9 идеи за дизайн на детската стая

9 идеи за дизайн на детската стая

Обзавеждането на детската стая трябва да е красиво, а мебелите да са качествени и практични. Идеите за дизайн на такъв тип помещение са в изобилие, но основната част е да се избере подходящ интериор за момче или момиче. Сред задължителните компоненти са леглото, гардеробът, бюрото и практичната етажерка за организиране на вещи, като играчки и/или ученически принадлежности. Най-важното е пространството да се усвои максимално, по най-добрия начин, така че крайният резултат да е модерна и комфортна обстановка за детето.

1. Избор на тема

Тематичният интериор за детска стая става все по-актуален през последните няколко години. Той е подходящ за бебета, малки деца и за тийнейджъри. Идеи за конкретна тема може да бъдат животните в гората, подводното царство, Космосът, автомобилите, принцесите и други. Освен мебели в характерните за тематиката цветове, е препоръчително да се добави и интересна декорация, като стикери, килими с ефектен принт, фототапети и фигурки.

2. Идеи за дългосрочен дизайн

Универсалните дизайни са актуални за всяка възраст и не се налага да се подменят след няколко години. Вместо да изберем съответните интериорни акценти за бебешката стая, можем да се спрем на интериор в цветове, като бежово, бяло, пастелно зелено и мебели с класически дизайн. Друга идея е да заменим леглото за момче във формата на кола с модел, който да се използва и до тийнейджърския период. Модерният му вид няма да се асоциира с конкретна тематика и възраст, а ще се използва в дългосрочен план.

3. Сив цвят в дизайна на детската стая

Сивото е нюанс, който се вписва чудесно в идеята за създаване на въздействащ интериор за детската стая. Той може да се съчетае с много други нюанси, като розово, бяло, синьо и зелено, а “унисекс” звученето му го прави подходящ за изграждане на обстановка, която е в духа на актуалните тенденции. Когато дойде време за боядисване на стените в това помещение, сивото се оказва отличен избор по ред причини. Може да бъде в комбинация с други тонове, подходящ фон е и за декорации, като картини и надписи. Създава пространствена илюзия за повече място и има успокояващ ефект.

4. Добавяне на декорации за стена

Декоративните елементи за детски стаи са сред детайлите, които не бива да се пропускат. С тях обстановката ще изглежда завършена, модерна и ефектна, а детето ще прекарва времето си в своето лично “убежище” с желание. Добра идея е да се добавят стикери (може и светещи),персонализирани пана с име, детски метър, картини, декорация с висулки и др. Има голямо разнообразие от решения от този тип, с помощта на които да се постигне весела и уникална обстановка.

5. Създаване на място за съхранение

Организацията на играчките и личните вещи на детето и сред водещите предпоставки за приятен интериор в детската стая. Отново имаме доста идеи на разположение, като най-практични са:

  • кутии за играчки – предлагат се модели с по-малка и с по-голяма вместимост, както и цели структури, в които да се подредят този вид продукти за съхранение. Някои видове са снабдени с колелца, което улеснява придвижването им от едно място на друго. Предлагат се кутии за играчки с прозрачен дизайн или модели от пластмаса с тематичен принт;
  • отворени рафтове – етажерките с открит дизайн са универсално решение с широко приложение, защото се използват не само за съхранение на играчки и други вещи, но и за допълване на интериора в хола и спалнята. При избора е важно да се вземе предвид наличното място в детската стая, така че този елемент да пасне напълно на предвидената за него ниша;
  • пространството под леглото – тази идея за съхраняване на различни вещи е повече от добра. Матракът с повдигащ механизъм позволява събирането на голям обем лични вещи като дрехи, играчки, спално бельо и др. Ако не е налице подматрачна рамка с възможност за повдигане, има опция да се поставят кутии за съхранение под леглото, което също е отлична идея;
  • скрин – с времето той се превърна в задължителна част от жилищния интериор, което се дължи на неговата практичност. Предпочита се и за обзавеждането на детската стая, където трябва да цари подреденост, естетика, красота и комфорт. Може да се купи с три или повече чекмеджета – според обема вещи за съхранение.

Други допълнения, като органайзерите за стена и табуретките с капак, са също част от начините да се създаде добра организация на помещението, където детето спи, играе и учи. Те имат не само добра практичност, но и изглеждат ефектно, което ги превръща в отлична идея за организиране на детската стая.

6. Обособяване на кът за учене

Когато детето е достигнало ученическа възраст, към обзавеждането трябва да се добави бюро с чекмеджета и удобен стол. Подобни мебели са необходими, за осигурят на ученика функционални удобства и комфорт по време на учене. От значение е столът да е ергономичен и удобен, с правилна височина спрямо бюрото.

7. Обособяване на кът за игра

Любимото занимание на всички деца е играта. Те имат нужда да се забавляват по няколко часа на ден, за да изразходят излишната енергия и да се чувстват добре. Има много идеи за това как да се обособи кът за игра в детската стая, където бебето или малкото дете може да се отдаде на градивни и весели занимания. 

За целта може да се загради някаква част от пространството (за бебета),а подът да се обезопаси с мека настилка. Така ще се елиминира риска от нараняване в случай че мъникът падне. За по-големи деца е подходяща идея да се сложи маса, на която да се провеждат творчески занимания, като рисуване, моделиране с пластилин, редене на пъзели и др.

8. Избор на практично легло

Креватът за детската стая е основна част от нейното красиво и практично обзавеждане. Леглото трябва да е с подходящите размери и дизайн, така че детето да спи и да си почива пълноценно всеки ден. Двуместните модели са сред предпочитаните опции, тъй като осигуряват пространство и намаляват риска от падане. Ако помещението се обитава от две деца, е добре да се заложи на две единични легла, на сандвич модел (с вградено второ ниво) или на двуетажно. Последният вариант е много подходящ за малки стаи, където няма възможност за побиране на много мебели.

9. Добавяне на мека мебел

Днес има страхотни интериорни идеи за постигане на уникален интериор в помещението на малчугана. Меката мебел, от рода на малко диванче или барбарони, ще повиши усещането за уют и красота. Тя е удачна за детски стаи с по-голяма площ. Може да се сложи до прозореца или в близост до леглото, както и да се комбинира с малка маса. Ако е в ярки цветове, може да играе ролята на дизайнерски акцент, който допълва основната цветова схема и внася разнообразие.

Показан продукт - детски спален комплект Бренда.