Идеи за дизайн на спалня в лилаво и сиво

Идеи за дизайн на спалня в лилаво и сиво

Идеята, да се сдобием с интериор като от списание, звучи много добре, но какво е нужно, за да я реализираме? Пари, време, оригинално мислене – всички тези “условия” за живот в приказен дом стоят на преден план, така че е необходимо да планираме всичко много внимателно. Дизайнът на всяка една стая в жилището е от огромно значение, затова трябва да се отдели достатъчно внимание на избора на цветовете. Сред актуалните комбинации са лилавото и сивото, за които ще стане дума в следващите редове.

Защо да изберем лилаво и сиво за спалнята?

Жилищният интериор трябва да ни носи ведро настроение, да оказва положително влияние върху психиката ни и да е в унисон с актуалните тенденции в домашното обзавеждане. Не е нужно да бъде луксозен, за да е стилен и модерен – всяко едно помещение може да придобие великолепен облик, стига да знаем на какъв тренд да заложим и какви мебели да купим. Независимо от размерите на спалнята, лилавото и сивото са сред топ опциите, защото:

  • те се определят като много подходящи за зоната за сън и отдих, тъй като са ненатрапчиви, без значение дали са в тъмната или светлата гама. В комбинация създават усещане за лукс, спокойствие и класа, което е идеален вариант за интериора на стаята за спане;
  • имат аристократично излъчване – още в далечното минало хората са залагали на цветове като лилаво и сиво за спалнята, защото това съчетание се е свързвало с лукс и блясък, които са на почит и днес. Почти не може да се допусне грешка при съчетаване на виолетовото – успешно се комбинира със златно, сребърно, бяло, бежово и други актуални нюанси;
  • правят обстановката в спалнята уютна – тя трябва да бъде точно такава, за да можем да си починем пълноценно след дългия работен ден и да се насладим на свободното си време максимално;
  • имат непреходна красота – някои неща си остават винаги на мода. Чудесен пример за това са лилавото и сивото в комбинация, които предпочитани основни нюанси за детски стаи и за спални. Тяхната красота може да се подчертае с красива декорация, като голямо огледало със златна или сребърна рамка, свещници и др.;
  • действат стимулиращо – хората с афинитет към изкуството ще оценят високо виолетовото и нюансите в сивата гама, които стимулират креативността и въображението, карат ни да мечтаем и да се усмихваме на обстановката около нас.

Комфортът в стаята за почивка се постига с помощта на успокояващите тонове. Това е важно условие за качествения сън, който се влияе от осветлението, цвета на стените и други фактори. Задължително е да има баланс между всеки един от отделните елементи.  Можем да набавим и красива декорация, с която да придадем на обстановката завършен вид.

Как да изберем правилния нюанс на лилаво?

Всеки един цвят, в това число и лилавото, може да бъде намерен в различни тоналности. При избора на нюанс за спалнята, трябва да решим дали искаме по-мек, или динамичен, дали да бъде в пастелната гама, или в ярката – това е решаващо за добрите крайни резултати. Виолетовото може да се открие с розов или син подтон, с висок интензитет или по-млечен, като всеки един от тези варианти би могъл да бъде перфектно решение в различните случаи.

Каква е символиката на този нюанс?

Спалнята в лилаво и сиво неслучайно е на почит. Истината е, че славата на тези два нюанса, но най-вече на виолетовото, датира още от времето на Клеопатра. Както днес, така и тогава, този нюанс се е определял като символ на аристократизъм и изисканост, защото излъчва чувственост и лукс. Всяка една спалня, решена в тази гама, ще е източник на спокойствие, уют и естетика, което е и търсеният резултат при обзавеждането на тази част от дома.

Друго интересно за комбинацията от лилаво и сиво е ефектът ѝ върху психиката на човек – тя стимулира развиването на въображението и творческата мисъл. Освен това допринася за разгръщането на креативността, което прави лилавото любим цвят за творци и хора, занимаващи се с всякакъв вид изкуство. В съчетание със сиви нюанси, присъствието на виолетово става още по-ефектно, особено ако преобладава в спалнята.

С какви други цветове може да се комбинира?

Виолетовото е отличен избор за спалнята. Този цвят може да се комбинира и с нюанси като бяло, бежово, розово, синьо, златно, тюркоазено и люляк. Кафявото и черното са също чест избор за комбинация с виолетово, като с тях, крайният ефект е “тежък” и доста шикозен. Подобна тъмна обосновка е подходяща за хора с афинитет към аристократичния интериор, който би могъл да бъде още по-впечатляващ, ако се добави златна или сребърна орнаментика за декорация. Добре е да се изберат завеси в същата гама, но да се внимава да не стане твърде тъмно в помещението.

За кои елементи в спалнята е подходящ сивият и за кои – лилавият цвят?

Лилавото и сивото намират приложение в разнообразни стилистични метаморфози. Модерен или класически, ретро или индустриален – интериорът в спалнята може да бъде в различни стилови направления. Виолетовото може да се включи като основен цвят за една или повече стени, а защо не и за килим или за завеса. Трябва да се прецени дали ще доминира или ще послужи само като акцент.

Ако сте почитатели на барока и искате да пресъздадете тази обстановка във вашия дом, то виолетовото трябва да преобладава. Когато то се комбинира със стъклени и метални елементи, с повърхности от гланц или кожа, ефектът ще е наистина забележителен.

Колкото до сивото – този нюанс се свързва с чистотата, класиката и минимализма. Ако искате да доминира като основен цветови похват, то тогава обмислете как да го комбинирате с виолетовото. Ако стената, леглото, гардеробът и подът са сиви, то лилавото може да манифестира под формата на дизайнерско кресло, спален комплект или кокетно килимче. Това едновременно ще раздвижи обстановката и ще придаде финален щрих на вашия интериорен пейзаж.