиционирате бурканчета, където да съхранявате подправки или помощни пособия в процеса на готвене.

Чудесна идея е да поставите магнитни поставки, които се монтират като стоящи на стената. Там имате възможност да позиционирате ножовете за готвене, като едновременно с това ще спестите място на плота или в чекмеджетата и ще придадете интересен интериорен акцент. 

Друга идея, която ще ви помогне да организирате както вертикалното, така и хоризонталното пространство, е при избор на кухненски шкафове за вграждане да използвате максимално дълбочината на обособеното свободно пространство. Така ще освободите повече място за движение из кухнята, както и визуално стаята ще изглежда по-голяма. Добра идея е да поставите контейнерите за боклук в шкаф под мивката. Така ще придадете по-добър визуален изглед на кухнята и същевременно контейнерът ще ви бъде подръка при приготвяне на заготовки за готвене.

За да организирате кухнята си по най-добрия начин, можете да използвате модулни мебели по поръчка, като така кухненските шкафове ще отговарят на критериите ви за размери не само като широчина и височина, но и дълбочина.

Как да оптимизираме пространството чрез органайзери?

Съвременните домакинства използват органайзери, защото те придават практичност, възможност за правилно съхранение и помагат на кухнята да изглежда като едно прилежно и подредено място. По този начин оптимизирате обзавеждането и неговото съдържание, защото липсата на безпорядък отваря свободно място, което да бъде оползотоворено по друг начин.

Има различни по вид, начин на приложение и големина органайзери, служещи за съхранение на различни вещи. Някои от тях могат да бъдат поставени в кухненските шкафове, други да бъдат позиционирани по вертикален начин на стената. Един от най-търсените органайзери е този за прибори, защото ви предлага прилежност и обособяване на специално място за вилици, лъжици, ножове и други пособия за хранене. Друга отлична идея, е да си закупите регулируем органайзер, който се поставя на плота и върху него можете да поставяте съдовете за готвене. Именно така, използвайки свободното място върху плота, ще си подредите най-използваните съдове за приготвяне на храна подръка, и ще освободите място в самите мебели, които да използвате за малки електроуреди и посуда. 

За препаратите за почистване на плота или за миене на чинии и чаши, добра идея е да се възползвате от специален органайзер, който се поставя във вътрешната страна на вратичката, както и може да се монтира на стената. Този органайзер е от висящ тип и най-често е на два реда и има разделители, които позволяват съхраняването на различни аксесоари и консумативи. 

Налични са и магнитни модели, които най-често се позиционират на хладилника и са отлична възможност за оптимизиране на мястото. Освен че са практични и функционални, те изглеждат елегантно и допълват интериора.

Какви са предимствата на отворените кухненски шкафове?

Отлична идея в оптимизирането на своята кухня е да поставите отворени кухненски шкафове. Те биват различни видове – ще откриете етажерки, стелажи, горни и долни модули. Предимствата, които притежават, са:

  • можете лесно и бързо да се ориентирате къде се намират необходимите ви вещи или продукти;
  • благодарение на това, че те не притежават врати, можете да ги позиционирате навсякъде, без да се притеснявате, че са в близост до друг елемент, който ще попречи да бъдат отваряни;
  • изглеждат естетически добре и придават на кухнята по-разчупен и интересен вид; 
  • имат интересен дизайн, който ще подобри интериора на стаята;
  • тези стелажи и рафтове ви позволяват да усвоите мястото максимално добре, без да се притеснявате, че няма да можете да затворите вратата;
  • използването на отворени модули ще ви спести средства.