Идеи и съвети за обзавеждане на детска стая с две легла

Идеи и съвети за обзавеждане на детска стая с две легла

Създаването на детска стая е изключително важен и отговорен процес. Тя трябва да е добре обезопасена, топла и комфортна и с достатъчно пространство за игра. Ако имате две деца и са ви нужни две легла, задачата малко се усложнява. В случая трябва добре да се обмислят добре техните нужди, както и да се предвиди достатъчно място за различни забавления и занимания. Избягвайте да използвате нефункционални и излишни вещи, ако пространството, с което разполагате, не е достатъчно голямо.

Къде да поставим двете легла в детската стая?

Когато обзавеждате детска стая с две легла, е добре да вземете предвид разположението на абсолютно всички нужни мебели. Не забравяйте да запазите максимално функционалността и удобството на помещението, както и да го направите красиво и свежо. Обърнете внимание на размера, за да определите подредбата на частите от интериора. Така ще постигнете максимално оптимизирано пространство, отговарящо на нуждите на децата.

Опитайте идеята за използване на срещуположните ъгли на стаята за разполагане на двете легла. По този начин лесно ще постигнете функционалност и практичност дори при най-малките помещения. С този подход в детската стая успешно ще създадете уют и достатъчно пространство за всякакви занимания. Освен това ще придадете ефект на зониране, който ще обособи отделно места за малките и те ще се възползват от възможността за по-голяма уединеност. За създаването на индивидуалните зони може да използвате шкаф, библиотека, гардероб или етажерки. 

Друга практична идея е да запазите класическото разположение на двете легла – на един от ъглите в стаята. Тази опция е предпочитана, защото спестява пространство и дава възможност за разположение на допълнителна ракла, в която може да се съхраняват различни вещи, като спални комплекти, завивки или играчки. 

При обмислянето на различните идеи вземете предвид конкретните нужди и възрастта на двете деца. Ако са достатъчно големи, може да ги включите в целия процес и да вземете предвид предложенията им. По този начин ще имат възможност да са ангажирани със случващото се и ще заобичат детската си стая още повече.

Какви цветове да изберем за двойната детска стая?

В интериорните решения за двойна детска стая с две легла, изборът на цветове има много важна роля за създаването на подходяща обстановка. Хубаво е помещението да бъде вдъхновяващо за тях и достатъчно свежо. Поради тази причина трябва да се внимава с идеите за основните нюанси. Нека разгледаме някои от най-подходящите предложения:

  • нежни пастелни комбинации – нюансите, като светлосиньо, бледорозово, млечножълто или зелено предоставят усещане за хармония и са много подходящи за малки деца;
  • живи и ярки цветове – използването на цветове, като червено, жълто, синьо или оранжево, ще стимулира децата да се забавляват и ще им позволи да развият въображението си. Така ще направите помещението жизнено и уютно;
  • монохромна схема – това означава да използвате един основен цвят, като вкарате в интериора и други негови нюанси. Изключително елегантен начин да обзаведете мястото. Една от добрите идеи е да използвате отенъците на зелено или синьо. Това са хармонични и ще запазят балансирания външен вид.

Не забравяйте, че когато обзавеждате помещение за повече от едно дете, трябва да вземете предвид няколко важни фактора, като налично пространство, пол и възраст на малчуганите. Разбира се, не трябва да пренебрегвате и техните предпочитания както за леглата, така и за другите части от интериора. Ако се съобразите с тези неща, ще създадете уютно и красиво кътче за тях.

Как да обособим различни зони около двете легла?

Има няколко добри идеи за зониране в детската стая. Важно е добре да прецените кой вариант е най-подходящ за вас, като вземете предвид всички важни фактори при оформлението.

Чрез различни цветове

Използването на различни тонове е много добра идея за оформяне на зоните около двете легла в помещението. Може да изберете цветови схеми за всяка част поотделно или да работите с разнообразни нюанси от една и съща гама. Около едното място за сън използвайте по-светли и нежни опции. Това може да бъдат бежово, светлосиньо или пастелнорозово. За другата страна заложете на по-ярки предложения, като тюркоазено, жълто или наситенорозово. Така ще подчертаете индивидуалността на всяко дете и ще създадете усещане за визуално разделение.

Чрез мебел 

Поставянето на мебели, като шкафове, полици или библиотеки в средата е много ефективна идея за обособяване на отделни зони. По този начин се осигурява индивидуално пространство за всяко дете. Може да изберете обзавеждане, което да отговоря на стила на всеки от малките обитатели на помещението. За да направите това, изберете различни дизайни или цветове за всяка половина. 

Чрез завеса 

С използването на завеса ще може да определите отделно място за всеки. Тази идея е чудесна, когато децата са от различен пол, особено ако са малко по-големи и имат по-голяма нужда от личното пространство. Включването на разнообразни нюанси може да подчертае и стила на всяка зона поотделно. Такава идея, освен че е естетически приятна за окото, придава много уют и е все по-често предпочитана.

Как да създадем повече място за съхранение?

Всяка детска стая се нуждае от повече място за съхранение. Това може да се постигне ако в обзавеждането включите мебели с вградени чекмеджета, полици и скринове. Ако двете легла имат свободно място под матрака, е допълнително улеснение, тъй като там може да се приберат дрехи, одеяла или други принадлежности. Добавете кошове или кутии, които да се използват за подредба на играчките. Може да включите също и модерни висящи рафтове и етажерки, но е препоръчително да ги поставите на удобни места, които малчуганите могат лесно да стигат. Вратичките на шкафовете и стените зад вратата може да се използват за закачалки или рафтове, на които имате опция да подредите най-често използваните детски дрешки и пособия. Ъгловите рафтове също са удобен вариант, с който максимално се усвоява свободното място.

За да оптимизирате пространството в детската стая, редовно преглеждайте за предмети, дрехи или други принадлежности, които вече не се използват. Имате възможност да ги продадете или дарите, ако са достатъчно запазени. Ако са захабени – просто ги изхвърлете и оставете малчуганите да се порадват на просторната си детска стая.

Подобни статии
Комбиниране на цветове за начинаещи: Урок в интериорния дизайн
Комбиниране на цветове за начинаещи: Урок в интериорния дизайн
Идеи за офиса
Идеи за детска стая
Идеи за кухнята
Идеи за спалнята
Идеи за хол и всекидневна
Идеи за антрето
Идеи за дома

Цветовете са навсякъде около нас. Те не само придават характер на обкръжаващата ни среда, но и въздействат върху нашето настроение и емоции. В интериорния дизайн...

Как се изчислява квадратурата на стая?
Как се изчислява квадратурата на стая?
Идеи за офиса
Идеи за детска стая
Идеи за кухнята
Идеи за спалнята
Идеи за хол и всекидневна
Идеи за антрето
Идеи за дома

Домът е мястото, където прекарваме голяма част от времето си и всеки детайл в него има значение. От реновирането на стаята до промените в декора, всяка стъпка тр...