5 успокояващи цвята за спалнята

5 успокояващи цвята за спалнята

Успокояващите цветове в интериора на спалнята играят ключова роля за настроението и качеството на съня, затова и изборът им е от съществено значение.

Какво влияние имат цветовете върху настроението и съня?

Цветовете около нас оказват пряко влияние върху нашето настроение, чувства и дори сън. Различните тонове имат различно отражение върху нас – някои могат да ни подействат успокояващо и да ни подготвят за добър сън, докато други – да ни събудят и да ни стимулират. Не е случайно, че толкова много се акцентира върху избора на цветовата гама за спалнята, защото от това зависи качеството на съня и общата атмосфера.

5 цвята за спокоен сън

В днешното забързано ежедневие, където стресът е наш постоянен спътник, е наложително да имаме място, където да се отпуснем и да възстановим енергията си. Едно от условията за постигане на добър сън и отпускане, е правилният избор на цветове за спалнята. Нека да разгледаме пет цвята, с които се постига топла, успокояваща атмосфера и които допринасят за пълноценна почивка.

Маслиненозелен

Маслиненозеленото сякаш ни пренася в топлите летни нощи, прекарани сред природата. Тази дълбока, земна нотка създава чувство на естественост и уют. Тя обгръща сетивата ни със спокойствие и хармония и ни кара да се чувстваме защитени и в безопасност, също като в прегръдката на природата.

Светлокафяв

Светлокафявото е символ на земята, корените и устойчивостта. То създава топла, уютна и изключително спокойна атмосфера, идеална за отпускане след дълъг ден. Неговата ненатрапчивост го прави прекрасен избор за спалня, където искаме да се отпуснем напълно. Тъй като е неутрално, то е идеално за съчетание със светли мебели.

Пудра (бледорозов)

Бледорозовият цвят "пудра" е чиста поезия за сетивата. Той излъчва нежност, чувственост и чистота. Неговите успокояващи качества превръщат всяка стая в оазис, където душата се отпуска и намира своята хармония. Този мек и нежен тон се препоръчва за тези, които обичат романтичния и женствен стил в интериора.

Тюркоазеносин

Този сравнително студен нюанс е един от най-предпочитаните варианти за спални, заради това, че създава усещане за спокойствие и прохлада. Той напомня за безбрежие, океански вълни и безкрайни летни небеса. Идеален е за стаи, които искате да превърнете в райско кътче, където може да избягате от стреса.

Бетон

Бетонът, или светлосивият цвят, е един от най-актуалните напоследък. Макар да не е традиционен избор за спалня, той вдъхва съвременност и елегантност. Ако се комбинира с други пастелни тонове, се създава уникално усещане за простор и свобода, което допринася и за спокоен и непрекъснат сън.

Независимо кой цвят ще изберете, е важно той да отговаря на вашите лични предпочитания и да ви предостави успокояващата атмосфера, от която наистина имате нужда.

Кои цветове да избягваме в спалнята?

Всеки цвят има своята уникална енергия и влияние върху нас. Нека разгледаме някои от тях, които е по-добре да избягваме, когато става дума за интериора на нашата спалня.

Черен

Въпреки че черното може да изглежда елегантно и стилно, то не е подходящ вариант за основен цвят на стените в спалнята. Възможно е да направи обстановката в стаята твърде мрачна и депресираща.

Червен

Червеното е стимулиращ цвят, който пречи на спокойния сън. Но пък успешно се използва като акцент – например, декоративна възглавничка или стилна ваза, но не като основен тон.

Оранжев

Оранжевото е топъл и жизнен цвят и може да е прекалено стимулиращ и енергичен за място, предназначено за спане и почивка, като спалнята.

Акцентни цветове в спалнята: съвети и идеи

Правилно използваните акцентни нюанси превръщат всяка спалня в уютно и стилно пространство за почивка. Тук ще разгледаме няколко начина, по които може да добавите цвят във вашата спалня, като същевременно поддържате успокояващата атмосфера.

Цветни декорации

Никога не е излишен малко цвят, но ако е и добре съчетан, ефектът ще е поразителен. Ето как:

  • успокояващи цветове на декоративните елементи – например, една маслиненозелена ваза или изящна статуетка в цвят пудра ще донесе нужното ниво на релакс в стаята;
  • пастелни нюанси на рамки за снимки или чинии – светлокафява рамка за вашата любима семейна фотография или бледорозова декоративна чиния на нощното шкафче, биха допринесли за уютната обстановка.

Завеси

Те придават изтънченост и класа на всяко помещение, затова и тук изборът на цвят е от изключително значение.

  • светли и неутрални завеси за спалня – завесите в светлокафяво или в цвят бетон позволяват в помещението да прониква повече светлина, като същевременно добавят стил и елегантност;
  • пастелни и успокояващи цветове за тъмни дни – завеси в пудра или тюркоазено синьо внасят яркост и настроение дори в най-тъмните и мрачни дни.

Декоративни възглавници

Несъмнено това са едни от най-предпочитаните варианти за разкрасяване на интериора в спалнята. А ето и в какви цветове:

  • успокояващи нюанси – възглавниците в маслиненозелено или пудра правят контраст с по-неутралната цветова гама на леглото или дивана;
  • пастелни и светли възглавници – в светлокафява или бледосива окраска, те добавят мекота и уют към всяка спалня.

Картини

Макар да носят своя собствена красота, техните тонове трябва да бъдат съобразени с преобладаващите в този тип помещение. Какви видове картини са подходящи?

  • картини с природни пейзажи в успокояващи тонове – изглед към спокойно езеро с отражение на маслинови дървета или гора, покрита с роса в ранна утрин;
  • абстрактни композиции с пастелни и светли тонове – в тях доминират бледорозовото, светлокафявото или тюркоазеносиньото, които добавят модерен акцент към интериора.

Нощни лампи

С времето те са се превърнали в почти задължителна част от обзавеждането на спалнята, като имат следното отражение върху интериора: 

  • лампи с топли светлини – топлата светлина подобрява настроението и е идеална за четене преди лягане;
  • успокояващи цветове на абажурите – те добавят допълнителен акцент към дизайна на вашата спалня, като същевременно поддържат неутралната и успокояваща атмосфера.

Изборът на цветове за спалнята не е просто моден каприз. Той ще окаже дълбоко влияние върху вашето ежедневие, сън и настроение. Правилната гама прави чудеса с вашата душа и тяло. Надяваме се, че съветите и идеите, които ви споделяме тук, ще ви помогнат да превърнете вашата спалня в истински оазис на спокойствие и релакс.