5 идеи за П-образна кухня

5 идеи за П-образна кухня

Кухнята е мястото, където ежедневно се отдаваме на кулинарни и гастрономически занимания. Тази част от дома се определя и като негов център, защото се използва за различни дейности нейното проектиране трябва да включва обзавеждане с актуален дизайн, красиво декоративно оформление, удобен барплот и подходящо осветление.

U-образните кухненски зони са сред предпочитаните варианти днес, защото са удобни и повишават естетиката в жилището. Не са особено удачни за малки стаи, а по-скоро за големи помещения, където има достатъчно пространство да се реализира подобна интериорна идея.

Какви са предимствата на П-образната кухня?

Оформлението на стаята за готвене посредством П-образна кухня е доста актуално в последно време. Наличието на достатъчно работна площ, мебели и уреди от двете страни, осигуряват на домакинята пълни удобства по време на готвене. Тук е важно да се отбележи, че мястото между двата края е добре да е не по-малко от един метър, така че да не се усещат пространствени ограничения. Водещите предимства на това интериорно решение са:

Голяма работна зона

Ако обичате да се вихрите свободно и да творите кулинарни шедьоври за семейството и за гостите си, то П-образното проектиране е решението, което ще ви донесе най-голямо визуално и функционално оформление. Кухненското помещение може да се превърне в място за създаване на вкусни ястия, ако е организирано по оптимален начин – П-образният дизайн на кухнята осигурява голяма работна зона, която може да се използва и от двама човека.

Изобилие от място за съхранение

Колкото повече модули включва кухненското обзавеждане, толкова повече място ще има за съхранение, а това повишава удобствата за обитателите на жилището. Когато домакинството е голямо, наличието на по-голям брой шкафове и чекмеджета е силно необходимо, за да да се постигне по-добра организация на пространството. П-образната кухня дава тази възможност и затова се предпочита толкова много.

Повече възможности при позиционирането на мебели и уреди

Прогресът при високите технологии е такъв, че днес можем да си набавим всевъзможни удобства, за да е ежедневието ни максимално улеснено. Домакинската работа няма край, но с помощта на съвременните уреди за вграждане тя би могла да бъде дори и приятна. При П-образната кухненска зона има вариант са се сложат и повече мебели, които да оформят интериора по модерен и практичен начин.

За какви помещения е подходяща П-образната кухня?

Подобно интериорно решение е подходящо за помещения, които имат ширина над 3 метра. Само така проектирането на подобен интериор би било възможно – ако стаята е много малка, П-образната кухня ще я стесни още повече, а присъствието ѝ ще се обезсмисли. Това мебелно оформление е подходящо и за открито планиране, при което между кухнята и дневната няма стена.

5 идеи за П-образна кухня

След като сме решили да изберем за дома си кухня с П-дизайн, трябва да уточним и някои детайли. Има доста идеи за това каква да бъде тя, така че да я използваме с удоволствие, наслаждавайки се и на висока естетика. Ето какви варианти са налице:

1. Добавяне на остров

Това ще придаде модерни нотки на помещението, а наред с това ще можем да се възползваме от още повече удобства. За целта е необходимо да разполагаме с достатъчно пространство в дома си, за да го позиционираме без проблеми. По този начин изпълнението на кулинарните задачи ще спори, защото ще се сдобием с допълнителна работна площ. 

Това интериорно допълнение може да се купи в правоъгълна или квадратна форма, също така да се използва за подготовка на храната или за хранене. Към него могат да се добавят практични чекмеджета или да се избере атрактивен дизайн. Желателно е да има отстояние от около 120 см между острова и другите мебели, за да не се претрупва стаята. 

2. Създаване на работен триъгълник

Работният триъгълник е сред възможностите да внесем красота и удобства в кухнята, постигайки баланс във всяко едно отношение. Той представлява три зони, които се разделят според естеството на тяхното използване – за готвене, за миене и за складиране. Идеята е да се улесни максимално работата на домакинята, която трябва бързо и лесно да намира нужните ѝ неща за готвене. 

Целта е да се стигне до отделните звена с по-малко движения, за да бъде продуктивен престоят в кухнята. Печката, хладилникът, микровълновата и работният плот трябва да са в едната част, мивката и съдомиялната в другата, а основните места за складиране – в отделна зона.

3. Избор на цветове

Много се говори за избора на цветове за дома и за ефекта им върху нашето съзнание. Някои нюанси имат успокояващо въздействие, докато други напрягат ума и могат да бъдат причина за промяна в настроението. Популярни комбинации от нюанси за кухнята са:

  • бяло, пастелно зелено и сиво – стилно съчетание, което излъчва класа и добър вкус. Избира се често, защото е “устойчиво” на модните тенденции и внася усещане за хармония. Подходящо е да се акцентира с цветове, като черно и наситено кафяво;
  • синьо и бяло – това цветово оформление за кухненската зона излъчва свежест и уют. Напомня още на средиземноморския интериорен стил и е удачен избор за хората, които целят постигане на комфортна обстановка. В случая е подходящо да се заложи на тъмен под и бял таван, а уредите да бъдат иноксови, за да се внесе интересен акцент;
  • натурални нюанси – препоръчително е да се съчетаят цветове, като шампанско, тъмнокафяво и жълто, които правят обстановката в П-образната кухненска зона уютна и много актуална. Лилавото би могло да послужи като ярък акцент и да присъства под формата на цветя, покривка, завеса или картина.

Изборът на цветове за кухненското помещение зависи от различните предпочитания на всеки. Важно е да се постигне желаната атмосфера, която да ни предразполага към кулинарни приключения, и да ни помага да релаксираме.

4. Осветление

Осветлението за П-образната стая за готвене е добре да бъде комбинирано – основно и акцентно. Ако има остров, е желателно да се постави осветително тяло непосредствено над него, за отлично осветяване на работната площ. Малките лампички под шкафовете над основния плот също са добър избор, като по този начин се постига красив естетически ефект.

5. Дизайн на П-образна кухня с прозорец

Притокът на естествена светлина в кухненската зона осигурява добра видимост и създава усещане за повече пространство. П-образните дизайни с прозорец са трудни за планиране, но имат множество предимства – естетически и функционални. Подходящи са за помещения с близка до квадрат форма, за да може оборудването и мебелите да се разположат от двете страни на прозореца. Препоръчително е мивката да е точно под него, а останалите елементи да са встрани от нея. Така се създава визуален център и се постига висока практичност.

Показан продукт - кухня Сесилия.