3 съвета при подреждането на уредите в кухнята

3 съвета при подреждането на уредите в кухнята

Кухнята е едно от най-важните помещения за едно домакинство. Освен това е обичайно тази част от дома ви да се характеризира с наличието на най-много вещи, мебели и електроуреди. Всеки един от тези компоненти изисква своето правилно съхранение и употреба, за да се запазят функционалността и дълготрайността му. Наличието на голямо пространство, където е позиционирано кухненското помещение, ви дава свобода и подредбата на обзавеждането и уредите е значително по-лесно. 

Ограничената площ, от друга страна, създава истинско предизвикателство. В случай че разполагате с по-малко от необходимото ви пространство, то разпределението на различните компоненти като електрически уреди, оборудване, аксесоари, плотове и осветление се превръща в трудна задача.

Именно при тези обстоятелства, правилното подреждане на електроуредите в кухнята може да изиграе ключова роля не само за естетиката на помещението, но и за неговата функционалност, удобство и практичност.

Как да разположим основните уреди в кухнята?

За да постигнете успеваемост в подреждането и отличния изглед на вашата кухня, несъмнено трябва да помислите на първо място за разпределението и позиционирането на най-важните и същевременно най-големите електроуреди. Това е така, защото именно поради големия им обем и площ, която заемат, тяхното поставяне трябва да бъде съобразено с приоритет.

1. Важно е да прецените дали предпочитате техника за вграждане или искате да разполагате със свободностоящи уреди. След това трябва да изготвите проект с размери, към които се ориентирате, за да можете да организирате свободното пространство максимално добре и да го оптимизирате до съвършенство. 

2. Хладилникът е сред най-основните уреди за кухнята, на които трябва да обърнете внимание, когато обмисляте поставянето на компонентите. Добре е да го поставите на място, на което ще ви бъде удобно да го използвате в процеса на приготовление на храната. Прието е да е в близост до кухненския бокс. Важно е да прецените отварянето на вратите, когато го поставяте до стена, за да бъдете сигурни, че ще можете да го отваряте безпроблемно. Ако сте изготвили вашия проект предварително и имате яснота относно желаното подреждане, можете да се ориентирате към такива уреди, чието отваряне съвпада с вашите критерии. Това важи и за кухненските шкафове. 

Не забравяйте, че не трябва да поставяте хладилника максимално близо до уредите, които излъчват топлина, като готварската печка, защото това може да повиши потреблението на електроенергия, както и да създаде предпоставка за прегряване. Задължително имайте предвид това обстоятелство при подреждането.

3. Зоната за готвене, наречена кухненски бокс, следва да бъде най-голяма. При подреждането трябва да съобразите тази зона да бъде удобна за изпълнение на всички домакински задачи, като приготвяне на заготовки, готвене или селектиране на пособия и принадлежности. В този аспект на подреждането на компонентите в кухнята трябва да прецените какъв тип електроуреди искате – стандартни готварски печки, вградени котлони в плота, които могат да бъдат индукционни, електрически или газови, както и типа на фурната и нейното положение. Важно при подреждането е да прецените и позиционирането на аспиратора, което трябва да бъде на едно ниво със зоната за готвене.

Къде да поставим по-малките електроуреди?

Освен основните уреди, трябва да прецените и разположението на по-малките такива, които изпълняват съществена роля в кухнята. Тяхното подреждане трябва да бъде съобразено и с необходимостта им от захранване. За да имат достъп до електричество и да могат да изпълняват функциите, за които сте ги предвидили, те трябва да бъдат в достатъчна близост до контакти. Ако не разполагате с достатъчно такива, е важно да осигурите разклонители. Има някои уреди, които се подреждат върху кухненския плот, за да бъдат лесни и достъпни за употреба. Такива са кафемашините, тостерите и микровълновите фурни. Други уреди, като пасатори, мултикукъри, миксери, сокоизтисквачки и блендери, могат да бъдат съхранявани прилежно на удобни рафтове, монтирани върху стените, за спестяване на пространство или в шкафовете на кухненските модули. 

Важно при подреждането е да помислите и за разположението на осветителните тела. Най-силен спектър трябва да попада именно на местата, където се извършва магията, а именно върху кухненския бокс. Можете да изберете скрито осветление с подсветка, както и да се насочите към модерни лампиони.

Как да разпределим мястото за съхранение и работната площ на плота? 

Определено кухнята е това помещение от вашия дом, което изобилства от електроуреди, както малки, така и големи, кухненски принадлежности като посуда, прибори за хранене и пособия за готвене. Освен тях, може би разполагате и с други приспособления като кутии за съхранение на хранителни продукти, хартия за печене и фолио за готвене. Всички тези принадлежности, независимо от големината, заемат пространство. За да успеете да аранжирате кухнята, както бихте искали да изглежда тя, трябва да помислите за мястото за съхранение. 

Ако кухненското помещение, с което разполагате, е малко, а основните електроуреди заемат по-голямата част от него, можете да помислите за вертикално оползотворяване на свободното пространство. За целта имате възможност да използвате различни етажерки, органайзери или стелажи, които да бъдат монтирани на удобно за вас място. Освен че са изключително функционални, те придават на кухнята интересен интериорен дизайн и съвременна обстановка. Ако искате кухненските роботи, например, да бъдат прилежно подредени и да ги поставяте на удобно за вас място, за тази цел можете да използвате етажерки или отворени шкафове.

Когато си съставяте проект за разпределение на уредите и основното обзавеждане във вашата стая, не забравяйте да обърнете внимание и на плота, който се явява именно работната ви площ. Тя трябва да бъде добре организирана, върху нея да са позиционирани най-необходимите вещи, които да ви бъдат подръка, като същевременно да има достатъчно свободно пространство, за да ви бъде удобно. За целта можете да използвате подходящи органайзери, които да ви помогнат да оптимизирате пространството и да го приведете в желания от вас ред.