Цвят горчица в интериора: какво трябва да знаем?

Цвят горчица в интериора: какво трябва да знаем?

Преди да се заемем с обзавеждането на дома, е добре да се запознаем с психологията на цветовете. Това ще ни да даде ценно познание за влиянието им върху нашите емоции и чувства. Те оказват много по-голямо въздействие върху живота ни, отколкото си мислим, което прави тълкуването на техния “характер” полезно.

Създаването на интериор в духа на новото време включва закупуване на актуални мебели и обособяване на красива цветова схема, излъчваща положителна енергия. Той трябва да привлича вниманието, да е модерен и да съчетава удобното с красивото. Интересните комбинации от тонове ще подчертаят основния дизайн и ще го направят завършен. Важно е да се обърне внимание и на акценти, като килима, завесите, пердетата и декорацията.

Защо да включим цвят горчица в интериора?

Той е много предпочитан за съвременната жилищна обстановка. Тази тенденция се дължи на следното:

  • символизира изразителност и благородство – свързва се с узряването на синапените семена и носи усещане за спокойствие и щастие. В интериора на дома заема почетно място, защото горчицата се съчетава успешно с много други нюанси, което го характеризира като идеален завършек на жилищната обстановка;
  • определя се като топъл, приятен и лесен за комбиниране – на него се залага и при изработката на мека мебел, като диван с тапицерия, завеси, покривки и др. Хората го предпочитат, защото има положителен ефект върху психиката и е източник на ведро настроение;
  • придава изразителност и уют на стаята, като може да се открие и в различни тоналности – светли, с повече кафяво или жълто, с превес на охрата. 

Почти е невъзможно да се сбърка с медения нюанс, стига да е избран в точните количества и тоналност. Идеалният вариант е да се използва като акцент в интериора, за постигане на красива и актуална обстановката. Стои чудесно и на цели стени, но все пак не бива да се прекалява с него, за да не се превърне от ефект в дефект.

За кои стаи е подходящо да използваме цвят горчица?

Интериорът на всяка една от стаите може да се подчертае с любимия за мнозина меден тон. За да бъде още по-забележителен, е добре да го изберем за големи помещения, където има приток на естествена светлина. Нейните отблясъци ще му придадат златно-медени оттенъци, като в случая са препоръчителни комбинации с бяло, сиво, графит и бежово.

Популярният цвят горчица внася усещане за хармония в помещението и се съчетава успешно с яркосиньо, зелено и лилаво. Използва се за спални, кухни и дневни, но с него се създава и комфортен офис интериор. Не по-малко подходящ е и за детски стаи за постигане на унисекс обстановка, с висока устойчивост през годините.

Как да добавим цвят горчица в интериора?

Този красив нюанс може да бъде интегриран в интериора по много начини. Важното е да внимаваме да не прекалим с него и да го използваме умерено. Ако прекалим с него, обстановката ще стане твърде натрапчива и неприятна. Ето как може да му се наслаждаваме, без да се разваля общата естетика:

Акцентна стена

Чудесен начин да внесем цвят горчица в интериора на своя дом. Боядисването на основна стена или отделна ниша с него ще придаде очарование на жилищната обстановка и оригинално звучене. Нюансът стои много добре в комбинация със светлорозово, лилаво и синьо, като тези тонове могат да се добавят и посредством завеси, картини и декорации.

Мебел

Диваните в медени тонове са много актуални на пазара за мебели. С тях дневната ще има дизайнерско послание и ще е в крак с актуалните трендове при интериора. Фотьойлите и тапицираните с текстил столове са също чудесен начин да се сдобием със слънчева атмосфера.

Завеси

Вариантът тук е да са изцяло в цвят горчица или в няколко нюанса, сред които са и медените тонове. Идеалният подход в случая е да се създаде свързаност посредством внасянето на други елементи в същата цветова гама – възглавници, завивки, одеяла, тапети и др. Идеята е обстановката да излъчва хармония и класа, което лесно би могло да се постигне с медения оттенък в интериора.

Аксесоари и декорации

Цвят горчица е най-предпочитан за декоративни елементи, като вази и паната. Те се забелязват, но не се натрапват, помагат за постигане на дизайнерска обстановка, без да имат натрапчиво присъствие. Подходящо е да се поставят в стаи, като спалнята и дневната, където хората основно релаксират, а меденият нюанс би допринесъл за това.

С какви нюанси да съчетаем цвят горчица?

Правилното комбиниране на отделните нюанси е сложна задача, която изисква предварително и подробно запознаване с някои тънкости. Цвят горчица може да се комбинира с:

Бежово

Тази конфигурация е стилна, дава усещане за преходност и топлина. Съчетанието от бежово и медени тонове е начин да създадем слънчева обстановка, която можем да допълним с други тонове, като яркосиньо или светлорозово. По този начин ще създадем интериор в стил “Арт Деко” или индустриален шик – две изключително актуални направления при жилищното обзавеждане.

Сиво

Съчетанието от сиво и горчица е повече от успешно. Оптималният подход е да се заложи на сивото, като основен акцент за стаята, а медените тонове да го подчертаят. Те могат да присъстват чрез елементи, като завеси, стол, възглавници, декорация за стена или предмети. Тъй като сивото е базов нюанс, неговото “надграждане” с цвят горчица е страхотна идея, от която все повече хора решават да се възползват.

Бяло

Дом, в който присъства цвят горчица и бяло, е синоним на стил и класа. Към тази комбинация може да се добавят и още тонове, за да бъде обстановката разчупена и актуална – червено, черно, розово или кафяво. Изборът на цветова палитра зависи от личните предпочитания на всеки човек и от това как му действат отделните нюанси.

Показан продукт - ъглов диван Калипсо.