5 идеи за обзавеждане на малка спалня

5 идеи за обзавеждане на малка спалня

С правилното обзавеждане, всяка спалня, дори и най-малката, може да се превърне в уютна и комфортна стая за заслужена почивка. Има много интересни интериорни решения, които да направят пространството визуално да изглежда по-просторно. Важно е да имате идея за за стила, оформлението и мебелите, които искате да включите. Осветлението също е от голямо значение, тъй като то играе главна роля във визуалните измами.

За какво да внимаваме при обзавеждане на малка спалня?

Има много фактори, с които трябва да внимавате, когато искате правилно да обзаведете недостатъчно голяма спалня. Първото и най-важно условие е, да вземете точни мерки на всяка част в помещението. Добре е да помислите за висящи шкафове и чекмеджета. Правилно разположение на рафтовете може да послужи като допълнително място за съхранение, без да взима от общата квадратура. Заложете на плъзгащи се врати и прозорци, като така при отварянето няма да се губи пространство.

Когато подбирате цветовете за малка спалня, е много важно да не направите грешката да използвате само един цвят или твърде тъмни гами. Използвайте 2 цвята, между които да има контраст. Добавете фототапети, които са прекрасна идея за визуално уголемяване на пространството. Колкото повече прозорци има помещението, толкова повече светлина ще влиза, което ще помогне на стаята да изглежда по-голяма.

Как да изберем мебели за малка спалня?

Независимо какви идеи имате за обзавеждането на недостатъчно голяма спалня, трябва да се водите от практичността. Ако помещението не е от най-големите, е добре да има възможно най-малко мебели. Основните неща, необходими за всяко една стая за спане са гардероб, нощни шкафчета и легло. Пространството под него може да се ползва за ракла, където да се прибират чаршафи и завивки.

КОМПЛЕКТ АМОРТИСЬОРЕН МЕХАНИЗЪМ С ДЪНО 1000 N ЗА МАТРАК 160/200

Добра идея е да добавите огледални панели върху стените или гардероба. Това ще помогне стаята да изглежда по-голяма. Имайте предвид, че със сигурност не е добра идея да претрупвате стените с висящи рафтове и етажерки. Поставете ги така, че те да са едновременно функционални и практични. Обърнете внимание и на завесите, които ще изберете за помещението. Те трябва да са свежи и по възможност прозрачни. В случай, че искате да имате възможността да затъмнявате, може да сложите пердета, което също е идея, която визуално би увеличила пространството с което разполагате. Модерни декоративни аксесоари, разположени на подходящи места, също биха свършили чудесна работа.

Как да създадем илюзия за повече пространство?

Има много интересни идеи и трикове, с които можем да създадем илюзията за по-голямо помещение. Нека да ги разгледаме по-детайлно:

  1. Подредба на мебелите - подредбата на мебелите в малки помещения е едно от най-важните неща за добрия краен изглед. Разбира се спалня няма как да съществува без легло. Най-добре ще бъде то да е долепено до стената, за да не се хаби пространство. Добавете нощни шкафчета, където да можете да поставите книга, телефон, очила или други важни неща. Другата задължителна мебел е гардеробът. Добра идея е да заложите на плъзгащи огледални врати. В случай, че искате да имате телевизор в това помещение, най-добре би било той да е закачен на стената.
  2. Размери на мебелите - преди да започнете обзавеждането на помещението, добийте представа за допустимите размери на всяка отделна част от интериора. Леглото най-вероятно е най-голямата. Съобразете неговите размери, с тези на спящите в него. Ако не се използва от човек с голяма височина, изберете по-малък модел. В случай че нямате удобна ниша за гардероба, която да позволява да използвате повече пространство, изберете такъв с дълбочина не по-голяма от 30 сантиметра. Същото важи и за шкафчетата, включително, ако са висящи. Добре е да си направите предварителна удобна схема, съдържаща цифрите на допустимите размери. Така ще ви е много по-лесно по време на избирането.
  3. Функционални мебели - да бъдат функционални мебелите, означава да са ви полезни с повече от едно свойство. Ако изберете гардероб с огледало, освен място за съхранение, той ще ви помогне визуално да уголемите пространството, което го прави многофункционален. Друго практично решение е, леглото ви да има място за съхранение отдолу. Колкото по-голямо е то, толкова повече неща ще можете да приберете вътре. Този съвет в даден момент може да се окаже много важен. За малки пространства са подходящи и разтегателните фотьойли.
  4. Цветове и цветови комбинации за малка спалня - при цветовите комбинации трябва да сте наясно с някои подробности. Тъмните тонове визуално смаляват, а светлите уголемяват. Следвайки това правило, имате няколко избора. Първият е да заложите на монохромен дизайн. Дизайнът в този вариант се основава на един единствен цвят, но с използването на неговите нюанси за детайлите. За да не бъде скучна тази идея, трябва да се добавят различни текстури. Такива могат да бъдат дърво, текстил, кожа и други.

СПАЛЕН КОМПЛЕКТ ЛАРЕДО ДЪБ КАКАО С КЕСТЕН ВИРДЖИНИЯ С ВКЛЮЧЕН МАТРАК БОНЕЛ 160/200

С хубави лампи и правилно осветление могат да се получат стилни и интересни ефекти. Друга опция е комбинацията от цветове. Ако тя е достатъчно хармонична, ще помогне да се създаде комфортна атмосфера в стаята, което е съществено важно за помещение, в което трябва да си почиваме. Тук е добре да имате предвид че, основният цвят трябва да заема най-малко 60% от пространството. Още една добра идея е да поставите светъл нюанс на тавана и по-тъмен на пода. Това визуално ще увеличи височината на стаята.

Използването на някои от тези идеи, ще ви позволи да направите и от най-малката спалня едно хубаво и уютно помещение за почивка. Нека не забравяме, че сънят е здраве, затова не трябва да правите компромис с комфорта.

Какво трябва да знаем за декорирането на малка спалня?

Не забравяйте, че декорациите и допълнителните елементи са изключително важни за абсолютно всяко помещение, включително и спалнята. Когато търсим визуална илюзия свързана с размера, трябва много да внимаваме. Ако претрупате стените, ще загубите търсения ефект. Изберете хубава картина с красив пейзаж. Ако тя има дълбочина, а не е пълна с детайли, това ще повлияе добре на нуждата от чувство за пространство.

Друго добро предложение е да използвате фототапет. Правилният такъв би бил чудесно решение. Внимавайте с останалата част от декора, ако изберете тази идея. За да изглежда добре всичко, то трябва да е както в цветова, така и в стилистична хармония.

Показан продукт - спален комплект Кайро.

Автор: МебелМаг