Дизайн на спалнята през 2023: съвети и идеи

Дизайн на спалнята през 2023: съвети и идеи

Спалнята е най-съкровеното и интимно място в жилището, което изисква специален подход при обзавеждане. За да успяваме да релаксираме пълноценно всеки ден, е нужно да заложим на спокойни цветове и на модерни мебели, така че пространството да бъде изпълнено по красив и практичен начин.

За дизайна на спалнята има безкрайно идеи, които могат да бъдат приложени според архитектурните особености на помещението и личните ни предпочитания. Подходящо обзавеждане има за малки и за големи стаи, като готовите комплекти са също сред топ предложенията при този вид интериорни решения.

Кои цветове са успокояващи и подходящи за спалня?

Легло, скрин, нощни шкафове и гардероб – това са основните “герои” в приказката, наречена “спално обзавеждане”. Спалнята би могла да придобие магично излъчване, ако се обособи по практичен и актуален спрямо модните тенденции начин.

На помощ идват някои и полезни съвети за това в какви цветове да изберем за тази част от дома си, така че престоят там да ни носи спокойствие за ума и визуално задоволство. Нюансите, определяни като “отпускащи” са топлите и пастелните, синьото, розовото и жълтото. Ето и още добри препоръки:

  • отлична идея е да съчетаем няколко цвята, като по този начин ще постигнем креативен и разчупен дизайн на спалнята – пудра с бяло, горчица с бежово или синьо, сиво и слонова кост, кралско лилаво с кафяво, жълто и бяло – всички тези комбинации се определят като успокояващи и благоприятстващи качествения сън. Те са също така заимствани и от актуалните тенденции при интериорния дизайн за 2023 година и могат да окажат положително влияние върху настроението ни;
  • сред възможностите са да заложим на два основни нюанса, които да допълним с ярки акценти – цветове като светло синьо, бледосиво и бяло са идеални за дизайна на стаята за сън, като тях можем да подчертаем с тъмносиво или синьо за акцент. Чудесна идея в случая е да поставим завеси в тъмни тонове, настолна лампа, картина или декоративни възглавници, така че обстановката да не е твърде монохромна и скучна;
  • като класика при дизайна на спалнята се класират неутралните цветове – те са комфортната зона, в която винаги се чувстваме добре, но те не могат да ни осигурят драматизъм и колорит. За неутрални се определят бялото, сивото и черното, които не попадат в така наречения цветен кръг.

Златната среда е да се постигне баланс от три нюанса, които да си комуникират в съотношение 70-20-30 (основен, вторичен и акцент). Тази формула може да претърпи промени, според личните предпочитания на всеки човек за дизайн. Основната идея е пространството в спалнята да се използва по оптимален начин, така че да има място за всички мебели, но наред с това да не се стига до чувство за претъпканост.

Къде да разположим леглото в спалнята?

Дизайнът на спалния интериор включва и разположението на леглото. Важно е то да бъде така позиционирано в помещението, че достъпът до него да е удобен и да не създава пространствен дискомфорт. Освен върху пълноценната релаксация, местоположението на леглото влияе и върху общата атмосфера в помещението – възможно е да се постигнат някои пространствени ефекти и оптически да се увеличи наличната площ. Обратният резултат е също възможен, ако голямото легло се намира в средата на стаята, която е с малка квадратура и не предразполага подобен вид подредба. Ето и някои съвети:

  • според някои народни вярвания, позицията на кревата е добре да бъде такава, че да можем да виждаме вратата. Има и поверие, че леглото е желателно да не бъде поставяно директно до прозореца в спалнята, защото така човек става уязвим на негативни енергийни влияния;
  • при наличието на два единични кревата, е подходящо да ги сложим на ъгъл, за да спестим максимално много място в стаята – ако помещението е достатъчно голямо, те могат да се позиционират и едно до друго в перпендикулярно на стената;
  • много хора избират да сложат леглото в средата на спалнята, странично от прозореца, а от двете му страни да поставят нощни шкафчета – в този вариант достъпът до него удобен и лесен винаги и от двете му страни се минава свободно;
  • едно малко по-нестандартно, но също толкова добро решение за дизайн е да позиционираме странично леглото до стената, на която е и вратата, като в този случай се спестява много място – останалата площ може да се използва за подредбата на други мебели като голям гардероб, скрин и дори малък диван, ако помещението го позволява.

Варианти за дизайн на спалнята има изключително много. Както леглото, така и останалите мебелни компоненти могат да се ситуират по начин, който да удовлетворява нуждите и желанията ни във функционален и естетически план. Освен на модните тенденции и персоналните си предпочитания, при подредбата на мебелите можем да се позовем и на древни практики като Фън Шуй – тук фокусът е насочен върху енергийното влияние на предметите, дизайна, цветовете и разположението им в нашия дом.


Специални предложения


Пердета или щори да изберем за спалнята?

Това е въпрос, на който много хора търсят отговор, когато избират дизайн за спалнята. Както щорите, така и пердетата си имат своите категорични предимства, с които е полезно да се запознаем преди да вземем решение.

Пердета

С тях се може да се създаде уютна и модерна обстановка, като те са подходящи за спални, детски стаи и дневни. Чудесно се комбинират с плътни завеси и са налични в разнообразни стилови и цветови разновидности. Поддържат се лесно и могат да се използват дълго време, бидейки източник на естетика, мекота и спокойствие.

Щори

Подходящи са за малки прозорци и помещения с ниски и скосени тавани. Съществува възможност да се поставят по-високо, като така стаята ще изглежда оптически по-просторна. Венецианските щори са сред най-търсените варианти, защото с тях може да се постигне пълно уединение и комфортна атмосфера. Те са достатъчно плътни, че да осигурят добро затъмнение на стаята, което е търсен ефект от хора, работещи на нощни смени.

Как да декорираме спалнята?

Декорацията е неизменна част от дизайна на спалнята. С нейна помощ придаваме завършеност и индивидуален чар на стаята, в което всеки един детайл е от значение. Добри варианти за украса са създаване на малък кът с декоративни елементи, който да послужи за фокусна точка – комбинация от ваза със сухи цветя и ароматни свещи върху дизайнерски поднос би била чудесно допълнение към основния интериор. Декоративните възглавници, картините и огледалата с пищна рамка са също сред актуалните решения за декорация през 2023.

Показан продукт - спален комплект Винсент.